Ny kontrol i Danmark skal afsløre fluorstoffer i mademballage

Eksempler på helt almindelige madvarer pakket ind i pap og papir, som tidligere har vist sig at indeholde svært nedbrydelige fluorstoffer. Subway-posen i undersøgelsen er dog købt i Canada. Illustration: Das Büro

Muffinforme, kaffeposer og popcornposer er blandt de produkter, som frem til midten af næste år bliver undersøgt for indholdet af perfluorerede stoffer som led i en ny stikprøvekontrol iværksat af Fødevarestyrelsen.

Tidligere undersøgelser har afsløret fluorstoffer i 45 procent af alle testede produkter, på trods af at emballageindustrien garanterede, at hverken den eller dens underleverandører brugte perfluorerede stoffer.

Læs også: Farlige fluorstoffer vælter ind fra Kina

»Vi er meget spændte på, om problemerne stadig er der,« siger Xenia Trier, forsker ved DTU Fødevareinstituttet, der deltager i analyserne af stikprøverne.

Kager og smør opsugede fluorstoffer

Fødevarestyrelsen forventer at indhente omkring 50 prøver i alt, når fødevareinspektørerne alligevel udfører kontrolbesøg hos virksomhederne.Tidligere blev der fundet perfluorerede stoffer i pomfritbakker, mellemlægspapir, dækkeservietter, popcornposer og rugbrødsblandinger.

Læs også: Spørgsmål og svar om giftige fluorstoffer

I produkter med tørre fødevarer migrerede kun meget små mængder perfluorerede stoffer over i madvarerne, men det modsatte var tilfældet med produkter som smør og især kager, som f.eks. mazarintærter, hvor de bliver opvarmet sammen med fluorholdigt papir i ovnen.

Tidligere undersøgelser fandt dog ingen koncentrationer over grænseværdien på 90 mikrogram pr. kilo. En revurdering af grænseværdien er iværksat af myndighederne, fordi flere forskere hævder, at grænseværdien er sat op til 100 gange for højt.

En særlig udfordring for fødevarekontrollen er industriens brug af alternativer til fluorstoffer, der i mange tilfælde slet ikke bliver oplyst om fra industriens side.

»Vi har en liste på 30 stoftyper, som vi vil undersøge for, men der sker hele tiden ændringer af stoftyperne i produkterne, så vi kan risikere slet ikke at opdage alle farlige stoffer,« siger Xenia Trier.

Læs også: De såkaldt miljøvenlige alternativer til fluorstoffer er rendyrket hokuspokus

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten