Ny klimakogebog skal afværge oversvømmelser

Styrtregn, oversvømmelser, storme og havstigninger er nogle af konsekvenserne af nutidens klimaforandringer. I kommunernes tekniske forvaltninger kan det være svært at vide, hvordan man skal forberede sig på forskernes forudsigelser. Hvor slemt rammes hver enkelt kommune? Og hvad kan kommunen gøre for at forebygge skader?

Det giver en ny klimakogebog nu konkrete bud på. Bogen sammenfatter den viden, vi i dag har om klimaændringer og deres betydning for danske afløbssystemer. Hertil kommer konkrete opskrifter på analyser, der kan udføres af kommunerne og bruges til at vurdere det potentielle skadesomfang af klimaændringer, f.eks. i form af oversvømmelser.

Analyserne er eksemplificeret med detaljeret gennemgang af to konkrete cases fra Greve og Odense.

Kort udpeger sårbare steder

Ved at visualisere meteorologernes forudsigelse af klimaet om 10, 25, 50 eller 100 år, kan kommunerne se præcist, hvor de vil få problemer. Det giver dem et godt grundlag for at kunne beslutte, hvad de kan gøre for at løse problemet. Samtidigt kan de se, hvornår de skal gribe ind.

Kommende oversvømmelser kan computersimuleres med en digital terrænmodel over de danske byer i 3D.

Modellen fungerer sammen med computerprogrammerne Mouse, Mike Urban og et 2D-hydrodynamisk overfladeværktøj et værktøj, der beskriver, hvordan vand strømmer på terræn. Tilsammen kaldes modelsystemet Mike Flood.

Systemet kan modellere vandets bevægelser og beregne, hvilke områder, der kommer til at stå under vand ved en given nedbørsmængde.

Flere gode løsninger

En simulering kan eksempelvis vise, at en børnehave kommer til at stå under vand om ti år. Kommunen har så efterfølgende mulighed for at vælge den mest økonomiske løsning på problemet.

»Kommunen kan vælge at bruge ressourcer på at flytte børnehaven på et passende tidspunkt i fremtiden. En anden løsning kunne være at anlægge en fodboldbane, hvor nedbøren kan sive ned i jorden i stedet for at skabe ødelæggende oversvømmelser,« fortæller senioringeniør Ole Mark, DHI, som har været med til at udarbejde bogen.

Hensigten med bogen er, at kommunerne skal bruge den som et led i deres byplanlægning samt i deres vedligeholdelse af afløbssystemer.

»Hvis man allerede fra start ved, at vandet i et bestemt område vil stige i perioder med heftige regnvejr, kan kommunerne vælge at hæve vandfølsomme emner, f.eks. kabler og el-relæ. I stedet for at være placeret helt nede ved jordoverfladen, skal udstyret op i 10-20 centimeters højde,« siger Ole Mark.

»Det koster ikke meget at gardere sig på den måde, men det kræver, at man ved, hvor problemerne kan opstå.«

Greve oversvømmet

I 2002 oplevede Greve Kommune de værste oversvømmelser i nyere tid. Rådhuset og byens gymnasium fik omfattende vandskader. Greve Kommune har derfor anvendt den nye klimabog i arbejdet med at sikre, at problemerne fra 2002 ikke opstår igen.

»Vi bruger bogen til at udpege samtlige svage områder. Og for at undgå omfattende økonomiske skader, starter vi med at bruge ressourcer på de steder, hvor oversvømmelserne bliver værst,« siger Birgit Paludan, der er ansat som hydrauliker og civilingeniør ved Greve Kommune.

Bog lægger op til handling

Bogen giver kommunen en større sikkerhed for, at den lever op til kravene på området, forklarer hun.

»Hvor vi tidligere faktisk ikke anede, hvad vi skulle gøre, kan vi nu gennemføre konkrete analyser. Dermed opfylder vi de funktionskrav, som siger, at der skal tages højde for klimaændringer.«

Klimakogebogen er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Vand- og Spildevandsforening, DHI, PH-Consult, Greve Kommune og Odense Vandselskab, og bliver offentliggjort på Danvas hjemmeside i løbet af de næste uger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ærlig talt. Når jeg læser overskriften: "Ny klimakogebog skal afværge oversvømmelser", er min første tanke: Godt, så kommer der endelig en realistisk oversigt over, hvad vi og verden skal gøre for at afbøde og udskyde de forventede klimaproblemer, bl.a. oversvømmelser m.v. Altså standse befolkningseksplosionen i verden, det voksende energiforbrug i i- og u-lande, ændre folks adfærd (bilkørsel, flyrejser m.v.), effektivisere energiproduktion og forbrug (virkningsgrader), udfase fossile kraft- og varmeværker og erstatte dem med kernekraft, supplere med vedvarende energi, m.m.m.m. Og så langt, langt nede på prioriteringslisten lave en kogebog, der vejleder om bedre kloakker, dræn, bredere åløb, bygge børnehaver på pæle m.v. Men bevares.... vi undgår jo ikke en række alvorlige konsekvenser af den øgede nedbør - og på meget langt sigt: en vis havstigning. Så der er da en vis fornuft i initiativet.

  • 0
  • 0

Da jeg ville redigere overskriften på mit indlæg om "kogebogen", blev det hele gentaget fire gange (1+4!), og det er ikke lykkedes mig at slette de fire. Redaktionen bedes evt. slette de fire første! Mvh Holger Skjerning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten