Ny jernbane giver Østjylland sit eget S-togs-net

Illustration: Nanna Skytte

Det er syv år siden, at DTU-forskerne Alex Landex og Otto Anker Nielsen offentliggjorde en jernbaneplan kaldet 'timeplanen' – en vision, som de to forskere havde formuleret for det såkaldte seksbys-samarbejde bestående af København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Læs timeplanen i dens oprindelige form fra november 2006 her.

I dag kan den ene af timeplanens fædre, professor Otto Anker Nielsen, så gøre regningen op, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt i fredags slog fast, at der frem mod 2025 skal bruges næsten 28 mia. kroner på at gøre planen til virkelighed.

»Det, som nu vil blive gennemført, er meget tæt på den oprindelige plan, som vi formulerede. På nogle punkter er det endda endnu mere ambitiøst,« siger Otto Anker Nielsen til Ingeniøren.

Det er på elektrificerings-delen, at regeringens plan er noget mere ambitiøs end timeplanen. Her havde timeplanen som udgangspunkt kun kalkuleret med elektrificering til Esbjerg og Aalborg. Regeringens nye jernbaneplan indebærer derimod også elektrificering mellem Aalborg og Frederikhavn, mellem Vejle og Struer samt mellem Roskilde og Kalundborg.

»Men det er ganske fornuftigt at skrue op for ambitionerne på dette punkt, da det er en fordel at så mange byer som muligt får mulighed for at køre med direkte eltog til f.eks. København,« siger Otto Anker Nielsen.

Læs også: Eldrift banker diesel i ny rapport fra Banedanmark

Han glæder sig over, at regeringens plan indebærer, at der skal etableres helt nye parallelle banestrækninger som supplement til den eksisterende hovedstrækning mellem København og Aarhus.

Det gælder f.eks. med den helt nye dobbeltsporede jernbane mellem Odense og Lillebælt, som skal løbe ved siden af E 20-motorvejen. Og det gælder også nord for Horsens, hvor der skal afgrenes en helt ny dobbeltsporet bane direkte mod Aarhus med tilslutning til den eksisterende bane igen i Viby.

»De nye skinner har den fordel, at jernbanens kapacitet vil blive forøget,« siger Otto Anker Nielsen og fortsætter:

»Det vil give bedre muligheder for lokal- og regionaltogstrafik. Først og fremmest i det østjyske bybånd, der i mange år har savnet en bedre banebetjening, som desværre har været umulig at gennemføre, fordi der har manglet plads til de langsomme lokaltog. Her vil man kunne opgradere den østjyske jernbane med højfrekvent 's-togslignende' betjening på aksen Randers-Aarhus-Horsens-Vejle-Fredericia-Kolding,« siger han.

Læs også: Højhastighedsbane får hver anden til vælge tog frem for bil og fly

Han betegner regeringens plan som et kæmpe stort skridt fremad for den danske jernbane og den kollektive trafik.

»Det er i de store, passagertunge korridorer, at man for alvor kan retfærdiggøre investeringer i jernbanetrafik. Derfor er det en fornuftig prioritering at bruge relativt store beløb på netop jernbanen mellem de største byer,« siger Otto Anker Nielsen.

Han forudser, at rejsetidsbesparelserne mellem byerne vil muliggøre øget pendling mellem de byer, hvor rejsetiden kan nå ned på en time og samtidig muliggøre, at en større andel af erhvervs- og fritidstrafikken benytter tog på de længere rejser.

»Men en af de allerstørste fordele ved at elektrificere så stor en andel af det danske jernbanenet er naturligvis, at jernbanen kan blive betjent af 'hyldevaretog' frem for specialudviklede dieseltog, som IC4 og IC2, der mildest talt har været en fiasko,« siger Otto Anker Nielsen og fortsætter:

»Det vil give en bedre, billigere og mere stabil drift. Eltogsmateriel er mere energieffektivt end dieseltog, og man er ikke afhængig af fossile brændsler (diesel). Sandsynligvis vil man med eldrevne tog kunne finde materiel med højere topfart og/eller acceleration end det, som IC4 er i stand til,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Timemodellen er noget ældre end 2006. Den er beskrevet i Baneplanudvalgets rapport "Modernisering af jernbanens hovednet" fra 1997, som beskriver en model med stort set samme rejsetider og investeringer som timemodellen. Den største ændring er, at man i 2006 fandt en noget mere fængende og sælgende titel. Baneplanudvalget bestod af repræsentanter fra Transportministeriet og DSB (og fra 1. januar også Banestyrelsen, der blev udskilt af DSB).

 • 3
 • 0

God plan, vild med elektrificeringen.

Har mange gange undret mig over den lange rejsetid. Især fordi da jeg var i militæret i 2002-2003 kunne køre strækningen Aalborg-København H på 3:25 med IntercityLyn, hvilket må siges at være en del hurtigere end vi kan præstere idag, 10-11 år efter.

 • 3
 • 0

"Det gælder f.eks. med den helt nye dobbeltsporede jernbane mellem Odense og Lillebælt, som skal løbe ved siden af E47-motorvejen."

Har de nu skrottet Fehmern tunnelen og besluttet at ruten skal gå over fyn? Eller er der tale om at skinnerne fra Odense til Middelfart nu skal gå over Lolland? ;-)

 • 1
 • 3

Den graa linie? Ud fra sammenhaengen ville jeg tro det er motorvejen. Den er (hvis jeg har ret) tegnet med for at vise, hvor taet den valgte liniefoering foelger vejen.

 • 0
 • 0

Motorvej E45 går vest om Skanderborg Sø og Solbjerg Sø, så det kan ikke være den. Muligvis en alternativ løsning B? Eller landevejen (rute 433)

Det bliver også interessant at se, hvor shunt'en uden om Horsens skal gå...

 • 0
 • 0

Den oprindelige Timemodel var beskrevet i DSBs Plan 2000 fra 1988. Samme plan foreslog også alt togmateriel på Sjælland skulle være elektriske eller dieseltogsæt

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten