Ny israelsk medicin: 9 ud af 10 coronapatienter forlod hospitalet inden for 5 dage

12. august 2021 kl. 13:008
Ny israelsk medicin: 9 ud af 10 coronapatienter forlod hospitalet inden for 5 dage
Illustration: Rigshospitalet.
Når et sygdomsforløb med covid-19 ender fatalt, så er det ofte forbundet med cytokinstorme. Et israelsk medikament, der skal inhaleres en gang om dagen i fem minutter, målrettet menneskekroppens cytokiner, viser tæt på perfekte resultater.
Artiklen er ældre end 30 dage

Omkring 93 procent af i alt 90 patienter med alvorlig sygdom forårsaget af SARS-CoV-2 kom sig inden for fem dage og kunne forlade det hospital, som de var indlagt på, efter at have deltaget i et forsøg og modtaget en ny medicin udviklet af det israelske Sourasky Medical Center i Tel Aviv.

Forsøget blev foretaget på hospitaler i den græske hovedstad Athen grundet mangel på patienter i Israel, skriver The Jeruasalem Post efter afslutningen af et fase 2-forsøg med et medikament baseret på molekylet CD24.

Læs også: Israelsk hospital hævder at have fundet kur mod Covid-19

Molekylet findes i menneskekroppen og er i mere end 25 år blevet studeret af den israelske professor ved Sourasky Medical Center, Nadir Arber, som står bag udviklingen af medikamentet med navnet EXO-CD24.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hovedformålet med denne undersøgelse var at verificere, at medicinen er sikker. Vi har indtil videre ikke registreret nogen bemærkelsesværdige bivirkninger hos nogen patienter fra begge grupper,« siger han til The Jerusalem Post med henvisning til det tidligere fase 1-forsøg.

Det netop afsluttede forsøg bekræfter nemlig fase 1-forsøget foretaget i Israel sidste vinter. Her gav læger medikamentet, der skal inhaleres en gang om dagen i fem minutter, til i alt 30 patienter med moderat til alvorlig sygdom forårsaget af SARS-CoV-2.

29 patienter kom sig efter bare få dage og udskrevet efter tre til fem dage. Den sidste patient blev også helbredt, men det tog længere tid.

Bekæmper cytokinstorme

Når covid-19-smittede ender med at få behov for behandling, så skyldes det en aktivering af immunsystemet kaldet for en cytokinstorm, hvilket vil sige et stærkt forhøjet niveau af immunhormoner, også kaldet cytokiner, i kroppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere videnskabelige studier har slået fast, at når et sygdomsforløb ender fatalt, så er det ofte forbundet med en cytokinstorm.

»Det er netop dette problem, som vores medikament retter sig mod,« fortæller Nadir Arber til The Jerusalem Post og understreger, at EXO-CD24-medikamentet ikke påvirker hele immunsystemet, men rammer en specifik mekanisme, som normaliserer kroppens cytokiner.

Læs også: Forsker bag dansk vaccine: »Vi kan slet ikke få armene ned«

CD24 er et lille protein forankret til cellemembranen. Det har en række forskellige funktioner og er ansvarlig for, at en cytokinstom opstår i ramte patienter. Holdet bag EXO-CD24 er nu klar til sidste fase, som 155 coronapatienter skal deltage i. To tredjedele af dem vil modtage medikamentet, mens den resterende tredjedel får et placebomiddel.

Forventningen er, at denne sidste fase er afsluttet ved udgangen af dette år, og ifølge Nadir Arber kan behandlingen herefter gøres tilgængelig relativt hurtigt og billigt.

»Derudover kan en succes bane vejen for behandling af mange andre sygdomme,« siger han.

Læs også: Mange børn indlægges med deltavariant i USA - endnu ingen tegn på samme herhjemme

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. august 2021 kl. 09:00

Endnu et studie uden kontrolgruppe. Hvor useriøst og reelt uden værdi.

7
14. august 2021 kl. 10:39

Så vaccinen er stadig helt essentiel.

Helt klart, og særligt en ny booster-vaccine for delta-varianten og kommende varianter. Men at politikerne har forladt sig 100% på en vaccine er alt for tidligt.

Selv vaccinerede kan sprede virus, så fravalget af den mindst indgribende restriktion er mildest talt tvivlsomt. Valget står mellem at benytte mundbind en rum tid endnu eller lukke helt ned når en kommende ny variant ikke længere bremses af vaccinen.

Vi gentager de fejl der blev foretaget for godt 100 år siden, vi burde være blevet klogere. Det virker som om landet stander i våde mens politikerne og særligt Statministeren holder ferie. Hvem står for skud når problemerne har ophobet sig de kommende måneder?

4
13. august 2021 kl. 10:50

Når der sker noget virkeligt nyt er der ofte jøder/israelere i nærheden. Respekt og taknemlighed.

Skal det forstås sådan, at hvis man presser en given befolkningsgruppe - så yder de ofte en større indsats? Jeg ville ønske at religion, køn, race, sexualitet osv. ikke bliver taget med, når man bedømmer en persons egenskaber - men måske er det lidt mere komplekst end som så: Sander L. Gilman kunne måske kaste lidt lys over emnet:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3190562/

Derudover - fantastisk at mange forskellige mennekser, mange forskellige steder, arbejder på at løse alverdens udfordringer :o)

3
12. august 2021 kl. 20:23

Vaccinen er stadig afgørende. Dels for at stoppe / bremse epidemien, dels fordi medicinen her ser ud til at være effektiv til at forhindre at folk dør af sygdommen, men næppe til at forhindre at de bliver syge og får de kendte langtidsbivirkninger af sygdommen, da det formodentlig sker før de får medicinen. Så vaccinen er stadig helt essentiel.

2
12. august 2021 kl. 18:01

Når der sker noget virkeligt nyt er der ofte jøder/israelere i nærheden. Respekt og taknemlighed.

1
12. august 2021 kl. 14:34

Det her kan blive mere afgørende, end udviklingen af vacciner.

Tilgangen til det, at virus muterer, har ikke rigtigt været konsekvent i forhold til den usikkerhed, der knytter sig til udviklingen af sygdommen. Det, at sygdommen findes vidt og bredt omkring de vaccineredes enklaver, har hidtil betydet, at ingen ville kunne føle sig sikker, uanset det at man i enklaverne havde opnået immunitet over for de hidtidige varianter.

Der har heller ikke været sikkerhed i forhold til det, om sygdommen kunne ændre engenskaber, evt. blive mere alvorlig.

Men med en medicin, der stort set heldbreder alle, er slaget tabt for coronaen i de dele af verden, der har adgang til medicinen.

Det bliver således ikke coronaen, der redder den vildt overrepræsenterede art fra sig selv.

Ansvaret for ikke at smadre klima og miljø med livsstil og overbefolkning er således tilbage hos arten selv.

Tag sig sammen!