Ny isolering kommer med gamle murstensskaller på
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny isolering kommer med gamle murstensskaller på

Energirenovering af ældre murstensejendomme kan være en meget svær opgave. Den optimale løsning vil oftest være udvendig efterisolering, men hvis man gerne vil bevare murstenslooket, bliver muren meget tyk, og nye mursten mangler tit den patina og variation, som de gamle mursten har.

Det skal et nyt produkt udviklet i et samarbejde mellem Rockwool og firmaet Gamle Mursten, som renser og genbruger mursten fra nedrevne bygninger, lave om på.

Ca. to cm tykke murstensskaller er med hjælp fra en robot klæbet på isoleringsplader fra Rockwool, som derefter kan skures direkte op på den væg, som man gerne vil isolere. Det skal gøre det lettere at energirenovere gamle murstensbyggerier. Illustration: Gamle Mursten & Rockwool

Det nye produkt består af en mineraluldsplade med skaller af gamle mursten limet på. Pladerne kan skrues op på en væg ligesom almindelige isoleringsplader. Derefter skal der bare fuges mellem murstensskallerne.

»Det nye koncept kommer til at henvende sig til både det professionelle og gør det selv-markedet. Vi ser stort potentiale i dette udviklingsprojekt om at udnytte byggeaffald på en miljørigtig måde,« siger prototypekoordinator Michael Emborg fra Rockwool International i en pressemeddelelse.

I dag findes der såkaldte murstenstapeter - murstensskaller monteret på net, som kan limes på isolering eller pudsede mure for at give et murstenslook. Men det er første gang, at nogen har lavet isoleringsplader med skaller af gamle mursten på.

Læs også: Efterisolering har ramt muren

I Danmark er 80 procent af etagearealet omkranset af teglmure, og en stor del af det trænger til at blive energirenoveret.

Ud over at åbne et nyt marked for Gamle Mursten betyder opfindelsen også, at firmaet kan genbruge en større del af de sten, som kommer ind på fabrikken. I dag er det kun 65 procent af mursten, der kan genbruges til deres oprindelige formål, fordi de er for ødelagte, men ved at skære skaller fra de ødelagte murstens uskadte sider kan genanvendelsesprocenten ifølge pressemeddelelsen komme op på 80 procent.

Læs også: Ny isoleringsmetode til gamle murstensbyggerier: Skræl, rens, isoler og genopbyg

Gamle Mursten er med i en af de største energirenoveringsopgaver med murstensbygninger herhjemme - nemlig i den københavnske bydel Tingbjerg - men der er ingen planer om at bruge murstensskallerne der.

Produktet, der er udviklet med støtte fra Miljøstyrelsens Program for Grøn Teknologi, er stadig på udviklingsstadiet, men parterne præsenterer det alligevel på Byggeri ´14-messen tirsdag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når det nu er indermuren, der er direkte belastet af spær og bjælkelag, vil det så være muligt at fjerne den gamle ydermur sektionsvis, tilføje afstivning i form af stolper af stål eller armeret beton, og afslutte med isolering beklædt med murstensskaller?

Mange gamle huse har nogle proportioner, som ødelægges, hvis murene gøres tykkere.

Skrækeksemplet er det klassiske lille "bedre byggeskik" hus med afvalmet tag, som udstyres med en overstørrelse kasket i form af et tag med udhæng, som forhindrer udsyn til himlen fra stuerne, og -hvis det skal være rigtigt galt - pakkes ind i Rockwool og profilbrædder.

Parcelhuse kan i dag bygges nærmest helt færdige, med indermure, vinduer, døre og tag, førend hulmursisoleringen og ydermuren opføres, derfor mit spørgsmål.

 • 0
 • 0

Det må komme an på en vurdering i hvert enkelt tilfælde hvilken løsning til isolering man vælger. Mere generelt er det min vurdering at hvis murværket og hulmuren er muret med faste bindere er der ikke noget teknisk problem til hindre for den omtalte løsning.

Er der derimod tale om “ståltrådsbindere” i hulmuren skal man være opmærksom hvorvidt der er tæring i metallet. Før man gik over til ståltrådsbindere anvendtes en del galvaniserede jern bindere. I tilfælde af tæring i trådbinderene bør hele skalmuren mures om.

En yderligere bemærkning til Rockwool er at få en arbejdspladsvurdering på eventuelle problemer med Rockwoolisolering i den ældreboligmasse når vi taler om GAMLE fibre. Er det betænkeligt at åbne en gammel hulmur med gamle fibre og hvordan disse i øvrigt skal håndteres?

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 1
 • 0

På mit hus fra 81 er cirka ½delen af facaden beklædt med brædder. Disse brædder er malet med hvad der forekommer at være en slags mørk grå plastik maling. Det betyder at vi på husets sydside om sommeren kan måle op til 60 grader.

Derfor er brædderne nu meget klar til en udskiftning. Kunne dette produkt bruges så man fik en murret væg?

Jeg antager at der samtidig skal sættes en ½ sokkel sten samt at vinduer og døre skal flyttes ud. På nordsiden vil det være samme operation, men her er brædderne ikke så slidte så der vil det primært være for den ekstra isolering og for at løse nogle forkerte fald omkring vinduerne.

Hvem skal man kontakte for at få de svar man skal bruge og en pris.....

 • 0
 • 0

Hej JT. Jeg fik for år tilbage isoleret et hus bygget i gasbeton sten udvendigt fra. Bats med pålimede klinker. På sokkelen blev der lagt et lag lecanødder bundet i cement. Det fungerede virkeligt godt. Jeg kan kun anbefale metoden. Man slipper helt for kuldebroer. Jeg kontaktede en lokal entreprenør om sagen. Sværere var det ikke.

Mvh. Jan

 • 1
 • 0

Vi har faktisk lige fået det vi selv synes er et fair tilbud på hulmursisolering fra http://www.hotpaper.dk men denne her mulighed åbner så nye døre for os - det vil jeg lige kigge lidt nærmere på inden jeg takker endeligt ja til hulmursisoleringen!

Mvh

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten