Ny ingrediens gør dig mere mæt end selv den tungeste klidbolle

11. december 2014 kl. 08:127
Ny ingrediens gør dig mere mæt end selv den tungeste klidbolle
Illustration: Maastricht University/CulturedBeef.net.
Britiske forskere har udviklet en ingrediens, der simulerer effekten af at spise fiber og får kroppen til at tro, at den er mæt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere fra Imperial College London og University of Glasgow har udviklet en ny fødevareingrediens, der kan fremkalde mæthedsfornemmelse hos mennesker. Det skriver Imperial College London.

Normalt udløser stoffet propionat hormoner i kroppen, som hjernen reagerer på. Stoffet produceres naturligt, når kostfibre bliver fermenteret af mikrober i maven.

Den nye ingrediens, inulin-propionatester (IPE), tilfører langt større mængder af propionat, end man kan spise sig til med en normal, fiberrig og varieret kost.

I en række forsøg, hvor overvægtige fik lov at spise løs over 24 uger, viste målinger, at de var mindre tilbøjelige til at tage på end en kontrolgruppe, der fik en anden ingrediens. Gruppen, der fik IPE, indtog desuden 14 procent mindre mad og havde højere koncentration af mæthedsstimulerende hormon i blodet, mens der var mindre fedt i eksempelvis leveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Stik imod anbefalinger: Mælkedrikkere har højere dødelighed og flere knoglebrud

Professor Gray Frost, som har ledet studiet ved Department of Medicine ved Imperial College London, siger om opdagelsens perspektiver:

»Vi ved, at voksne i gennemsnit tager mellem 0,3 og 0,8 kg på om året, og der er et behov for en strategi, der kan dæmme op for det. Molekyler som propionat stimulerer afgivelsen af fordøjelseshormoner, der stimulerer mæthedsfornemmelsen, men man skal spise kæmpe mængder fibre for at opnå en kraftig virkning.«

Læs også: Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ville finde en mere effektiv måde at tilføre propionat til fordøjelsen på. Det her lille proof-of-pinciple-studie viser opmuntrende tegn på, at man ved at supplere sin kost med den ingrediens, vi har udviklet, kan forhindre vægtforøgelse hos overvægtige,« tilføjer han.

Forskerne arbejder nu på at finde ud af, hvilke fødevarer den nye ingrediens bedst kan tilsættes til. Indtil videre er de bedste bud ifølge professoren brød eller smoothies.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
12. december 2014 kl. 08:15

Så skal der igen hoppes over hvor gærdet er lavest.

Naturligvis. Det drejer sig om at gøre tingene nemmere, ikke sværere!

Naturen har givet os 2 ting der virker hver gang:</p>
<pre><code>Spis mindre (energi).

Rør dig mere.
</code></pre>
<p>

Sludder og vrøvl! Jeg spiser hvad der passer mig, og dyrker aldrig motion. Alligevel hopper min vægt op og ned mellem 62 og 65 kg, fuldstændig uafhængigt af hvad jeg spiser eller ikke spiser. (jeg er 175 cm høj). Altså er der noget der 'virker' derinde. Min kone spiser næsten kun grøntsager, og slås konstant med de dér ekstra fem kilogram hun gerne vil af med!

...man kunne også bare lære at sige "nej tak" til de usunde fødevarer.

Jeg elsker simpelthen ordet 'bare'. Det gør simpelthen tingene så nemme!

De overvægtige synes at alkoholikerne 'bare' skal holde op med at drikke. Rygerne synes at de overvægtige 'bare' skal holde op med at æde. Alle synes at alle andre 'bare' skal lade være med dit eller dat, selv om de selv mener at lige præcis deres (mis)brug er i orden/undskyldeligt/acceptabelt.

Vorherre til hest!

Lad os dog for guds skyld få et produkt på markedet som kan reducere overvægt hos befolkningen, uden at de skal gå rundt og være sultne altid.

At være sulten hele tiden er et mareridt, uanset hvad men er sulten efter. Om det er cigaretter eller mad eller alkohol eller sex!

6
11. december 2014 kl. 22:14

Der sker ingen fermentering af fibre i mavesækken, så det er et besynderligt fordøjelsesmæssigt udsagn i artiklen. Det er velkendt, at den produktion, der forekommer i colon, af kortkædede fedtsyrer, herunder propionsyre, smørsyre, etc, kan påvirke insulin-glukagon udskillelsen og hermed det enkelte individs appetit.

5
11. december 2014 kl. 15:02

Man skal passe på med den slags snydetricks.

Ja. Hvad der er værre, så giver snydetricks også ofte bivirkninger. Kunstige sødemidler er f.eks. mistænkt for netop at kunne fremkalde både fedme og diabetes:https://ing.dk/artikel/kunstige-soedemidler-giver-forstadier-til-diabetes-og-fedme-170906

Nu propper man efterhånden de stoffer i mange ting. F.eks. fandt jeg ud af at mit mund skyllemiddel også indeholder aspartam, så det røg direkte i containeren med kemikalieaffald. Lur mig om ikke en stor del af problemet er fremkaldt af tilsætningsstoffer og forarbejdningsmetoder.

4
11. december 2014 kl. 12:17

Så skal der igen hoppes over hvor gærdet er lavest.

Den menneskelige organisme er så kompleks en størrelse, at den ikke kan forstås detaljeret nok. Piller man ved én ting, har det effekter andre steder. Det bliver stort set bare aldrig afdækket, da man jo ikke ved hvad man skal lede efter.

Naturen har givet os 2 ting der virker hver gang:

  1. Spis mindre (energi).

  2. Rør dig mere.

At få skabt en naturlig balance mellem indtag og forbrænding er det eneste rigtige på lang sigt. Det kan godt være at man kan tilsætte sig ud af problemerne, man kunne også bare lære at sige "nej tak" til de usunde fødevarer.

3
11. december 2014 kl. 10:04

Man skal passe på med den slags snydetricks. Hvornår mon hjernen finder ud af at maven i virkeligheden ikke er mæt, og derfor justerer behovet for propionat op. Så bliver den overvægtige "afhængig" af stoffet og vil æde sig ihjel uden, og stadigt tage på ved normal brug.

2
11. december 2014 kl. 09:58

Det er ikke sådan jeg læser artiklen.

Som jeg læser artiklen omhandler den et værktøj der netop kan hjælpe folk til netop ikke at æde løs ved kunstigt at give dem en mæthedsfornemmelse. Dette er netop det modsatte af 'æd løs med god samvittighed'.

Gode motionsvaner kan ikke stå alene for at skabe et godt helbred. Uanset ens motionsvaner er kosten et vigtigt element både hvilke mængder man spiser og hvilken type kost man indtager. Det omtalte værktøj kan selvfølgelig ikke stå alene, men alligevel være en god støtte til folk der ikke ad anden vej magter at nedsætte madindtaget.

1
11. december 2014 kl. 08:32

Æd løs med god samvittighed og slip for at motionere og selv at tage vare på helbredet. Fagre nye verden.