Alvorlige fejl i IC4-togene kan i værste tilfælde ende med afsporing af de nye tog. Det afslører en aktindsigt fra Trafikstyrelsen, som blandt andre TV2 har fået og delt med Ingeniøren.
Siden 2010 har DSB nemlig konstateret tre tilfælde med 'materialebrud i lejeskålen' ved 'forreste akselhjulleje'. Det seneste tilfælde blev opdaget i marts i år. Ingen af hændelserne har dog ført til hverken personskader eller afsporing, men ifølge producentens safety case bliver værste konsekvens kategoriseret som 'catastrophic'.
Læs også: Her er IC4's fejlramte akselkasser
For mens producenten vurderer, at en afsporing som følge af en ødelagt akselkasse er højst usandsynligt, så har det ikke været muligt for Trafikstyrelsen at finde frem til, hvilke normer der er anvendt for designet af akselkasse. Det fremgår også i et notat fra styrelsen, at der heller ikke findes angivelser for kvalitetskontrol eller test af komponenterne.
For at vurdere fremtidige scenarier har Trafikstyrelsen derfor taget et nærmere kig på akselkassen på et af togene. Embedsmændene vurderer, at et ulykkesscenarie kan ende med ødelagte signalkabler eller et fastklemt tog i et sporskifte. I værste tilfælde brækker lejeskåle 'i yderligere fragmenter, som kan skade omgivelser eller komme under de efterfølgende hjul med en mulig afsporing til følge.'
Trafikstyrelsen forlanger nu, at DSB kommer med en midlertidig risikovurdering senest på mandag den 7. april. Den endelig vurdering skal ligge klar den 15. maj.
Læs også: Myndigheder giver DSB lov til at køre videre med IC4
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | 17. april | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens31. marts kl. 13:46
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ny IC4-fejl: Brækket akselkasse kan afspore togene
Ny kan man ikke lige frem kalde fejlen. Det er nu kommet frem at DSB har kendt til fejlen i 4 år uden at nævne det til Trafikstyrelsen eller andre: http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-04-11-dsb-holdt-ic4-revner-hemmelige-i-fire-år
For mere end fire år siden oplevede DSB for første gang, at akselkassen på et IC4-tog slog revner. Men først for en måned siden blev Trafikstyrelsen informeret om problemet.</p>
<p>Det bekræfter Trafikstyrelsen over for Ritzau.
Inderst inde skyldes 'alarmen' nok, at DSB og Trafikstyrelsen er trætte af IC4 og ingen tør løbe den mindste risiko.
Når producenten selv bruger ordet 'katastrofe', må man som kunde reagere ved, at sende skidtet hjem i moders skød!
Hvorfor offentliggør i sådan en historie, hvor man "glemmer" at oplyse i teksten, at der ikke er frigivet billedmateriale af skadesomfanget?
Mvh.
Man laver vel styrkeberegning på belastede dele?
Trafikstyrelsen har ikke offentliggjort billeder af de lejeskåle, som der er konstateret fejl på. Billederne stammer fra en inspektion, som Trafikstyrelsen deltog i 24. marts.
Det har indtil videre ikke været muligt at få andet billedmateriale eller forklaringer fra DSB.
Venlig hilsen Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren
Det kunne jo have pyntet gevaldig med en lille håndskitse. Så vidt der kan ses på billedet handler det ikke om en brækket akselkasse.
Den viste halvskål er ikke brækket. Den holdes af fire, mindst 12 mm bolte. Konstruktionselementets funktion er vist at sikre akslen mod at falde af, hvis toget løftes af skinnerne. Hvis ikke alle møtriker falder af samtidig, vil halvskålen aldrig kunne falde ned på skinnerne og evtuelt her forårsage en afsporing!
Hvem har fordel af denne alarm?
øhhh Franz Birch Hansen... ved du noget om jernbaner?
Nu er MG ikke et el tog og har aldrig været et el tog, det er tegnet og bygget som et dieseltog!
"Det kunne også være et kvaj hos DSB..", helt ærlig.
Det kunne jo også tænkes at det er dårlige og ujævne skinner som giver en øget belastning af dæmperen. Men eftersom toget oprindeligt er en eltog som er ombygget til diesel er det også blevet meget tungere og man kunne tænke at der derfor er sat hårdere fjedre og dæmpere på akslerne. Hvis man ikke har kontrolleret at styrken i lejeskålen kan klare de ekstra belastninger er det måske årsagen. Nu er man jo hurtig til at drage konklusioner at alle fejl nødvendigvis er generelle fejl, hvilket det ikke behøver at være i alle tilfælde. Det kunne også være en kvaj hos DSB som ikke har efterspændt alle boltene. Går bare nogen at boltene løse skal de nok krække. Der opstår jo også fejl på andre tog uden at det kommer i medierne.
så var de blevet grounded lige på stedet!
Det skal du ikke være så sikker på. SAS har, så vidt jeg husker, udskudt et sikkerhedskritisk tjek på en lejetætning i en motor til næste almindelige service, selv om den skulle udføres øjeblikkelig.
"har det ikke været muligt for Trafikstyrelsen at finde frem til, hvilke normer der er anvendt for designet af akselkasse. Det fremgår også i et notat fra styrelsen, at der heller ikke findes angivelser for kvalitetskontrol eller test af komponenterne".
Normer for design af akselkasser? Nu må de holde op. Man kan da ikke lave normer for alt - bortset måske fra EU :-)
det vidner måske om en noget problematisk kultur?
Eller bare lidt realitetssans? I stedet for at male fanden på væggen og stoppe al togdrift øjeblikkelig til skade for de i forvejen hårdt prøvede rejsende, er det vel meget rimeligt, at man først undersøger problemets reelle omfang og mulige konsekvenser?
Det kommer næppe som en nyhed om ic4,at der har været manglende kvalitetskontrol.
Men det vil sige, at fejlen er opstået på 3 ud af de 19 tog, der indtil videre er klar, det tyder jo lidt på det nok er generelt,Så er det blot om der er et egentlig katastrofalt problem eller det er fejlskøn
Carsten:
Det fremgår desværre ikke af artiklen eller billedserien om der bare er tale om en dækplade eller det er en del af lejet; men rusten på indersiden kunne tyde på, at det bare er en dækplade. I så fald skal alle 4 bolte vel knække, før der falder dele ned
Lige min tanke Carsten (bortset fra at emnet også fungerer som støtte for støddæmperen) - jeg kan for øvrigt heller ikke se nogen defekter i den afmonterede plade på billedserien.
Det kunne være rart at få en mere dybtgående teknisk forklaring på problemet, man kan ikke helt lade være med at sidde med den tanke, at IC4 problemer bare er "godt stof".
mvh Flemming
så var de blevet grounded lige på stedet!
"har det ikke været muligt for Trafikstyrelsen at finde frem til, hvilke normer der er anvendt for designet af akselkasse. Det fremgår også i et notat fra styrelsen, at der heller ikke findes angivelser for kvalitetskontrol eller test af komponenterne".
det vidner måske om en noget problematisk kultur?
Det fremgår desværre ikke af artiklen eller billedserien om der bare er tale om en dækplade eller det er en del af lejet; men rusten på indersiden kunne tyde på, at det bare er en dækplade. I så fald skal alle 4 bolte vel knække, før der falder dele ned, og da pladen sidder uden for sporet, skal man godt nok være uheldig, før der sker en afsporing, eller at signalkablerne, der, så vidt jeg ved, ligger i lukkede kasser, ødelægges. Mon ikke det er mindst lige så sandsynligt, at én bil taber nogle dele, når den passerer en jernbaneoverskæring, eller nogle drenge lægger en sten på skinnerne eller i et sporskifte?
Jeg tror, IC4 og IC2 har langt større sikkerhedsproblemer i form af mystiske bremsesvigt og 10-17% nedsat bremseevne pga. en udkoblet aksel.