Ny IBM-chip pakker 50 milliarder transistorer på en fingernegl

Plus10. maj 2021 kl. 14:547
Ny IBM-chip pakker 50 milliarder transistorer på en fingernegl
Illustration: IBM.
Med IBM’s test af en 2 nanometer-chip med 50 milliarder transistorer, bevæger chip- og halvlederindustrien sig endnu et skridt mod enden af den skala, der angiver størrelsen på mikrochips.
Artiklen er ældre end 30 dage

‘How low can you go’ har været rettesnoren hos verdens chip- og halvlederproducenter, siden Intels grundlægger, Gordon Moore, i 1965 fremlagde sin forudsigelse om halvledere, der siden er blevet kendt som Moores Lov. Lidt lidt forenklet siger den, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb fordobles hver 18-24 måneder.

I dag producerer Samsung og TSMC kommercielle chips på ned til 5 nanometer-processer, og nu har IBM så præsenteret en chip baseret på 2 nanometer-processer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. maj 2021 kl. 10:36

Til sammenligning vokser et menneske-hovedhår omkring en nanometer i sekundet. ??? Ja - der står der i artiklen herover ??? Der går 86400 sekunder på et døgn ! Det vil sige at det ville tage 11574 døgn for et hår at vokse 1 mm. ! Det er lige knapt 32 år. Det er ikke noget under, at mit hoved er så blankt på toppen :-) <strong>Kildekritik er en god ting !</strong>

Det er det også at kunne skelne mellem meter og millimeter :-)

1 nm = 10^-9 m, så det tager 11574 døgn at vokse 1 meter, dvs. at ifølge artiklen tager det håret ca. 11½ døgn at vokse 1 mm. Det er dog stadig et godt stykke i underkanten, da det i praksis kun tager ca. 3 døgn at vokse 1 mm - se https://da.wikipedia.org/wiki/Menneskehår .

5
13. maj 2021 kl. 09:49

Til sammenligning vokser et menneske-hovedhår omkring en nanometer i sekundet. ??? Ja - der står der i artiklen herover ??? Der går 86400 sekunder på et døgn ! Det vil sige at det ville tage 11574 døgn for et hår at vokse 1 mm. ! Det er lige knapt 32 år. Det er ikke noget under, at mit hoved er så blankt på toppen :-) Kildekritik er en god ting ! Mvh. Michael

4
11. maj 2021 kl. 12:59

..men det er sjældent der man har brug for dem..

2
11. maj 2021 kl. 09:38

Det er ikke ægte 2 nanometerstørrelser. Det er omregnede størrelser som repræsenterer densiteten på transistorer hvis de var lavet som i traditionel 2D. Nu anvendes 3D opbygninger (bla. FinFET og GAA ), og de mindste størrelser er ca. 8 nanometer hvis man måler dem. Det er dog stadig ret småt og imponerende.

1
10. maj 2021 kl. 15:40

Vi begynder at nærme os grænsen for det mulige. Afstanden mellem atomerne er ca. 0,12nm.