Ny hval-art opdaget

Hvis der er tale om en reel ny opdagelse, er den temmelig bemærkelsesværdig, og man kan med god grund undre sig over, at det først er i det 21. århundredede, at videnskabsmænd gør denne opdagelse.

De japanske forskere har offenliggjort opdagelsen i det aktuelle nummer af Nature. Og de er ikke i tvivl. De var i stand gennem dna-analyser af ni voksne hvalers lig at afgøre, at der var tale om en ukendt art.

I 1998 blev en hval ved et uheld dræbt i det Japanske Hav. Her blev den undersøgt af forskeren Tadasu Yamada fra Tokyos Videnskabsmuseum. Bagefter sammenlignende han sine fund med prøver fra otte andre hvaler, som i 1970 blev dræbt til forskningsbrug i blandt andet det Indiske Ocean.

Den molekulære og anatomiske sammenligning kom til at tage adskillige år.

Ifølge det offentliggjorte studie i Nature udviser den nyopdagede art en række forskelligheder fra finnehvaler, både af udseende, knoglebygning og DNA. Forskerne har døbt arten Balaenoptera omurai for at hædre den afdøde japanske hvalforsker Hideo Omura.

Hvalarten er omkring 10 meter lang og slank. Dermed er den en af de mindste arter - og således kun en dværg i forhold til blåhvalen, som kan blive op mod 30 meter lang og kan veje op mod 100 ton.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten