Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Klimavenlig bornholmsk hotelfløj bygget i granit og træ

PLUS.

På Bornholm forsøger hotelkæden Green Solution House at sætte standarden for fremtidens grønne byggerier, med fokus på bæredygtige materialer og løsninger på byggepladsen.

Hotellet i Rønne har i ­samarbejde med arkitektvirksomheden 3XN netop indviet en værelsesfløj, hvor bæredygtighed har været i førersædet. Faktisk er alt lige fra råhus, isolering og beklædning til møbler konstrueret i træ.

Bæredygtighed er tænkt ind i alt, lige fra emissioner fra anlægsfasen til materialevalget. Ifølge en livscyklusanalyse (LCA), som Ingeniøren har set, er de første faser af byggeriet endda klimapositivt, grundet valget om at bygge fløjen i træ.

»Det er klimapositivt, hvis du kun kigger på materialedelen. Den CO2, der bliver absorberet af isoleringen og beklædningen, opvejer den CO2, vi udleder i LCA faserne A1-A3,« fortæller Lasse Lind, der er chefkonsulent og arkitekt i 3XN.

Læs også: Træhuse kan spare klimaet 800.000 ton CO2 om året

A-faserne i livscyklusanalysen dækker over udvinding af råstoffer, transporten af dem og selve fremstillingen af byggematerialet, der bruges. Materialet er primært CLT-plader, der er krydslamineret træ i op til syv lag.

Den nye værelsesfløj på Green Solution House i Rønne blev taget i brug sidste sommer. Illustration: 3XN

Af den foreløbige LCA kan man læse, at de indledende faser har et negativt såkaldt GWP (Global Warming Potential) svarende til 6.866 kg CO2. Det vil sige, at byggeriet i ­faserne A1-A3 absorberer drivhusgasser svarende til lige knap 7 ton CO2, inden de er blevet transporteret til byggepladsen.

Bæredygtighed i fokus

Lasse Lind fortæller også, at den lokale entreprenør, der har stået for opførelsen af værelsesfløjen, har haft et stort fokus på bæredygtighed hele vejen igennem, også i anlægsfasen:

»Blandt andet har de brugt store sten til at holde stilladser frem for at støbe beton,« siger han og fortsætter:

»Det har også handlet om at minimere affald fra de materialer vi har brugt, og desuden at minimere energiforbruget. Og det har entreprenøren gjort efter bedste evne. Derudover har man minimeret transport ved at bruge lokale leverandører.«

Læs også: Ny rapport: Trækonstruktioner er ingen garanti for at overholde nye CO2-grænser

For at minimere affald har man blandt andet haft fokus på at bruge afskæringer fra CLT-pladerne. De er blevet brugt til at lave møbler til hotellet, ligesom der er blevet anvendt granitstykker til at udsmykke med, samt for at regulere på varmen, da granit kan holde på både kulde og varme.

Både fordele og ulemper

Bæredygtigheden er også afspejlet i hotellets udtryk:

»Vi har fokuseret meget på at komme igennem med det, vi kalder sanselig bæredygtighed, og at bygge med træ og komme igennem med så meget synligt træ som muligt,« fortæller Lasse Lind.

Værelsesfløjen på Bornholm er ifølge 3XN det første danske erhvervsbyggeri, hvor cirkulært og bæredygtigt byggeri har været prio­riteret så højt, og overordnet ­synes Lasse Lind, at man har gjort sig nogle positive erfaringer:

»Der er en rigtig hurtig byggetid. Jeg tror, hele råhuset kom op på en uge,« fortæller han.

Dog er der også nogle udfordringer på en byggeplads for et træbyggeri som dette, som man ikke ser på en konventionel byggeplads:

»Man skal også være opmærksom på, at man skal dække ­byggepladsen til. Materialerne må jo ikke blive våde, og heller ikke få for meget sol, hvis ikke de skal tage farve af det,« påpeger Lasse Lind.

Læs også: Træ giver byggeriet bøvl med akustik- og energikrav

Der er også udfordringer, som man skal tænke ind i selve byggeriet, bl.a. at træ har en anden densitet end beton:

»Der er nogle udfordringer med akustik. Man skal være opmærksom på akustikløsninger mellem dæk og vægge. Der opfører det sig anderledes,« siger han.