Ny hjemmeside viser verdens naturkatastrofer

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har netop oprettet en hjemmeside med daglige satellitbilleder af naturlige katastrofer, mens de sker, skriver NASA News.

Det drejer sig om fem typer ulykker af den slags, som forsikringsselskaberne putter om i de små paragraffer bagest i forsikringspolicerne - under force majeure, som sjældent dækkes.

De fem typer er: Omfattende skovbrande, alvorlige stormvejr, oversvømmelser, vulkanudbrud og større luftforureninger. Altså ting, der kan ses fra himmelrummet.

»Vi tror, at kombinationen af høj kvalitet og moderat til høj billedopløsning af de scener, vi viser, vil demonstrere den væsentlige teknologiske udvikling, der er sket hos NASA vedrørende design af satellitsensorer. Og vi håber, offentligheden finder billederne informative og nyttige i uddannelsesøjemed,« siger NASA-talsmanden Michael King, som er senior project scientist ved Goddard Space Fligth Center.

NASA vil ofte være i stand til at offentliggøre billeder ganske få timer efter, at satellitten har optaget dem.

Videnskabsfolk over hele Jorden ventes at bruge billederne til forskning, der øger forståelsen af naturkatastrofers årsager og virkninger.

Der er planer om at udvide katastrofeinformationerne til også at omfatte jordskælv, kysterosion og jordskred.

Hjemmesiden hedder The Earth Observatory, og bliver finansieret af NASA's Earth Science Enterprise.

Billeder fra hjemmesiden kan hentes over Internettet og må frit bruges af offentligheden og af nyhedsmedier.