Ny hjemmepc-ordning er for skrabet og bureaukratisk

En ny hjemmepc ordning bliver nu kritiseret af de statsautoriserede revisorer. Modellen er simpelt hen for skrabet for medarbejderne, og den blive næppe en succes, mener revisorerne.

Det er revisorfirmaet BDO ScanRevision, der har set på regeringens forslag til en ny hjemmepc-ordning. PC-tilbuddet til lønmodtageren vil typisk blive skruet sådan sammen, at man selv skal betale 75 procent af pc'en, selv om arbejdsgiveren ejer grejet. Altså ca. 11.000 kroner for en pc til 15.000 kroner.

Derudover vil ordningen give en årlig skatterabat på ca. 1.150 kroner, hvis betalingen til arbejdsgiveren udgør de 3.400 kroner, som er det maksimale fradrag.

Men det mener BDO ScanRevision er for lidt:

»Det er en skrabet husmandsmodel. Vi frygter, at man ikke får den IT-udbredelse med ordningen, som man ønsker,« siger skattechef Henning Boye, BDO ScanRevision.

En sparsom succes mener BDO ikke, at samfundet har råd til, hvis vi skal nå målet om at hæve danskernes IT-stade.

»Når vi spørger vores kunder om, hvor mange der vil etablere hjemmepc-ordninger med bidrag fra medarbejderne på den måde, så er indtrykket, at det bliver beskedent.«

Et andet problem er, at det ifølge BDO bliver temmelig bøvlet at gå ind i ordningen, fordi man først skal sende en del af betalingen for indkøbet af computeren til arbejdsgiveren, og desuden selv sørge for fradraget på forskudsopgørelse og selvangivelse.

»Det er derfor, vi kalder ordningen for bureaukratisk,« siger Henning Boye.

Sammenlagt skal lønmodtagerne betale typisk dobbelt så meget i forhold til den tidligere ordning, der blev stoppet for godt et år siden. Den tillod en lønnedgang som betaling for hjemmepc'en, og dermed kunne lønmodtageren spare nogle af de højst beskattede lønkroner.

Forslaget er 1. behandlet i Folketinget og ventes tidligst vedtaget til maj.

Udover modellen med betaling og skatterabat kan arbejdspladsen stadig stille en hjemmepc til rådighed for medarbejderne helt og aldeles frit og uden skatteændringer for lønmodtageren. I praksis er det dog ikke mange virksomheder, som har råd til denne ordning, og den anvendes derfor primært i organisationer, til politikere og til højtlønnede funktionærer, mener BDO.

»Det kalder vi limousine-modellen. For den koster det ikke lønmodtageren en klejne,« siger han.