Forskere ved Chalmers Tekniske Högskola i Gøteborg har udviklet verdens første prototype på en trådløse modtager, der kan anvendes på frekvenser på flere hundrede GHz.
Prototypen, en helt integreret modtager, der kun fylder nogle få kvadratmillimeter, benytter 220 GHz. Den kan, mener de svenske forskere, bruges til scanninger, der kan afsløre skjulte våben, uden at sikkerhedspersonalet i en lufthavn er nødt til at foretage kropsvisitationer.
Den vil også være velegnet til sensorer, som vise billeder gennem mørke og tåge. Det kan blandt andet udnyttes i biler og fly, mener forskerne, som også vil samarbejde med rumindustrien om at udnytte teknologien i fremtidige satellitter.
Som datateknologi har den trådløse enhed også en stor fremtid, mener svenskerne, der fremhæver båndbredder på helt op til 10 gigabit per sekund. Det er ti gange hurtigere end de allerhurtigste trådløse forbindelser, der findes i dag.
Den nye modtager, der integrerer antenne, modtager, forstærker og frekvenskonverter, er fremstillet i galliumasinid (GaAs), der ifølge en pressemeddelelse fra Chalmers gør den langt billigere at producere end andre modtagere, som desuden fylder langt mere.
Nuværende trådløse teknologier anvender frekvenser op til omkring fem GHz. Der er endnu slet ingen standarder for, hvordan ultrahøje frekvenser over 200 GHz skal benyttes.
Endnu er der også et godt stykke vej, inden svenskernes opfindelse giver arbejdsløshed blandt sikkerhedsvagter i lufthavne, understreger professor Herbert Zirath fra Chalmers. Blandt andet mangler han at udvikle senderen.
Modtageren er udviklet i samarbejde med Saab Microwave Systems, Omnisys Instruments, Fraunhofer Institut IAF i Freiburg og FGAN i Tyskland.
Dokumentation
