Ny gigaherz-modtager afslører skjulte våben

2. januar 2008 kl. 09:311
Svenske forskere har udviklet en integreret modtager, der arbejder helt oppe på 220 gigaherz. Den kan blandt andet scanne for skjulte våben og bruges til billedchip, som ser gennem mørke og tåge. Og så er dataoverførslen ekstremt hurtigt: 10 gigabit per sekund.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere ved Chalmers Tekniske Högskola i Gøteborg har udviklet verdens første prototype på en trådløse modtager, der kan anvendes på frekvenser på flere hundrede GHz.

Prototypen, en helt integreret modtager, der kun fylder nogle få kvadratmillimeter, benytter 220 GHz. Den kan, mener de svenske forskere, bruges til scanninger, der kan afsløre skjulte våben, uden at sikkerhedspersonalet i en lufthavn er nødt til at foretage kropsvisitationer.

Den vil også være velegnet til sensorer, som vise billeder gennem mørke og tåge. Det kan blandt andet udnyttes i biler og fly, mener forskerne, som også vil samarbejde med rumindustrien om at udnytte teknologien i fremtidige satellitter.

Som datateknologi har den trådløse enhed også en stor fremtid, mener svenskerne, der fremhæver båndbredder på helt op til 10 gigabit per sekund. Det er ti gange hurtigere end de allerhurtigste trådløse forbindelser, der findes i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye modtager, der integrerer antenne, modtager, forstærker og frekvenskonverter, er fremstillet i galliumasinid (GaAs), der ifølge en pressemeddelelse fra Chalmers gør den langt billigere at producere end andre modtagere, som desuden fylder langt mere.

Nuværende trådløse teknologier anvender frekvenser op til omkring fem GHz. Der er endnu slet ingen standarder for, hvordan ultrahøje frekvenser over 200 GHz skal benyttes.

Endnu er der også et godt stykke vej, inden svenskernes opfindelse giver arbejdsløshed blandt sikkerhedsvagter i lufthavne, understreger professor Herbert Zirath fra Chalmers. Blandt andet mangler han at udvikle senderen.

Modtageren er udviklet i samarbejde med Saab Microwave Systems, Omnisys Instruments, Fraunhofer Institut IAF i Freiburg og FGAN i Tyskland.

Dokumentation

Chalmers pressemeddelelse

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. januar 2008 kl. 21:04

Hvordan kan man have en modtager, når man ikke har nogen sender??? Så ved man jo ikke om det er det rigtige man "modtager". Jørgen