Ny genterapi viser lovende tegn på aids-vaccine

I årtier har lægevidenskaben kæmpet for at få bugt med hiv-virussen, der hæmmer immunforsvaret og kan føre til aids. Men en ny såkaldt genterapi har nu vist sig i stand til fuldstændig at bremse spredningen af hiv i kroppen på aber. Det skriver New York Times.

Et særligt gen sprøjtes ind i kroppen indlejret i en ultrakort dna-streng. Genet får muskler til at producere et bestemt protein, hvis udformning gør det i stand til at blokere for de cellereceptorer, som hiv-virussen gør brug af, når den inficerer nye celler.

Læs også: Obama om sats på gen-medicin: ‘Vi skal lede en ny æra’

Virussen kan dermed ikke fastgøre sig og overtage celler og vil i sidste ende blive tilintetgjort af immunforsvaret.

Den ledende forsker bag den nye opdagelse er Michael Farzan, der forsker i smitsomme sygdomme ved Scripps Research Institute i Florida. Han kalder den nye genterapi for ‘den bredeste og mest potente hæmmer, der hidtil er beskrevet’. Studiet bag er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Den nye terapiform har da også vist sig at være meget lovende i forsøg med aber. Fire aber, der gentagne gange er forsøgt inficeret med hiv, har nu været fuldt beskyttet af ‘vaccinen’ i næsten et år.

Læs også: Forskere: Vi har opfundet den biologiske pacemaker

Næste skridt bliver at teste genterapien i allerede inficerede aber for at sikre, at også det kan stoppe virussen i at sprede sig. Herefter håber Michael Farzan, at menneskelige forsøg kan gå i gang.

Indledningsvis vil proteinet blive sprøjtet direkte ind i kroppen, og hvis det går godt, skal genterapien gives til hiv-patienter, der ikke vil tage deres medicin på grund af eksempelvis bivirkninger.

Læs også: Knoglemarvstransplantationer fjerner hiv fra patienter

Endeligt skal terapien gives til raske mennesker, der lever et højrisikoliv, når det gælder hiv-smitte, for at stå sin endelige test.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kiggede meget hurtigt på artiklen fra New York Times. Der er ikke tale om en vaccine (i en vaccine aktiverer man immunsystemet til at angribe sygdommen ved at indgive et immunogen). Her bruger man genterapi til at få muskelceller til at lave et molekyle, der binder til hiv-virus så virus ikke kan binde til celler.

Det blokerende molekyle er et bispecifikt antistof, hvor Fab-delen binder CD4-receptoren og Fc-delen binder CCR5-receptoren.

Foreløbig er der vist effekt i forsøgsdyr. Det varer nok ret længe inden det her måske når ud i generel hiv-behandling, og mon det så ikke bare bliver et supplement til eksisterende kombinationsbehandlinger.

Hvis man nu ville have det her hurtigere ud i anvendelse: Antistoffet vil også virke hvis man producerede det rekombinant. Så skal man ikke til at rode rundt med genterapi, men ville kunne bygge en behandling på eksisterende teknikker. Der er en række antistoffer godkendt (primært til behandling af kræft) og der effektive teknologier til produktion af antistoffer (rekombinant produktion i CHO celler).

  • 2
  • 0

De har sat en hale på antistoffet som jeg går ud fra forhindrer aktivering af immunsystemet (ellers ville kroppen angribe celler med disse receptorer).

Halestykket binder også til de relevante receptorer, så i stedet for 2 steder på antistoffet der kan binde til receptorerne er der 3.

Genterapi-delen går ud på at de vil få kroppen til selv at producere disse modificerede antistoffer.

Selve den genterapi de vil bruge sætter ikke DNA ind i arvematerialet. Så der er meget mindre risiko for at den er kræftfremkaldende.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten