Ny gensplejset afgrøde på vej i EU for første gang i tre år

Hvis Europa Kommissionen i starten af næste uge bakker op om en ny type af genmodificeret majs fra virksomheden Pioneer-DuPont, kan det betyde, at der igen vil komme dyrkning af genmodificerede afgrøder til Danmark. Det skriver miljøorganisationen Greenpeace i en pressemeddelelse.

De seneste forsøg med genmodificerede afgrøder i Danmark stod virksomheden Monsanto for. De stoppede dog tidligere i år, fordi virksomheden vurderede, at de kommercielle forudsætninger for GMO-fødevarer ikke er til stede i Danmark, og fordi modstanden fra det politiske system og forbrugerne er for stor.

Monsanto trak desuden næsten alle sine GMO-ansøgninger i EU tilbage med begrundelsen, at der ikke er en fremtid for markedsføring og kommercialisering af GMO-produkter til dyrkning i EU. GMO-giganten har nu kun én genmodificeret afgrøde i EU, majsen MON810, som desuden er den eneste GMO-afgrøde, der bliver dyrket i EU.

Men nu kan endnu en genmodificeret afgrøde ende med at blive dyrket på de europæiske marker.

Der er tale om den genmodificerede majs kaldet 1507, der er genetisk modificeret til at producere pesticidet Bt og til at modstå herbicidet ammoniumglufosinat. Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, kan Bt have en skadelig indvirkning på sommerfugle, møl og andre bestøvere.

Det er tre år siden, at en genmodificeret afgrøde sidste gang blev godkendt til dyrkning i EU. Det var en kartoffel, der senere blev trukket tilbage af virksomheden BASF.

Europa Kommissionen forventes at nå frem til en beslutning om, hvorvidt 1507-majsen skal anbefales til dyrkning I EU, på onsdag den 6. november. Danske landmænd må ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri gerne dyrke genmodificerede afgrøder, der er godkendt i EU. Hvis majsen bliver EU- godkendt, er det op til regeringerne i EU at træffe den endelige beslutning om at dyrke den.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er opmuntrende hvis Europa er ved at komme lidt til fornuft, så vi ikke kommer alt for langt bagefter på denne teknologi. Når det er sagt, så kommer den pågældende majs næppe til at blive dyrket i Danmark.

1) Vi har ikke det skadedyr Bt genet skal beskytte den imod.

2) Man må ikke (så vidt jeg ved) anvende det herbicid majsen er resistent overfor.

På den længere bane kan det selvfølgelig ændre sig hvis skadedyret skulle indfinde sig. I den forbindelse kan vi kun håbe på at spanierne vil være flinke til at plante Bt-majs og dermed dæmme op for spredningen af skadedyret.

 • 3
 • 3

Har købt retten til at sælge ind til flere monsanto produkter så nok ikke den vilde forskel.

Hvorfor skal disse produkter lovliggøres uden længere studier af effekten over flere generationer (af mus eller andet som reproducere hurtigt) når nu der florere utallige konspiratoriske påstande omkring produkternes farlighed?

De vildeste påstande går på massedød via sterilitet over 3-4 generationer. Hvorfor ikke en gang for alle lave nogle dybdegående studier over tid for at mane sådanne påstande i jorden så folk ikke skræmmes til boycot af produkterne?

 • 3
 • 3

Jeg er enige med henhold til at GMO-BT majs ikke er testet grundigt nok, der er dog allerede lavet forsøg der viser at det er skadeligt, selv Monsanto har ikke været i stand til at finde forsøg uden ”problemer” til deres ansøgning om tilladelse til at sælge BT brinjal i Indien BT- brinjal report. Indien har grundet at Monsantos egne forsøg viste skader på indre organer i et forsøg, forbudt BT brinjal i nu 4 år. https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es... Bt er giftigt for menneskelige celler, noget som industrien har bestridt https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es... BT cotton i indien giver lavere udbytter, får bierne til at forsvinde, Er direkte dødelig for køer at afgræsse efter høst, der er udviklet resistens mod giften af visse insekter, såsæd er væsentligt dyrere end naturligt såsæd, det lyder som en dårlig forretning, som både har store negative konsekvenser for miljø, natur, helbred og tegnebogen. https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es... Man kan se i graferne i dette link at BT giften, højst sandsynligt laver samme problemer i mennesker som er dødeligt for visse insekter, mave sygdomme hos mennesker er i vild stigning i takt med at BT majs er blevet introduceret i diæten https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es...

Alle BT afgrøder burde forbydes, incl dem der er godkendt på varm luft, og manglende forskning.

Venlig hilsen Konventionel Svineproducent Ib Borup Pedersen Pilegaarden Mariagervej 483 Hvidsten 8981 Spentrup

 • 10
 • 4

Bt bomuld har har vundet stor udbredelse og der findes vel knap et hjem i Danmark som ikke ejer et tekstil af Bt-bomuld.

Hvorfor har NGO'erne ikke travlt med at kræve mærkning af tekstiler eller importforbud? Fordi de godt ved, at de har en dårlig sag naturligvis.

Fakta er, at Bt-bomuld har øget indtjeningen og forbedret arbejdsmiljøet for nogle verdens fattigste bønder. F.eks. i Indien, som flere studier dokumenterer:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080...

http://ideas.repec.org/p/got/gotcrc/080.html

 • 3
 • 8

Claus Madsen

Det er ikke nyere data du slynger rundt med, det kunne være det er tid til en update, dine links slutter med opgørelser fra 2008 - 2009, i specielt udvalgte landbrug, jeg er skeptisk overfor din kilde. jeg ved at der er mængder af data der peger i den modsatte retning, som tidligere sendt.

Du har ikke kommenteret på problemstillingerne med at BT giften er dokumenteret skadelig på humane celler, ej heller Dr. Svanson's papirer der sætter BT i tæt forbindelse med en række sygdomme, i mave tarmsystemet, og heller ikke på det fakta at Monsanto selv var ude af stand til at finde dyreforsøg hvor dyrene ikke havde skader på organer, da de indgav oplysninger for BT Brinjal's godkendelse i Indien.

Kort sagt du har ikke svaret.

Venlig hilsen Konventionel Svineproducent Ib Borup Pedersen Pilegaarden Mariagervej 483 Hvidsten 8981 Spentrup

 • 9
 • 4

Pesticidet glufosinat er et kiralt molekyle med 1 kiralt center og det markedsføres i et rasemøst mix af R og S enantiomerne, hvor den ene form har den primære giftvirkning over for planter. http://link.springer.com/article/10.1007/s...

R og S enantiomererne af glufosinat har også forskellig giftvirkning overfor den øvrige natur og forskellig nedbrydningshastighed, hvilket betyder at risikovurderingen for det forhandlede produkt de facto ikke er repræsentativ for toxicitet og nedbrydningshastighed for de rester der måtte findes i de fødevarer eller det foder der er blevet sprøjtet med midlet eller for de rester af sprøjtemidlet der efterfølgende måtte findes i jord, overfladevand eller evt. grundvand. Disse forhold er ikke inddraget i EUs seneste vurdering af glufosinat i 2013 http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/publi... Så måske er det godt nok at glufosinat ikke er godkendt i Danmark Venlig hilsen Klaus sall

 • 2
 • 2

Sarkasme alert.

Og det har den været i over ti år.

Pusztai affæren fra 1999 viser ganske tydeligt at det her styres udelukkende af økonomiske interesser, alt andet er ligegyldigt og debat fuldstændig nytteløs. Løbet er kørt, eftersom de modificerede gener har spredt sig til almindelige afgrøder (hvilket også er en skandale og uskyldige bønder mister deres afgrøder på grund af patent rettigheder - langt ude latterligt).

Men lad os kalde det en konspirations teori, håne skeptikerne, lade de dygtige politikkere styre efter tro og folkeskole viden og så håbe at det nok går (fornægtelse har jo været en bragende succes for planeten indtil nu...)

 • 4
 • 5

Det er ikke nyere data du slynger rundt med, det kunne være det er tid til en update, dine links slutter med opgørelser fra 2008 - 2009, i specielt udvalgte landbrug, jeg er skeptisk overfor din kilde. jeg ved at der er mængder af data der peger i den modsatte retning, som tidligere sendt.

Jeg synes egentlig artikler fra 2008-2009 er ganske friske, men jeg kan da godt google nogle nyere for dig. Her er en fra Pakistan (2013): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111... Og Indien 2012: http://www.pnas.org/content/109/29/11652.s...

"we show that Bt has caused a 24% increase in cotton yield per acre through reduced pest damage and a 50% gain in cotton profit among smallholders. These benefits are stable; there are even indications that they have increased over time."

Jeg kan ikke åbne dine links og jeg kender ikke til sagsbehandlingen af Monsantos eller andres ansøgninger i Indien. Mere generelt omkring Bt-toxinet, så anses det for at være så sikkert at selv økologer må sprøjte med det f.eks. i form af levende Bacillus thuringensis bakterier. Det har været anvendt på den måde i henved 50 år.

Fodringsforsøg med Bt-majs til køer viste da heller ikke noget usædvanligt:

http://link.springer.com/article/10.1007/s...

Her er et nyere review af Bt litteraturen som også forholder sig til de mange års erfaringer som går forud for GMO versionen:

http://link.springer.com/chapter/10.1007/9...

 • 3
 • 1

Mærkeligt..... Alle de mange links, Ib Borup Pedersen har sendt, kan ikke åbnes...? Kunne det tyde på at der gemmer sig noget vigtigt information om de højst skadelige virkninger af Round Up og GMOs?!!! ;0( Er lyset for de lærde blåt? Til alle jer videnskabs betagede gmo-freaks: Vi har gennemskuet jeres mafiaagtige metoder og jeres giftige budskab!!!

Det handler ikke om andet end $$$$$$$$££££££€€€€€€ - vi ved i er gået, og går over lig for at få dem og bevare jeres indtægtsrige patentrettigheder - og vi tager dybt afstand fra dem!!!!

Vores skar af Monsanto og Round Up kritikker vokser dag for dag - for dem som skulle blive nysgerrige - informationerne om hvor dødelig dette område er, er der ude!! Masser af dem!!!!!! Bare you tube/google lidt eller søg på FB eller andre sociale netværker: for eks. March Against Monsanto - så kan I self vurdere.......

Vågn op Danmark!!! Heller i dag end i morgen.....

Har en god dag, k.h. Sönne Jochimsen - Farmer, Beekeeper, Thatcher and Wannabepilot :):)

 • 2
 • 3

Bierne er ved at uddø i EU og USA pg det skyldes GMO og landbrugets pestisider...

- 'vodden kan bidød i EUropa henføres til GMO, al den stund det i artiklen oplyses, at GMO så godt som ikke har været benyttet i EU??:

Det er tre år siden, at en genmodificeret afgrøde sidste gang blev godkendt til dyrkning i EU. Det var en kartoffel, der senere blev trukket tilbage af virksomheden BASF

 • 2
 • 1

Bierne, er ligesom kanariefuglene i minerne, meget mere følsomme over for forandringer end os mennesker.... Siden belastningen af pesticider har nået abnorme højder i vores del af verden, og vi nærmest bliver badet i Round Up, som imod alt det vi har fået fortalt - har vist sig at være ekstremt skadeligt!! - er det ikke så underligt, at vores bier og andre insekter er de første som bukker under for denne belastning!! Men prøv at se interviewet med den kanadiske toxicolog Dr. Huber ( link nr.2) , han forklarer sammenhængene meget godt.

Og så er der alt det Round Up vi får ind ad bagdøren, igennem de GMOer vi for eksempel indtager, hvis vi ikke lever af en 100% økologisk kost.... Her igen, er bierne efter min mening specielt udsat, taget i betragtning, at deres vinterføde - udover den smule egen honning man levner dem - i de fleste tilfælde består af ikke økologisk, raffineret, hvid sukker, som er spækket med skjult Round UP!!! Siden den slags sukker har vist sig at være ekstremt sundhedsskadeligt og betændelsesfremmende for os mennesker, især i mave/tarmtrakten, kan man sagtens forstille sig, at det påvirker bierne på samme måde!!

 • 1
 • 2

Sommerfugle synes at være meget påvirkelige af giftstoffer, i Nexø Sommerfuglepark er dette konkret bekræftet. Jeg har ikke den store fidus til menneskets genmanipulation, men er optaget af forsigtighed (læs, naturens genmanipulation - den har trods alt 3,8 mia. år på bagen). Da jeg er økologisk orienteret, er jeg så dejlig fri for dårlig samvittighed ved GMO og gift problematikker - jeg har valgt side.

 • 2
 • 1

Siden den slags sukker har vist sig at være ekstremt sundhedsskadeligt og betændelsesfremmende for os mennesker, især i mave/tarmtrakten, kan man sagtens forstille sig, at det påvirker bierne på samme måde!!

Nu har jeg varoabehandlet mine bier med 85% myresyre i kræmerplader i 10 dage, om 2-3 uger når de er i vinterklynge oxalsyredryppes de. Jeg fodrer dem også med flydende invertsukker indtil for 10 dage siden. Til foråret i febr./marts ser jeg om de skal have ekstra oxalsyrebehandling, senere i marts får de apifonda(foderdej). Jeg har ikke problemer med Nosema, trachemider eller varoamider hos bierne. Bierne har nogle enzymer der omdanner sukker så de kan lagre det og holde sig vinteren over.

Med biernes kost af pollen, så flyver de langt op til 3 km, så det er nok ikke kun økologisk. Der foregår noget forskning hos Per Kryger ved AU (og Flakkebjerg), så der kommer sikkert mere konkret viden om biernes problemer i biavlen.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten