Ny generation af mobilrobot er dedikeret til industrien
Mobile Industrial Robots valgte at benytte messen Automate Show 2017 i Chicago i april til at præsentere sin nye generation af en mobil robot, MIR200, for omverdenen.
Og det er i højere grad end forgængeren en robot, der er designet til industrien. Hvor MIR100 var tiltænkt såvel hospitalsgange som produktionsgulve, er MIR200 først og fremmest en robot til industrien. Det fastslår medstifter og teknisk direktør i MIR Niels Jul Jacobsen.
»Dengang vi startede, var vi ikke klar over, om det var hospitalerne eller industrien, der ville trække mest på salgsfronten. Hospitalerne var egentlig rimelig godt med i begyndelsen, men sidste år kunne vi se, at 95 procent af salget gik til industrien og 5 procent til hospitalerne, og så er det jo ikke så svært at se, i hvilken retning man skal gå,« konstaterer han.
Allerede nu sælger MIR200 bedre end MIR100.
Dobbelt op på nyttelast
I forhold til både mekanisk design og elektronik er MIR200 langt hen ad vejen en videreudvikling af sin forgænger, fortæller den tekniske direktør. Men der er nogle markante forskelle.
For det første fordobles nyttelasten til 200 kg, hvilket netop er noget af det, som virksomhedens kunder i industrien har efterspurgt. Nyttelasten kan øges yderligere med en særlig MiRHook, der gør det muligt for robotten at trække en last på op til 500 kg.
»Og hvorfor så ikke flere kilo end de 200? Det er, fordi formfaktoren gør, at hvis vi kommer mange flere kilo på, bliver konstruktionen mere ustabil. Og så mister vi robottens enorme fleksibilitet. Vi har ligeledes forsøgt os med mindre prototyper, men de var bare også mere ustabile,« forklarer Niels Jul Jacobsen.
Forberedt til elektronikindustrien
For det andet er der det med farven. Hvor MIR100 er hvid, er MIR200 grå, fordi der er blandet lidt kul i den hvide plast for at gøre overfladen elektrisk ledende.
Den funktionalitet gør nemlig robotten ESD-kompatibel (elektrostatic discharge), så den kan anvendes i forbindelse med eksempelvis elektronikmontage. Her er det et krav, at de emner, der transporteres, skal beskyttes mod elektrostatiske udladninger.
»Kullet gav et gråligt udseende, hvilket vi så har forstærket med en rigtig grå og mere industrielt udseende farve,« forklarer Niels Jul Jacobsen.
For det tredje har MIR’s udviklere – som så mange andre i robotbranchen – arbejdet med at lette betjeningen af robotten via den webbaserede brugergrænseflade.
Mantraet for MIR er, at det ikke må kræve mere end tre klik for brugeren at komme hen til den nødvendige information – men analyser af brugernes adfærd viste, at det kunne den daværende brugerflade ikke helt leve op til, forklarer Niels Jul Jacobsen. Så det har man forsøgt at forbedre til denne generation.
Læren fra Lego Mindstorms
Det er med andre ord i høj grad i detaljerne, at teknologispringet til den nye generation ligger, lyder det fra Niels Jul Jacobsen, der i mange år var leder af RoboLab på Syddansk Universitet.
Det var ham, der i 2011 fik ideen til den første MIR100. Og nu, godt seks år og over 200 solgte robotter senere, glæder det ham at se, at de principper om open source-design, som han har taget med sig fra universitetsverdenen, er noget af det, som brugerne er gladest for ved den danske mobile robot.
Brugerne har således mulighed for selv at designe og bygge forskellige topmoduler til MIR-robotterne – i form af f.eks. vippe- og gribeanordninger – og skrive ny software til robottens styring.
»For mig personligt er det virkelig en stor glæde nærmest hver uge at se de topmoduler, som vores kunder selv udvikler. Det er enormt sjovt at se. Og det er netop en af styrkerne ved vores robot, at den er så decentral,« siger en begejstret Niels Jul Jacobsen.
»Åbenheden er helt bevidst, for åbenhed er vigtigt. Det er noget af det, vi i universitetsmiljøet lærte med Lego Mindstorms.«
