Ny, gammel minister: Esben Lunde Larsen indtager nyt ministerkontor
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny, gammel minister: Esben Lunde Larsen indtager nyt ministerkontor

Esben Lunde Larsen. Det er navnet på Danmarks nye fødevareminister, som Lars Løkke Rasmussen præsenterede på et pressemøde her til eftermiddag.

Politiske kommentatorer har, siden den nu afgåede Eva Kjer Hansen lørdag meldte sin afsked som minister, spekuleret i mulige aftagere.

Nu skifter Esben Lunde Larsen så ministerstolen i Uddannelses- og Forskningsministeriet ud med Miljø- og Fødevareministeriet. Rokeringen får statsministeren til at hjemkalde Venstres EU-parlamentspolitiker, Ulla Tørnæs, der vender næsen hjem for at overtage posten i som uddannelsesminister.

Hun har tidligere været undervisningsminister og minister for udviklingsbistand.

Morten Løkkegaard træder således ud af Folketinget for at igen at blive medlem af Europaparlamentet i stedet for Ulla Tørnæs, og Venstremand Jakob Engel-Schmidt kommer atter i Folketinget.

Overraskelsesrokade

Den nyudnævnte fødevareminister har overhalet favoritterne indenom. Kommentatorerne udråbte tidligere forsvarsminister og topchef i interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer Søren Gade, politisk ordfører i Venstre Jacob Ellemann-Jensen og Jacob Jensen, der sidder i miljø- og fødevareudvalget, til at være de mest oplagte bud til ministerposten.

Men Esben Lunde Larsen, der har udtalt sig rosende om den omdiskuterede landbrugspakke, trak altså det længste strå.

Den nye minister får en varm velkomst på Twitter fra den borgerlige kollega og formanden i Konservative, Søren Pape Poulsen, der længe fastholdt, at partiet ville stemme for et mistillidsvotum til nu eksminister Eva Kjer Hansen.

Valget af Esben Lunde Larsen, der er søn af en jysk landmand, møder imidlertid Twitter-kritik i rød blok hos Enhedslistens Per Clausen, mens Socialistisk Folkepartis Pia Olsen Dyhr efterlyser en reel miljøminister.

Politikeren fra Enhedslisten bemærker, at miljøet kan stå i en værre position med Esben Lunde Larsen i spidsen for ministeriet.

Partiformanden for SF, Pia Olsen Dyhr, formulerer samme budskab med andre ord.

Miljøet er stadig låst i Fødevareministeriet

Og selvom ministeren er ny, fastholder regeringen at bibeholde ansvaret for miljøet under Fødevareministeriet.

Det modtog allerede kritik fra Danmarks Naturfredningsforening i sommer, da det efter Venstre-regeringens dannelse kom fra, at de ville lægge Miljøministeriet ind under Fødevareministeriet.

Sammenfletningen af ministerierne og varslingen om en landbrugspakke fik foreningen til at advare om, at miljøet kunne blive den store taber som følge af de politiske prioriteringer.

Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening (DN), Ella Maria Bisschop-Larsen, pointerede over for Ingeniøren, at regeringen tilsyneladende betragter miljøet som noget, man kan begynde at tage hensyn til, når der er kommet ’nok’ vækst i landbruget.

Læs også: Amputeret Miljøministerium rykker over til Fødevareministeriet

Ligeledes blev ansvaret for Planloven, der tidligere lå under Miljøministeriet, overflyttet til Erhvervs- og Vækstministeriet, hvilket Ella Maria Bisschop-Larsen problematiserede. Begrundelsen lød, at det ikke var sikkert, at Miljøministeriets planlovs-kompetencer flyttede med over i det nye ministerium.

»Planloven er tænkt som et demokratisk værktøj, hvor man inddrager og afvejer mange forskellige slags hensyn i en afgørelse om placering af et konkret byggeri. Det kræver de rette faglige kompetencer, og derfor ser jeg det som et meget negativt signal for natur- og miljøhensyn samt befolkningens adgang til rekreative arealer, hvis man ikke flytter kompetencerne med,« forklarer DN-præsidenten.

Ud over ansvaret for Planloven mister Miljøministeriet også ressortansvaret for regulering af affalds-, spildevands- og vandforsyningssektoren, som overgår til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Den nye minister skriver selv om sin nye post på Facebook:

»Takker for statsministerens tillid og udnævnelse til ny minister. Det er en meget spændende opgave - ikke mindst når man som jeg har siddet i begge udvalg i Folketinget. Glæder mig til samarbejdet med de politiske partier. Er nu på vej til Amalienborg. God dag til jer alle.«

Det er nok det bedste at den evolutions fornægtende overtros minister skifter stol.

Men det ville have været bedre at man i samme ombæring havde valgt at oprette et miljøministerium og adskilt de 2 ofte modstridende interesser; Landbrug og miljø.

  • 24
  • 10

Jeg tror ikke vi kan håbe på meget mere end det. I det mindste ville det at han beordrede konstruktionen af en ark betyder at han ikke var klimabenægter.

Ej, det er nok egentlig lidt urealistisk. Måske er det bedste vi kan håbe på at han også ryger ind i en stor skandale inden han kan ødelægge alt for meget, omend han indtil videre har vist sig lige så imun for skandaler som han er for logik.

  • 12
  • 12