Ny forskning skal sikre billigere opsætning af vindmøller

Det skal blive lettere for investorer i vindmøller at fastslå, hvor meget eller lidt en vindmølle belastes af vindforholdene på en given placering, inden den opsættes.

Det er tanken bag et nyt forskningsprojekt, som nu har fået støtte af Højteknologifonden.

Med metoden, der skal sikre bedre viden om vindforholdene på specifikke placeringer, bliver det enklere at afgøre, hvilken styrkeklasse en vindmølle skal have. Dermed reduceres risikoen for tab i investeringen, da det undgås at bygge den for svag - med reparationer til følge - eller for stærk uden nogen nytte.

Når en vindmølle skal opsættes, er den primære procedure dels at sikre sig, at den lever op til diverse lovkrav, så den eksempelvis ikke er til gene for naboer, dels at den opnår den ønskede energiproduktion.

Først senere i planlægningsfasen tages der stilling til, hvor stærk møllen skal være, ud fra de vindforhold der er på den givne position.

Når man først tager stilling til det spørgsmål så sent i processen, risikerer møllen enten at blive styrket for meget eller for lidt. Uanset scenariet kan investorerne spare penge, hvis de med et bedre grundlag kan foretage grundigere undersøgelser af belastningsforholdene.

»Visionen med forskningsprojektet er at udvikle en metode, der gør det muligt at bestemme belastningen på den enkelte vindmølle allerede i planlægningsfasen, hvor placeringen endnu ikke er endelig fastlagt,« siger forskningsleder og erhvervs-postdoc Henrik Stensgaard Toft i en pressemeddelelse fra Højteknologifonden.

Længerevarende målinger skal bruges i anderkendt værktøj

Typisk bliver vindforholdene i dag målt i ét til to år, men ifølge Henrik Stensgaard Toft er det stadig forbundet med stor usikkerhed. Den nye metode skal i spil tidligere i planlægningen, så der kommer sikrere målinger og dermed også en klarere idé om den nøjagtige belastningsgrad.

Forhåbningen er, at metoden kan blive til et modul i det globalt udbredte beregningsværktøj WindPro, som er et software-værktøj, der bruges i planlægningen af vindmølleplaceringer verden over.

Den Aalborg-baserede virksomhed EMD International står bag programmet, og virksomheden ser også gode muligheder i udsigten til denne nye metode.

»Ud over en øget pålidelighed af møllen forventer vi, at vores kunder vil kunne reducere tidsforbruget væsentligt i forbindelse med planlægningen af nye vindmølleprojekter,« siger leder af vindenergiafdelingen hos EMD International Morten Lybech Thøgersen ifølge Højteknologifondens hjemmeside.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg forstår ikke helt hvad de præcis vil lave. Måle vinden flere forskellige steder i DK, og på den måde få en fintmasket database over vindfordelinger?

Udregne belastninger for forskellige placeringer? Dét er jo voldsomt afhængig af vindmølle type og -kontrol.

Eller er det hele meget mere overordnet, af hensyn til samf uddannede, som ikke er klar over sammenhængen mellem vindhastighed, turbulens og laster?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten