Ny forskning skaber begejstring: Forkølelse kan udkonkurrere coronavirus

Illustration: Eldar Nurkovic / Bigstock

Hvis en celle samtidig udsættes for covid-19 og rhinovirus, der er den mest udbredte virus og årsagen til de fleste forkølelser, vil rhinovirussen gå af med sejren. Selv hvis coronavirussen får et forspring, vil den ikke have en chance for at overleve.

Det viser en ny undersøgelse fra en gruppe forskere fra University of Glasgow.

Det seneste år har der været mange spekulationer om, hvordan covid-19 ville reagere på andre vira, men nedlukninger og afstandskrav har gjort det svært for vira at sprede sig, og undersøgelserne har af samme årsag ladet vente på sig.

Men nu har en gruppe forskere altså ved hjælp af en tro kopi af menneskets luftveje undersøgt, hvordan covid-19 reagerer på rhinovirus. Og resultaterne er meget positive, fortæller Pablo Murcia, der er professor i integrativ virologi ved University of Glasgow og en af forskerne bag undersøgelsen til BBC News.

»Sars-CoV-2 tager aldrig rigtig fart. Den er stærkt hæmmet af rhinovirus. Det er meget spændende, for hvis der kommer en høj forekomst af rhinovirus, kan det stoppe nye Sars-Cov-2-infektioner,« siger han.

Undersøgelsen viste desuden, at rhinovirus også formåede at igangsætte en immunrespons i celler, der er inficeret med coronavirus, som bremser virussens evne til kopiere sig selv.

Læs også: To danske vacciner på vej: Kan blive 'det tredje skud'

Det er ikke første gang, at rhinovirussen har vist sig at være modstandsdygtig over for andre vira. Et udbrud af rhinovirus menes blandt andet at have forsinket svineinfluenza-pandemien i Frankrig og formentlig andre dele af Europa tilbage i 2009.

Kan ikke stå alene

Rhinovirussens virkning er dog kortvarig og kan ikke alene udrydde coronapandemien, men kan bidrage til at holde smittetrykket nede, siger forskerne og påpeger, at udrulningen af vaccinationer fortsat forventes at have den største effekt.

»Vaccination, hygiejneforanstaltninger og interaktion mellem vira kan sænke forekomsten af Sars-CoV-2 betydeligt, men den helt store effekt vil komme fra vaccinationerne,« siger Pablo Murcia til BBC News.

Rhinovirussens evne til at holde coronavirussen nede forventes at være størst i efteråret og vintermånederne, hvor forekomsten af sæsonbetinget forkølelse er højest.

Læs også: Eksperter advarer: Tredje coronabølge kan være på vej

Hvad de nye fund konkret vil betyde for fremtidige vintre er uklart, men coronavirussen vil formentlig fortsat eksistere, ligesom tidligere influenzaer og vira, formentlig også vil vende tilbage, påpeger forskerne.

Undersøgelsen blev publiceret i Journal of Infectious Diseases i denne uge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så må vi jo i gang med at nyse i hinandens selskab og kysse og kramme lidt mere, så vi kan få spredt den forkølelsesvirus;)

  • 15
  • 3

Hvad er mekanismen bag den angivelige virkning af rhinovirus mod covid? Jeg har fået behandling med calmettevaccine mod blærekraft. Virkningen skyldesvist en generel aktivering af immunsystemet. Er det det samme, der gør sig gældende?

  • 4
  • 0

Og er det rhinovirussen i sig selv, eller imumforsvarets reaktion på den, der bekæmper sars cov-2 virussen? Ud over rhinovira kan forkølelse vel også skyldes forskellige corona vira. Reaktionen er stort set den samme, men noget forskellig fra den en person til en anden. Nogle får forstoppelse. Jeg får kraftig produktion af sekret (pænt navn for snot). En logisk forklaring på det ville være, at det er imunsystemets forsøg på at skylle virussen væk. Det fungerer nok i næsen, men vil være en katastrofe i lungerne.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten