Ny forskning sår tvivl om Månens dannelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny forskning sår tvivl om Månens dannelse

Den mest udbredte forklaring på Månens dannelse bliver nu udfordret. En amerikansk forsker har ved hjælp af sten og klippestykker fra Månen fastslået, at den har en slående lighed med Jorden.

Ifølge den udbredte Theia-hypotese skulle Månen være et resultat af en kollision mellem Jorden og en planet, der kaldes Theia, for 4,5 mia. år siden.

Det er denne teori, der bliver sat spørgsmålstegn ved på grund af de nye undersøgelser af materiale, der er bragt ned fra Månen mellem 1969 og 1972 på de amerikanske Apollo-missioner. Junjun Zhang fra University of Chicago har undersøgt prøvernes kemiske fingeraftryk, især i form af de to radioaktive isotoper titan-50 og titan-47.

Og her er resultatet overraskende; det ligner i meget høj grad jordens bjergarter, forklarer forskeren i sin artikel, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience.

Det er dog langt fra uset at et fremmed himmellegeme kan have et titan-isotopforhold, der ligner Jordens eget, oplyser Professor ved Geologisk Museum i København, Martin Bizzarro, som dog kalder undersøgelsen ekstremt interessant.

Læs hele historien i Berlingske Tidende på side 10.

Emner : Månen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jaah.

Det er vel ikke unaturligt at månen og jorden har ca. samme sammensætning, men hvad beviser det?

Antager vi at jorden og månen er dannet ca. samridig ud fra samme 'støvsky' i samme afstand fra solen, kan månen vewl ligeså godt være dannet som selvstændigt himmellegeme.

Isotopfordelingen på Jorden i forhold til andre himmellegemer, herunder kometer med D/H forhold, mener jeg ikke rigtig man kan bruge til noget da Jorden har været (og er) særdeles aktiv.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/...

 • 0
 • 0

..han ikke kommer til den konklusion at det var månen der var Theia (og nabo), og da der jo er rimelig bred konsensus om, at der må være sket en kraftig sammenblandig af materiale, da Jorden og Theia stødte sammen med månen som resultat, må det jo da være en ret sandsynlig mulighed - eller hvad.???
Har jeg miss'et noget væsentligt i informationstrømmen.???

 • 0
 • 0

Grundlaget for at konkludere, at Månen er blevet til af de samme bestandele som Jorden, er ikke ret godt underbygget ud fra den betragtning, at vi ikke har materialer at sammenligne med fra ret mange andre himmellegmer - det bliver vel kun til Mars, Månen og Jorden, samt lidt støv fra nogle asteoider.
Vi kan vel egentlig kun konstatere at silikater lader til at være meget almindeligt på overfalden af legmer og så, at der er større eller mindre forekomster af jern og andre metaller i overfladen.
Fordelingen af materialerne kan være reguleret af legmets størrelse - Mars har mere jern i overfladematerialet end Jorden, måske grundet hurtigere afkøling inden jernet faldt mod kernen.

Da Månen er næsten rundt, så er den nok ikke en indfanget asterioide, men har med stor sandsynlghed været smeltet lige som Jorden og derfor kunne blive rund. Det udelukker selvfølgelig ikke, at den er blevet til gennem en kollision mellem himmellegmer, men det beviser det heller ikke.

 • 0
 • 0

Forleden fløj jeg over Sibirien. Det slog mig at store områder var golde fuld af kratere som på månen. Måske ville Jorden se ud som månen, hvis Jorden ikke havde den beskyttende atmosfære? Måske var Jorden for lille til at have en beskyttende livsskabende atmosfære inden sammenstødet med den anden planet?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten