Ny forskning: Pladetektonik opstod for 3,6 mia. år siden

Jordens kontinentalplader er i konstant bevægelse i forhold til hinanden. Illustration: American Museum of Natural History

Nye undersøgelser af klippemateriale fra Australien har vist, at pladetektonik på Jorden opstod for ca. 3,6 mia. år siden. Det fremgår af en artikel i Geochemical Perspectives Letters fra Michael Ackerson fra National Museum of Natural History m.fl.

Jack Hills i det vestlige Australien Illustration: Dustin Trail, University of Rochester

Forskergruppen kommer frem til resultatet efter at have undersøgt indholdet af aluminium i tusindvis af zirkon-korn, der stammer fra materiale fra Jack Hills i Australien, som indeholder nogle af Jordens ældste klipper.

Materialets alder kan tidsdateres ud fra dets indhold af uran.

Undersøgelserne viser, at der for ca. 3,6 mia. år siden skete en abrupt stigning i indholdet af aluminium i zirkon.

Det er vanskeligt at inkorporere aluminium i zirkon, så det bedste bud er, at det skete dybt nede i Jorden, hvorefter materialet blev bragt op til Jordens overflade i forbindelse med, at pladetektonik opstod, og der blev skabt en forbindelse mellem Jordens indre og skorpen.

Foto af en poleret skive af materialet set i mikroskop med polariserende linser. Illustration: Michael Ackerson, Smithsonian

Pladetektonik og liv

Forskere har gennem mange år været klar over, at der er en sammenhæng mellem pladetektonik og liv, og det er et forhold, som nok også vil være gøre sig gældende på andre planeter.

Læs også: Kan en planet huse liv? Svaret skal findes i dens indre

At sammenhængen mellem tektonik, kontinenter og liv kan være kompliceret og i princippet gå begge veje, har den danske geolog Minik Rosing fra Københavns Universitet spekuleret i gennem en snes år.

[aid:70423

Læs også: Nye stensikre beviser på Jordens ældste liv

Det er mere end svært at deducere sig til forholdene på Jorden for 3-4 mia. år siden og forekomsten af liv på dette tidspunkt, men den nye undersøgelse er med til at understøtte, at der skete en ændring for omkring 3,6 mia. år siden, som Michael Ackerson og sikkert andre vil søge at verificere ved at undersøge andre af Jordens ældste klipper.

Emner : Geofysik