Ny forskning: Områder med luftforurening får flere corona-dødsfald

Illustration: Michael Robinson/Flickr

Høj luftforurening kan betyde, at flere dør af covid-19 viser ny forskning, hvor forskere har undersøgt dødsfald af sygdommen i 66 regioner i Spanien, Italien, Frankrig og Tyskland.

Forskerne fra Martin Luther University Halle-Wittenberg har fundet frem til, at 78 procent af dødsfald fra covid-19 er fundet sted i de fem mest forurenede regioner, skriver The Guardian.

Læs også: Forskere: Luftforurening øger dødeligheden af COVID-19 i Norditalien

»Resultaterne indikerer, at langvarig udsættelse for denne forurening kan være en af de vigtigste faktorer i dødsfald fra covid-19-virussen i disse regioner og måske over hele verden,« fortæller Yaron Ogen til The Guardian.

Han er postdoc ved Martin Luther University Halle-Wittenberg og blandt forskerne, der har lavet undersøgelsen.

»Når vi forgifter vores miljø, så forgifter vi vores egen krop, og når den oplever kronisk respiratorisk stress, så falder dens evne til at forsvare sig selv mod infektioner,« siger han.

Flere studier har påvist en sammenhæng mellem forekomsten af kvælstofdioxid, der primært kommer fra dieselbiler, og dårlig sundhed – især lungesygdomme, der øger folks risiko for at dø fra covid-19.

Selvom den sammenhæng er velkendt, så har man endnu blot vist, at der er en sammenhæng mellem områder med en højere mængde kvælstofdioxid og flere dødsfald af covid-19 – man har ikke bevist, at der er en årsagssammenhæng.

»Det er nu nødvendigt at undersøge om tilstedeværelsen af en eksisterende inflammatorisk tilstand er relateret til, hvordan immunforsvaret reagerer på coronavirussen,« fortæller Yaron Ogen til The Guardian.

Så selvom den verdensomspændende 'lockdown' har ført til et fald i luftforurening, har det en større betydning, hvor høj luftforurening var før pandemiens begyndelse.

Ifølge professor Jonathan Grigg, fra Queen Mary University of London, indikerer forskningen, at der er en sammenhæng, men at andre faktorer ikke kan afvises, da studiet f.eks. ikke tager højde for aldersforskellen blandt personer døde fra covid-19 i de forskellige regioner.

Studie i USA viser samme resultat

Forskere fra Harvard University i USA har også undersøgt sammenhængen mellem antallet af dødsfald fra covid-19 og mængden af luftforurening, skriver The New York Times.

De har benyttet data fra de sidste 17 år, der viser mængden af luftforurening i over 3000 regioner i USA og sammenlignet den med antallet af døde fra de specifikke regioner siden d. 4. april. Specifikt har de set på mængden af PM 2,5-partikler i luften.

På den baggrund har de konkluderet – på linje med forskerne fra Tyskland – at der er en stærk sammenhæng mellem luftforurening og dødsfald fra covid-19.

I rapporten bag forskningen vurderes det, at hvis Manhattan havde i gennemsnit 1 mikrogram PM 2,5 per kubikmeter mindre i de sidste 20 år, så ville de højst sandsynligt have haft 248 færre dødsfald på dette tidspunkt i pandemien.

På Harvard har de justeret deres resultater til at tage højde for forskellige faktorer, der kan påvirke antallet af dødsfald. Det gælder blandt andet befolkningstæthed, fattigdom og antallet af rygere.

Selvom sammenhængen stadig viser sig efter justeringen, mener Doktor John R. Balmes, en repræsentant for American Lung Association og professor i medicin ved University of California, at der er brug for yderligere undersøgelser, før de kan påvise en årsagssammenhæng, skriver The New York Times.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu har forskerne taget højde for befolkningstæthed, men det er værd at bemærke at ofte går befolkningstæthed hånd i hånd med luftforurening.

Jeg læste også en interessant klumme i Weekendavisen (pay wall) https://www.weekendavisen.dk/2020-16/kultu...

I Paris er lejlighederne ufatteligt små, og befolkningstætheden den højeste i Europa. Det betyder at smitten hurtigt breder sig. Der er noget der tyder på, at en kombination af befolkningstæthed og luftforurening giver nogle af de voldsomme dødstal.

  • 2
  • 0

Det lyder meget plausibelt at dødeligheden er højere i områder med luftforurening, da der vil være flere med lungesygdomme, som jo er en risikofaktor. Men at de prøver at vise det ved at se på dødstallene er helt ude i skoven. Den altdominerende faktor for dødstaller er hvor mange der er smittede. Så kan det gå lidt op og ned i forhold til alderssammensætningen af de smittede, hvor velfungerende hospitalsvæsenet er, hvor mange rygere der er, og ja, luftforureningen. Men både smitte og luftforurening kan være afledt af bl.a. høj befolkningstæthed.

  • 4
  • 0

Jeg opdagede nu at det jeg skrev for 1 måned siden, der i relation til antal smittede, ikke er kommet med.

For det første så er jeg helt enig med Flemming, og dette passer jo også med det jeg da skrev, og altså ikke kom med. Jeg må have kludret i at sende indlægget.

Jeg skrev sa at vi jo i det værste sted i nord Italien, da havde et luftgorureningstal på omkring 62. Og oplyste så at vi jo i Thailand har, og havde langt højere tal, aktuet her i Chiang Mai mest omkring 150 til 200, men en dag 340, for pm 2,5, mindre en 10 km fra byen centrum. Sidste forår lå det jo på op til 999, måleren går velikke højere.

Men så der med virussen, opæydte at vi jo nærmest ingen smittede havde i Thailand.

Nu er tallene for virus jo nået op på 3.040 registeret smittede, 2.000 og nogle stykker raske igen, og i alt 57, døde, i de sidste 3 uger 2 af disse da døde, og cirka 20 smittede. Og i den sidste måned har pm 2,5 svinget mellem 50 og 150, dog en dag, kl. 06.00 kun 16 i centrum.

Så som Flemming skriver, så er det vigtigtiske hvor mange der er smittede, og hvor tæt pakket der er.

Måske mere end 50% af de registreret smittede er hjemkommet fra andre lande, især USA, og Indiden. I et fly med munke, og missionerende kvinder, der jo ikke kan blivve munke, kommen hjem fra Buddhas fødselssted, var der 34 smittede.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten