Ny forskning: Mørkt stof er ufarligt for mennesker
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny forskning: Mørkt stof er ufarligt for mennesker

Ny forskning viser, at mørkt materiale ikke skader mennesker. Under den voksende interesse for mørkt materiale i universet de seneste år, er forskerne nu også begyndt at overveje, om det påvirker os mennesker, og om det måske kunne være kræftfremkaldende.

Jordens magnetfelt beskytter os mod det meste af den kraftige kosmiske stråling, der kommer fra rummet. Piloter, der flyver høj oppe i atmosfæren, og specielt astronauter der kredser om Jorden uden for atmosfæren, bliver udsat for større strålingsdoser end vi almindelige mennesker på Jorden.

Strålingen opstår, når partikler fra mørkt stof passerer igennem os og rammer atomkernerne i vores krop. Og det er en stråling, som vi ikke kan undgå.

Sådan mener forskerne at mørkt materiale er fordelt i universet. (Grafik: Nasa/UNC)

Den energirige stråling, der opstår, når partikler rammer atomkernerne i kroppen, kan give kræft. Partiklerne kan komme fra mange kilder: radioaktivt materiale, kosmisk stråling og alle andre strålingskilder.

De første beregninger viser dog, at selv om de usynlige partikler fra mørkt materiale passerer igennem vores krop i store mængder, er det tilsyneladende uden at gøre skade - på trods af, at partiklerne altså støder sammen med atomerne i vores krop, hvorved der udsendes stråling. Det er denne stråling som man nu har undersøgt for at være kræftfremkaldende.

Det mystiske mørke stof

Mørkt materiale er et af de store mysterier i den moderne astronomi og fysik. Det usynlige materiale menes at udgøre omkring 83 procent af alt materiale i universet. Materialets spøgelsesagtige natur gør det meget vanskeligt at bevise dets eksistens.

Mørkt materiale menes kun at kunne observeres via dets tiltrækningskraft på almindeligt materiale. Nogle forskere mener, at det kan bestå af svage partikler kaldet Wimp (Weakly Interacting Massive Particles), som reagerer med tyngdekraften, men kun svagt med de andre kendte kræfter i universet.

Den ny forskning, som den teoretiske fysiker Katherine Freese fra University of Michigan har stået bag, viser, hvordan det mørke stof påvirker os mennesker.

Jorden og alt på den burde konstant bevæge sig igennem dette store hav af partikler fra det mørke materiale, med milliarder af partikler, der blæser imod os hvert sekund. Størstedelen af partiklerne vil passere lige igennem os uden at ramme vores atomer, men en lille del vil støde ind i vores atomer. Resultater af disse sammenstød kan være med til at fortælle om det mørke materiales egenskaber.

Forskerne har beregnet, hvor mange partikler fra det mørke materiale det burde støde sammen med atomkerner i en voksen menneskekrop på 70 kg og primært bestående af kulstof, brint, ilt og kvælstof.

Strålingsenergi er harmløs

Det mørke materiale vil oftest støde sammen med brint- og iltkernerne i kroppen. Brint udgør 60 procent af atomerne i kroppen, mens ilt udgør 60 procent af kroppens masse. Baseret på de meste almindelige antagelser om mørkt materiale, vil der ske 35 sammenstød pr. år mellem partikler fra mørkt materiale og atomkerne i kroppen. Hvis de seneste modeller om mørkt materiale er korrekt, vil der til gengæld ske 100.000 sammenstød i et menneske på Jorden pr. år.

»Inden vi foretog disse beregninger var mit estimat, at en Wimp ville ramme et atom i en menneskekrop for hvert 100. år. Nu har det vist sig, at disse sammenstød er meget hyppigere, næsten et pr. minut,« siger Katherine Freese til space.com.

Forskerne har beregnet, om den energi, der udløses ved disse sammenstød, kunne skabe kræft. Resultaterne viser, at energien tilsyneladende er harmløs, og at al den anden stråling, vi udsættes for, er langt mere farlig. Det stemmer med, at Wimps, kun reagerer svagt, mens anden stråling er mere almindelig og udveksler meget mere energi.

De nye resultater bliver offentliggjort i et kommende nummer af tidsskriftet Physical Review Letters.

Først opfinder man mørkt stof, som jo må have eksisteret hele tiden, hvis man tror på det. Derefter kører man ud ad tangenten og finder ud af at det ikke skader, når det støder sammen med os lavet af almindeligt stof.
Kunne det ikke være en kandidat til IGNobelprisen.

  • 0
  • 0

Meget komisk faktisk. Det er kun 14 dage siden at en ander streng startede her, hvor artiklen konkluderer at mørkt stof slet ikke findes i nærheden af solen.

Det er nok derfor det ikke er farligt ?

En anden medvirkende årsag kunne være, at det slet ikke eksisterer !

Men nu er tråden åbnet, og det skal nok give en lystig debat.

  • 0
  • 0

Forsker konkluderer at Fri Fantasi Partiklen som ingen har målt eller set skyggen af, ikke er skadelig for mennesker...
Giv hende straks en Nobelpris, eller en stilling som TV prædikant....

  • 0
  • 0