Ny forskning: Mindre luftforurening giver mindre astma

Illustration: AntonioGuillem | Bigstock

Los Angeles. Med bilmylderet, vi kender fra de amerikanske filmklassikere ligger byen i en af USA’s mest forurenede områder. Men med en række tiltag de seneste år, har byen formået at reducere udledningen af fine partikler og kvælstofdioxid med mere end tyve procent. Det skriver DR.

I samme periode er antallet af astmadiagnoser faldet med tyve procent, konstaterer forskere fra University of Southern California i en ny undersøgelse, der peger på en sammenhæng mellem mindre forurening og færre diagnoser.

Læs også: Luftforureningen er dobbelt så slem som ventet: Minister fastholder milde miljøzoner

»Der er indtil nu ikke så mange undersøgelser, der har undersøgt sammenhængen mellem luftforurening og astma over tid. Undersøgelsen her bidrager med videnskabelige beviser, men det kræver stadig flere undersøgelser,« siger Gitte Juel Holst, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet til DR.

Andre faktorer for astma

Efter hvad hun beskriver som ‘en interessant undersøgelse’ mener hun at vi først og fremmest skal fortsætte med at sætte ind mod luftforurening idet denne også skaber andre, mere alvorlige sundhedsproblemer.

Læs også: Store mængder NOx fra krydstogtskibe plager etagebyggerier ved havnen

Luftforurening har længe været mistænkt for at spille en betydelig rolle for udvikling af astma, men det er ikke den eneste faktor.

Børns kost spiller nemlig også en rolle, ligesom børn, der kommer fra rygerhjem, har kontakt med dyr eller påvirkes af pollen også er mere udsatte.

Observeret over flere år

Forskerne bag den amerikanske undersøgelse har fulgt de samme børn gennem undersøgelsen, og det styrker ifølge Gitte Juel holst undersøgelsens pointer.

Læs også: Skandalen uden ende: Porsche skal betale 4 milliarder for dieselsvindel

Omvendt er børnene blevet fulgt og undersøgt gennem op til otte år, og siden risikoen for at udvikle astma falder med alderen er det ikke helt sikkert, at faldet udelukkende skyldes forurening eller blot dette naturligt forekommende fald med alderen.

Overordnet set er der dog ingen tvivl om at undersøgelsen, ligesom flere andre peger på, at det kan svare sig at reducere luftforureningen i tætbefolkede byer, fremhæver Gitte Juel Holst over for DR.