Ny forskning: Mangel på D-vitamin den altoverskyggende årsag til kræft
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny forskning: Mangel på D-vitamin den altoverskyggende årsag til kræft

»Spis masser af fede fisk og få sol på de blege ben«.

Det bør være et godt råd til klodens nordlige beboere, hvis man vil undgå kræft. Amerikanske forskere har nemlig opdaget, at kvinder, der regelmæssigt tager D-vitamin, reducerer deres risiko for at få kræft med 60 procent.

Reduktionen er så stor, at man kunne tro, det var en trykfejl, skriver den canadiske avis, Globe and Mail.

De amerikanske forskere har fulgt 1.200 kvinder gennem fire år, og forskerne er begyndt at overveje, om den samme vitaminmangel også er årsag til, at en lang række andre, alvorlige sygdomme er så hyppige i de rige, veludviklede lande. Det gælder for eksempel sklerose, sukkersyge, knogleskørhed og influenza.

Mangel på D-vitamin får dog ikke hele skylden for kræfttilfældene, for de amerikanske forskere mener stadig, at faktorer som forurening, rygning, asbest og opløsningsmidler spiller ind.

Forsker: Lav statistikkerne om

En af forskerne bag undersøgelsen, professor Robert Heaney fra Creighton Universitetet i Nebraska, siger, at D-vitamin-mangel dukker op som en medvirkende faktor i så mange sygdomme, at statistikkerne i USA og Canada må laves helt om.

»Vi ved faktisk ingenting om niveauet af kroniske sygdomme i den nordamerikanske population, før vi har normaliseret D-vitamin niveauet,« siger han.

Kræftens Bekæmpelse vil have undersøgt betydning af D-vitamin

I Kræftens Bekæmpelse peger overlæge Anne Tjønneland på, at der er kommet stor fokus på sammenhængen mellem D-vitamin og kræft i de seneste år. Men faktisk har man gisnet om sammenhængen siden 1941.

Den seneste undersøgelse fra amerikanske forskere er endnu én i rækken, men Anne Tjønneland vil ikke kommentere den konkrete undersøgelse, før hun har haft tid til at granske metoderne bag.

»Mange undersøgelser peger på, at jo længere man bor mod nord, jo større risiko er der for tyktarmskræft, brystkræft og prostatakræft. Vi ved, at der findes receptorer for D-vitamin i eksempelvis tyktarmen. Men om D-vitamin er de vises sten, er mere tvivlsomt. Eksempelvis er antallet af brystkræft-tilfælde steget voldsomt siden 60'erne«, siger hun.

Anne Tjønneland er også leder af Kræftens Bekæmpelses projekt om Kost, Kræft og Helbred, hvor forskere følger 57.000 danskere, blandt andet for at undersøge betydningen af D-vitamin.

Hvis man vil fastslå, om der er nærmere sammenhæng mellem D-vitamin-mangel og kræft, så skal man tage blodprøver på en befolkningsgruppe og sammenligne dem med en kontrolgruppe, mener Anne Tjønneland.

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...
Uddrag:
"Low blood levels of vitamin D have long been associated with disease, and the assumption has been that vitamin D supplements may protect against disease. However, this new research demonstrates that ingested vitamin D is immunosuppressive and that low blood levels of vitamin D may be actually a result of the disease process. Supplementation may make the disease worse."

Her er endnu en:
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/...
Og et uddrag fra siden:
"No relationship was found between vitamin D levels and the overall risk of dying from cancer, according to a study published in the Journal of the National Cancer Institute. However, higher vitamin D levels were associated with a decreased risk of colorectal cancer death."
..
Så jeg mener at det er forkert at fremhæve nyheden i Ing's artikel som at D-vitamin er 'altoverskyggende årsat til kræft'.

  • 1
  • 0

Hej.

Jeg mener, at det er vigtigt at høre både de etablerede og de alternatives kostvejlederes vurdering af sagen. Så når vi jo hele vejen rundt om emnet.

Her jeg jeg fundet Vitalrådet, som jeg ser som det bedste talerør for de alternative. Man skal dog vide, at rådet muligvis er støttet af dele af industrien. Men rådet indeholder bl.a. 2 læger, der bruger de kendte videnskabelige data-baser. Disse 2 læger var kendt i mange år, førend rådet blev dannet.

Her skriver Vitalrådet om D-vitamin og cancer:
http://www.vitalraadet.dk/304+M5e912834d67... Kilden er fra 2006
http://www.vitalraadet.dk/304+M5580f5c2607... Kilden er fra 2007

Her skriver rådet om D-vit. og hjerte/kar-sygdomme
http://www.vitalraadet.dk/304+M50144ca6183...

For god ordens skyld skal det siges, at jeg ikke nødvendigvis er enig med Vitalrådet. Det er efter min mening for unuanceret. Men det giver det faglige modspil til myndighedernes unuancerede kostvejledere.

Så Vitalrådet er et slags alternativt ernæringsråd. På den måde får vi både de etablerede kostvejlederes og de alternatives synspunkter på bordet.

Som reglen står jeg midt imellem de alternative og de etablerde kostvejledere.

Venlig hilsen

Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Smørhul

  • 0
  • 0