Ny forskning: Ilt langt tidligere i Jordens liv

To grupper forskere har på hver deres måde opdaget spor af ilt i Jordens atmosfære 50-100 millioner år tidligere end hidtil antaget - nemlig det tidspunkt, forskerne kalder "The Great Oxidation Event"; den store iltbegivenhed.

The Great Oxidation Event fandt sted for mellem 2,3 og 2,4 milliarder år siden, og er det tidspunkt hvor de fleste forskere emner, at iltindholdet i Jordens atmosfære voksede kraftigt fra et tidligere meget lavt niveau.

Forskerne har undersøgt en én kilometer lang boreprøve fra det vestlige Australien, som indeholdt materiale fra netop tiden før The Great Oxidation Event.

Her fandt de tegn på ilt i Jordens have og atmosfære for omkring 2,5 milliarder år siden. Opdagelserne blev offentliggjort i det sidste nummer af tidsskriftet Science.

Ariel Anbar, der er associeret professor ved Arizonas universitet, påpeger, at boreprøven giver et glimt af en periode i Jordens historie, hvor iltindholdet er ved at ændre sig.

Formålet med begge forskergruppernes arbejde er at finde ud af mere om miljøet og livet i havene inden den store iltbegivenhed. De regnede ikke med at finde så gamle iltspor.

Ariel Anbars forskergruppe undersøgte mængderne af metallerne molybdæn, rhenium and uran i aflejringerne, da de fortæller om mængden af ilt i omgivelserne. En anden gruppe, under ledelse af Alan Kaufman fra Marylands universitet, undersøgte svovlisotoper, som også er afhængig af iltindholdet.

Carl Pilcher fra Nasas Ames-forskningscenter påpeger, at opdagelserne giver ny viden om det komplekse samspil mellem biologien og geokemien i Jordens tidlige udvikling.

Resultaterne støtter teorien om at planeten Jorden og livet herpå, har udviklet sig sammen.

En mulig forklaring på den store iltbegivenhed er, at forløberne for nutidens planter på dette tidspunkt begyndte at danne ilt ved fotosyntese.

Mange geofysikere mener dog, at organismerne begyndte at danne ilt meget tidligere, men at den her blev nedbrudt ved reaktion med vulkanske gasser og klipper.

Ariel Anbar påpeger, at de nye opdagelser viser, at organismerne havde udviklet sig til at danne ilt længe før den store iltbegivenhed, og at væksten i atmosfærens iltindhold i sidste end blev styret af de geologiske processer.

Dokumentation

Nasas pressemeddelse
Science om ilt-fundet

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten