EU har købt 1.8 mia doser til kommende mutationer af covid næste år. Handlen er lavet med Pfizer så hver dosis koster ca 100 kr pr stk. Jvf artiklen er det 180 mia kr spildt.
Siden coronavirussen begyndte at sprede sig verden over, har forskningen haft mange bud på, hvor længe immuniteten over for virussen varer ved. I Danmark betragtes tidligere smittede som immune i op til otte måneder efter, at de er testet positive for coronavirus.
Men immuniteten kan vare ved i flere år og sågar resten af livet, og de immune celler vil blive endnu stærkere med tiden, antyder to nye forskningsundersøgelser, ifølge New York Times.
Resultaterne giver grund til at tro, at personer, der tidligere har været smittet med coronavirus og har udviklet immunite, ikke vil få behov for såkaldte booster-vacciner.
I begge undersøgelser har forskere undersøgt mennesker, der omkring et år forinden er blevet smittet med coronavirus.
Den ene undersøgelse, der blev publiceret i tidsskriftet Nature i denne uge, viste, at hukommelsescellerne, der sikrer immunitet, bliver i knoglemarven og kan danne antistoffer, når behovet opstår.
Den anden undersøgelse påviste, at de såkaldte B-celler, der er antistofproducerende celler, fortsat modnes og styrkes mindst 12 måneder efter smittetidspunktet. Denne undersøgelse er offentliggjort på den online biologiforsknings platform BioRxiv.
Hvor de sæsonbestemte influenzapandemier ændrer sig så hyppigt, at immuniteten sjældent varer ved, ser det anderledes ud med covid-19. Faktisk er hukommelsescellerne, der produceres i forbindelse med smitte af og vaccination mod covid-19, så stærke, at de også kan modstå mutationer og varianter af virussen, viser undersøgelserne.
Det er en indsigt, der på sigt kan fjerne behovet for vaccine-boostere, der er justeringer af de oprindelige vacciner, som skal gøre kroppen immun over for mutationer af covid-19, lyder det fra Michel Nussenzweig, der ledede undersøgelsen fra BioRxiv og er immunolog ved Rockefeller University i New York, til New York Times.
»De, der var smittede og vaccinerede, havde en imponerende respons og et imponerende sæt antistoffer, der fortsætter med at udvikle sig. Jeg forventer, at de holder i lang tid,« siger han.
Det tyder dog på, at de, der ikke har været smittet, men blot har modtaget vaccinen, kan få behov for en booster-dosis. Dette vil blive klart i nær fremtid, oplyser forskeren.
EU har købt 1.8 mia doser til kommende mutationer af covid næste år. Handlen er lavet med Pfizer så hver dosis koster ca 100 kr pr stk. Jvf artiklen er det 180 mia kr spildt.
Hvorfor tror du at vacciner leveret næste år koster 100kr/styk, hvis man bestiller 1,8 mia i år?
Jvf artiklen er det 180 mia kr spildt
Tjaa, når man ser hvad vi gladeligt punger ud for at have 24 jagerfly med Dannebrog på haleplanet, spredt tyndt ud over den vestlige hæmisphere, er 180mia for at forsvare hele Europas befolkning imod en ny epedemi da nærmest ugens tilbud. Forudsat, naturligvis, at 180 mia er prisen.
Forudsat, naturligvis, at 180 mia er prisen.
Det lyder ikke urealistisk med en vis storkøbsrabat ;-)
Køb af vacciner ligner lidt køb af kampfly. Vi køber kampfly fordi vi håber at deres blotte tilstedeværelse er nok, og de ikke skal anvendes i krig. Køb af booster vacciner, og jo også en forsikring om, at såfremt vi får brug for dem, så har mulighed for det. Så vidt jeg forstår, så er booster vacciner endnu ikke produceret i stor skala.
med at være for skråsikker. Indtil videre ser det ud til at vaccinerne virker på de kendte vrianter. Ser ud til, for vi er ikke helt sikre, og kan heller ikke være helt sikre på om det også gælder fremtidige. Og ja, sandsynligvis virker vaccinerne i en del mere end de 8 måneder vi ved nu, men heller ikke her er vi helt sikre på hvor længe. Vi har set epidemien blusse op igen i en by i Brasilien, hvor man forventede der var flokimmunitet. Så vi kan være optimistiske, emn ikke overmodige.
Indtil videre ser det ud til at vaccinerne virker på de kendte vrianter. Ser ud til, for vi er ikke helt sikre, og kan heller ikke være helt sikre på om det også gælder fremtidige. Og ja, sandsynligvis virker vaccinerne i en del mere end de 8 måneder vi ved nu, men heller ikke her er vi helt sikre på hvor længe. Vi har set epidemien blusse op igen i en by i Brasilien, hvor man forventede der var flokimmunitet. Så vi kan være optimistiske, emn ikke overmodige.
Hvis vi skal være HELT sikere før vi kommer videre, kommer vi aldrig videre. Er er lidt andet nyt.: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/coronava...
Hvordan tænker du vi er overmodige?? Er vi ikke snarre overforsigtige? Vi har nærmest underdødlighed under en pandami.
Forudsat, naturligvis, at 180 mia er prisen.
Det lyder ikke urealistisk med en vis storkøbsrabat ;-)
De 1,8 mia doser fordeles over 2022 og 2023.
EU's pris for de nuværende leveringer er af den belgiske regering - i december 2020 -opgivet til €10 /dosis = 89,50 kr/dosis. Det er muligt, at prisen kan være lavere i fremtiden pga. det store antal, men det kunne også tænkes at stige lidt pga øget efterspørgsel / bedste vaccine (Moderna er dyrere)
De 1.8 mia doser udgør ca 4 doser/EU borger, eller i alt ca 350 kr/borger. Det er ikke nogen stor belastning for EU landene.
Det vil vel være sådan, at skal vi ikke slev 'boostes' fra denne jul og ind i H1 2022, så vil de overskydende doser blive solgt til lande der har råd eller foræret til lande der ikke har råd. EU er allerede den klart største bidragsyder til COVAX, WHO's fælles vaccine initiativ. Det er jo meget klart i vores egen interesse, at få alle på jorden vaccineret, så covid kan uddø.
Lars :)
EU har købt 1.8 mia doser til kommende mutationer af covid næste år. Handlen er lavet med Pfizer så hver dosis koster ca 100 kr pr stk. Jvf artiklen er det 180 mia kr spildt.
Det minder mig om hvor mange penge jeg har spildt på forsikringer, gennem årene.
Snart på tide jeg tager konsekvensen og opsiger dem, i hvert fald indtil jeg har vished om at jeg får brug for dem.
Husk, at vaccinens efficacy (mod en given tilstand, syg, alvorligt syg, indlagt eller død) skal ganges med vaccinationsprocenten for at få den effektive dækning.
Dækning = efficacy * vaccinationsprocent
For den enkelte er det naturligvis i første række beskyttelsen fra netop de/de stik, som han/hun modtager, men derudover vil den enkelte også få glæde af et lavt eller slet intet smittetryk pga. alle de andre ,der også er vaccineret (flokimmunitet opstår).
Hvis antistofferne aftager med tiden for den enkelte, vil den samlede beskyttelse også aftage. Selv om mange fortsat er beskyttet rimeligt, kan det godt vise sig at være klogt at booste os alle fx 12-18 mdr efter 2. stik.
Jo mere smitsom en virus er jo højere skal den effiktive vaccine dækning være. Fx kræver meslinger, der er en meget smitsom virus, en yderst høj beskyttelse i befolkningen. I min tid opstod immuniteten som en (til tider farlig) børnesygdom, og nu skabes den ved en meget god vaccine og et heldigvis nærmest fuldt dækkende børnevaccinationprogram i Danmark.
Den engelske variant (B.1.1.7) eller den nye indiske er en del mere smitsomme end den oprindelige corona variant. Det betyder, at vi nu skal op på en højere vaccinationsprocent for at opnå flokimmunitet Flokimmunitet betyder, at en person, i den tidsperiode vedkommende kan smitte, har så lille risiko for at møde en ikke immun, der kan smittes, at smittetrykket går klart under 1 og virus dermed uddør.
Da danskerne i alle vaccinationsgrupper fra 1-9 (ned til 65år), der har været inviteret længe, har en vaccinationsprocent for 1. stik på over/godt over 90% og gruppe 10A, der vaccineres nu allerede er over 81%, ser det ud til at de høje vaccinationsprocenter fortsætter. Det ser også ud til at langt de fleste møder op til 2. stik, når det tilbydes pt. 5-6 uger efter 1. stik.
Det må derfor forventes, at vi i Danmark opnår flokimmunitet hen over sommeren. En mistelten kan dog være alle os ferierejsende, samt børn under 15 år, der også kan smittes i lande med mindre vaccinationsprocent end i Danmark (fra efteråret nok mest lande udenfor EU).
Det dur klart ikke kun at tænke "os her i Nørre Udkant" når smittetrykket R skal bedømmes.
Lars :)
Moderna vaccinen blev først købt i som 80 mio doser plus en option på yderligere 80 mio doser. Hver dosis Moderna koster (igen ifælge den belgiske regeringslæk) US $18 = 110 kr. Det er den dyreste af de 6 vacciner EU indtil nu har købt.
De første 80 mio blev fair fordelt på EU/EEA landene efter deres befolkningstal. Danmark således lige over 1 mio doser Moderna. Det har så været beklageligt, at Moderna endnu ikke har evnet at levere bare de første 80 mio doser til EU. Det ser vist lidt bedre ud nu
Da man imidlertid kom til optionen på yderliger 80 mio Moderna, var der adskillige EU lande, der valgte Moderna fra (til fordel for AZ og senere J&J). Norge, Sverige og Findland aftog deres forholdmæssige andel, medens især Tyskland, Holland og Danmark delte de doser, som var fravalgt.
Danmark har således købt yderliger 5 mia doser, dvs vi har adgang til i alt 6 mio doser Moderna, når Moderna engang kan få fart i leverancerne.
Lige nu har Danmark modtaget i omegnen af 400.000 doser af den først million. Vi får pt. ca 150.000 doser/md, så der er et stykke vej endnu (september).
Jeg vil forvente, at vore leverance pr uge mindst kan femdobles, når de første 80 mio doser Moderna er leveret til EU/EEA landene.
Lars :)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard