Ny flyskat på vej: 300 kr. per billet

EU-Kommissionen planlægger at påføre en ny miljøskat på alle fly, som benytter europæiske lufthavne.

Flyselskaberne vil i praksis blive tvunget til at købe CO2-kvoter – og det kan koste passagerer op mod 300 kroner per billet på langdistancer, rapporterer den britiske avis The Times.

Inden for EU vil billetterne blive ca. 75 kr. dyrere.

Flytrafikken har ansvaret for ca. 2 pct. af CO2-udledningen i verden, men EU forudser, at den andel vil stige markant som konsekvens af de mange lavpris-flyselskabers billige billetter.

Ikke overraskende er flyselskaberne allerede lorne over udsigterne til at skulle betale mere skat:

»Det vil slå lavprisselskaberne ihjel, hvis vi skal opkræve 70-80 kroner ekstra per billet. Specielt vil det ramme indenrigstrafikken i Danmark hårdt,« siger Jesper Rungholm, direktør for lavprisselskabet DAT, til epn.dk.

Han finder det uretfærdigt, hvis flyselskaberne skat pålægges en skat, som andre transportformer slipper for.

Kan ikke omgås

I dag betaler flyselskaber dog ikke afgift af det brændstof, som flyene futter af. Afgifter på brændstof kræver ens regler i hele verden, da flyene ellers blot vil tanke i lande uden afgifter.

EU's kommende miljøskat kan de derimod ikke sno sig udenom.

Flyselskaberne vil samtidig blive tvunget til at overvåge deres forurening og overholde nye emissionskrav, som træder i kraft i 2011.

Det kontroversielle forslag fra EU er lækket til pressen, selv om det endnu ikke er officielt. Kommissionen agter ifølge internationale medier at offentliggøre det i december.