Ny fabrik producerer madras-skum af CO2

En fabrik i tyske Dormagen bliver den første, som udnytter CO2 til produktion af polyuretanskum til blandt andet madrasser, bilsæder og bygningsisolering.

Fabrikken, der skal sende de produkter på markedet i 2016, kommer til at producere 5.000 ton polyuretanskum om året, forventer Bayer. Selskabet producerer allerede i dag polyuretanskum til blandt andet madrasser, bildele og isolering af bygninger.

Bayer forventer, at madrasser bliver et af de første produkter, hvor CO2 er brugt til at producere polyuretanskum Illustration: Bayer

»Skum fra fabrikken i Dormagen vil blive produceret med 30 pct. ’affalds-kuldioxid’, der kommer fra et kraftværk,« sagde bestyrelsesformand i Bayer Material Science Patrick W. Thomas ved et presseevent i København tirsdag.

»Dette her er første skridt mod at bruge kuldioxid frem for oliebaserede materialer,« fortsatte han.

Det første større anvendelsesområde bliver sandsynligvis madrasproduktion, skriver Bayer onsdag i en pressemeddelelse.

Bayer har arbejdet på konceptet siden 2010, da selskabet opførte et pilotanlæg. Flere andre i branchen arbejder på lignende projekter, men den tyske fabrik bliver den første kommercialisering af metoden.

Læs også: Tyskere kan producere madrasser og bilkomponenter af CO2

CO2 i produktionen af polyuretan gør det muligt at bruge mindre oliebaseret propylenoxid og dermed mindske CO2-aftrykket af produktionen.

Anlægget vil producere polyether polykarbonat polyoler (PPP) af CO2 og propylenoxid. Denne PPP benyttes derefter til produktionen af polyuretan.

Den lave energitæthed og store stabilitet i CO2 har tidligere gjort det svært at udnytte drivhusgassen i denne type processer. En zinkbaseret katalyse har dog løst dette ved at binde gassen med mindre aktiveringsenergi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat: »Skum fra fabrikken i Dormagen vil blive produceret med 30 pct. ’affalds-kuldioxid’, der kommer fra et kraftværk,«

? 1) Vil 30 % af CO2'en være affalds-CO2 (og dermed 30 % af hvad, lille eller stor andel?), eller

2) vil 30 % af madrassen bestå af CO2, der kommer fra et kraftværk?

  • 2
  • 1

Erstat luften i rockwool med CO2, og det bliver bare varmere og varmere i det isolerede hus. Et rigtigt Positiv Energi Hus. Husk dog de begrænsede ressourcer på 0,04% af atmosfæren.

  • 3
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten