Ny europæisk rumboss: Vi skal bygge en landsby på Månen

Det er to uger siden Johann-Dietrich Woerner blev direktør for det Europæiske Rum Agentur (ESA), og den position indtager han ikke i stilhed. Mens de fleste mennesker i nyt job stadig forsøger at lære kantinen og kaffemaskinen at kende, sætter den tyske professor og civilingeniør nye ambitioner for europæisk rumfart:

»Jeg foreslår en måne-landsby på den fjerne side af Månen,« siger Johann-Dietrich Woerner i et interview med BBC.

Læs også: Astronomer om Pluto-mission: »Det uventede er det mest spændende«

Direktøren overtog den 1. juli et budget på 4,4 milliarder euro og ansvar for en lang række projekter som vejr- og navigationssatellitter, et strømhungrende landingsfartøj på en komet, missioner til Solsystemets øvrige planeter og så selvfølgelig den europæiske andel i Den Internationale Rumstation, ISS.

Ikke en flok huse med en kirke

Johann-Dietrich Woerner vil se længere frem end den næste tur til rumstationen. Et rumskib kunne stadig flyve i jordens kredsløb til at forske i et miljø med et minimum af tyngdekraft. Men en base på månens bagside har enormt potentiale, mener professoren.

»Månens fjerne side er virkelig interessant, fordi vi kunne have teleskoper, der kigger dybt ind i universet, vi kunne udføre måne-forskning, og de internationale aspekter er meget specielle,« forklarer Johann-Dietrich Woerner.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvem holdt kameraet under månelandingen i 1969?

Med en landsby på Månen mener ESA-chefen ikke en flok huse bundet sammen af en kirke og et rådhus. I stedet skulle byen betyde et internationalt partnerskab, der understøtter astronaut-missioner og kommunikationssatellitter fra en base på måneoverfladen.

Trædesten til Mars

Endnu er måne-landbyen stadig på idé-stadiet, om end forslaget kommer fra en sværvægter i europæisk rumforskning. Men forslaget er det naturlige skridt på vejen i udforskning af universet, mener Johann-Dietrich Woerner.

Læs også: Hubble bliver 25 år: Jupiters røde plet med måne

Nasa planlægger en bemandet mission til Mars, hvor der blandt andet skal 3D-printes boliger ud af materialer indsamlet på planeten selv. En sådan teknologi bør blive testet på Månen først, siger ESA-chefen til det britiske medie. En eventuel nødsituation ville alt andet lige være nemmere at håndtere, når hjemplaneten er fire dage væk – og ikke seks måneder.

Vil have kineserne med

Johann-Dietrich Woerner nævner specifikt, at hans vision for kolonisering af Jordens største satellit skal inkludere alle – også kineserne, som eller står uden for samarbejdet om ISS.

Læs også: Forslag: Udstyr ISS med laserkanon i kampen mod rumskrot

»I stedet for at isolere ét land bør vi finde måder at samarbejde i rummet og skabe stærkere bånd mellem mennesker på Jorden,« siger den nyudnævnte rumchef, og tilføjer:

»Vi har nok med jordiske problemer mellem de forskellige nationer. Rummet kan bygge bro over disse problemer, og Månen synes at være et godt bud.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nasa planlægger en bemandet mission til Mars, hvor der blandt andet skal 3D-printes boliger ud af materialer indsamlet på planeten selv. En sådan teknologi bør blive testet på Månen først

Det er vel lige så relevant at teste den i Djurssommerland. Der er lige så stor forskel på Månen og Mars som der er på Jorden og Mars. De forhånden værende materialer er forskellige, men vigtigst er at temperturen på Månen svinger langt mere. På mars vil man anvende is til at tætne boligerne med. Det bliver lidt svært med dag temperaturer på 100 grader celcius.

 • 1
 • 1

Det er nu næppe rigtig , for det først har de begge en anden tyndekraft end jorden og selvom de ikke er den samme kan det alligevel gøre at man opdagere problemer som man ikke lige havde tænkt over. derudover ville det være billiger at sende ting fra månen til mars end det ville være at sende det fra jorden hvis vi kan få en produktion i gang. derudover så ved man masse om hvad der sker med menneske kroppen når der ingen tyndekræft er .. men stort set har man jo ingen erfaring med hvad lav tyndekræft gør ved menneske kroppen.. Derudover vil jeg tror jeg ikke er helt galt på den hvis jeg siger ... de meget svinge temperaturer du snakke om gælder vel kun for overfalde og ikke hvis du bare går nogen få meter nede i måneden.. så hvis vi lave en base nogle få meter nede måske tæt på et krater som har evig skygge , så kan vi måske føre varme derhen når der er sol .. mens at lave et slagt varmepumpe system til at tage varme til base når der ikke er sol på . jeg synes vi skal vente med mars til vi har en meget bedre teknologi, så vi kan komme hurtigere frem ... og gerne også sådan at det ikke er nødvendig at bruge de vinduer som kun komme hver 2. år.. hvis det skulle blive nødvendig hvis noget går galt

 • 2
 • 0

for det først har de begge en anden tyndekraft end jorden

Yep. Forskellen Mellem Jorden og Mars er 2.4 gange. Forskellen på Mars og Månen er 2.6 gange. Igen vi lærer lige så meget på jorden som på Mars. Der er ingen grund til at tro lav tyndgdekraft vil påvirke menesker radikalt anderledes end 0 tyndgekraft.

ville det være billiger at sende ting fra månen til mars end det ville være at sende det fra jorden

Ja, men først skal vi til månen, og det koster mere. Delta V for at komme til Månen fra LEO (Low Earth Orbit) er 6 km/s. 3.2 km/s for trans lunar injection. 0.9 km/s for at bremse til LLO (Low Lunar Orbit) og endelig 1.9km/s for at lande. Problemet er at Månen ikke har nogen atmosfære. For at komme til Mars skal du kun 4.5 km/s fra LEO 4 km/s for trans Mars injection, 0.1 km/s post aerocapture orbit ajustment og 0.4 km/s for at lande. Det kræver naturligvis en varmeskjold at bremse ned i atmosfæren.

så kan vi måske føre varme derhen når der er sol

Det er endnu et problem. Månen har en 672 timer dag. Hvor får vi energi om natten? På månen er vi nød til at have et a-kraft værk med. Det vil helt sikkert gøre stor gavn på Mars også, men ikke strengt nødvendigt. Her kan PV paneler levere energien.

 • 0
 • 1

Jeg er ikke fysiker, eller noget der gør at jeg kan udtale mig om atmosfærer på planeter.

Men er teorien ikke, at vi kan takke vores jords kerne for at vi har en så tyk atmosfære?

Det er pladetektonik kombineret med stort indhold af jern, der skaber et kraftigt magnetfelt rundt om jorden.

Dette magnetfelt er med til at beskytte os mod solstorme, der ellers ville kunne vædre vores atmosfære.

Men måske tager jeg fejl?

 • 0
 • 0

Man vil måske ikke have helt de samme problemer med muskesvind?

Naturligvis, men det taler jo også kun til Mars' fordel.

Derudover vil man da lære noget om at lave et habitat hvor der er tyngdekraft, men ingen nævneværdig atmosfærisk tryk. (Mars' atmosfæriske tryk er ca. 1/100 jordens.)

Helt sikkert interessant, men har overhovedet ingen relevans for en ekspedition til Mars. Selv om du ikke kan leve på overfladen af Mars uden en atmosfære / tryk dragt så er der stadig en atmosfære som giver mange fordele. Du kan ikke have drivhuse på månen. Uden atmosfære vil et soludbrud ødelægge planterne. Ikke noget problem da de alligevel ikke kan leve med en 28 dages lys / mørke periode, og hvis du skal have kunstigt lys skal du have 1000 MW per km^2 På Mars kan du lave et simpelt kevlar telt med et ydre plexiglas strålings skærm. Et 50 m diameter kugle af 1mm kevlar vil være 3 gange stærkere end nødvendig for at holde en 350mb atmosfære, og kun veje 8000 Kg. Plexiglas skærmen vil veje 4000 Kg. 350mb er samme tryk som på ISS. Endnu bedre er det at Ethylen kan fremstilles på Mars. Hvis du har brint kan du lade det reagere med CO2 som kan udvindes af atmosfæren. [latex]6H_2 + 2CO_2 \to 2H_2O + 2CO + 4H_2[/latex] Vandet gemmer vi til andet behov, og resten lader vi reagere. [latex]2CO + 4H_2 \to C_2H_4 + 2H_2O[/latex] Ethylen og vand. Ethylen er grundstoffet i plastic.

 • 0
 • 1

På Mars kan du lave et simpelt kevlar telt med et ydre plexiglas strålings skærm. Et 50 m diameter kugle af 1mm kevlar vil være 3 gange stærkere end nødvendig for at holde en 350mb atmosfære, og kun veje 8000 Kg. Plexiglas skærmen vil veje 4000 Kg. 350mb er samme tryk som på ISS. Endnu bedre er det at Ethylen kan fremstilles på Mars.

Det er ikke nødvendigt at holde så højt tryk: Med en ren ilt atmosfære kan mennesker overleve ved 170 mb.

Hvis du har brint kan du lade det reagere med CO2 som kan udvindes af atmosfæren.

Det kan lade sig gøre at lave mangt og meget med (medbragt) brint og CO2, bl.a. methan til brug for returfartøjet og en Mars-rover.

 • 1
 • 0

Den eneste energikilde som reelt har relevans pt. i forhold til bosættelse på månen, er akraft, og gerne thorium drevet, da månen indeholder en hel del thorium.

Solceller og hvad folk ellers forestiller sig af energikilder er ret upraktiske på månen. Solceller blandt andet fordi natten varer omkring 14 dage og ville kræve meget store solcelle parker samt batterier der kan lagrer alt strøm man har brug for imens der ikke er sol.

 • 2
 • 2

Alternativt, to solcelleparker på modsatte sider af Månen, forbundet til månebasen med HVDC-kabler

Og 5500 Km kabel? Det er vist kun når vi har en meget stor befolkning på månen. For nuværende er kun A kraft relevant. Alt medbringes fra jorden så en ubåds reaktor vil være bedste bud. Først senere kan vi begynde at udvinde brændstoffet på månen. Minedrift er nemt på månen da den er så porøs, men vi skal stadig have strøm til at starte basen.

Men stadig. Der er mange grunde til at tage til månen, men bare ikke for at bruge den som trædesten til Mars. Hvis du vil til Mars så tag til Mars.

 • 2
 • 2

For nuværende er kun A kraft relevant. Alt medbringes fra jorden så en ubåds reaktor vil være bedste bud.

Hvad med køling? De tests jeg har fundet via Google vil kræve enorme kølefinner på Månen, fordi du kan jo ikke slippe af med varmen til atmosfæren.

Det er selv ved små reaktorer, der producerer 40 kW nødvendigt med kølefinner på 35x4 meter.

Ødelægges kølefinnerne ved selv små meteornedslag, igen fordi der ingen atmosfære er, kan der måske ske ting og sager.

Jeg ved ikke, for det dokument hvor de oplysninger står i koster penge:

http://www.sciencedirect.com/science/artic...

 • 3
 • 0

Hvad med køling? De tests jeg har fundet via Google vil kræve enorme kølefinner på Månen, fordi du kan jo ikke slippe af med varmen til atmosfæren.

Mon ikke der kan laves et system der køler på andre måder end ved at afgive varmen til atmosfæren/havet? F.eks. ved at grave kølerør ned i månens overflade (der må være en dybde hvor temperaturen er rimelig konstant på tros af solens indvirkning) eller ved at udsende strålevarme (evt. i en af de krater hvor solen aldrig når ned)

 • 1
 • 2

Det bliver det kun værre af. Med mindre du bygger et meget højt tårn til at bære dine solceller har du nu 28 ugers vinter uden lys. Solen er godt nok kun 1.53 grad under horisonten, men uden atmosfære til at afbøje lyset er det komplet mørkt. Meget højt er 700-800 m.

Så vidt jeg er orienteret så findes der ved polerne bjergtinder med konstant sollys. Dette, sammen med at der ved polerne findes evigt mørke kratere, hvor der sandsynligvis er frosset vand, har gjort, at nogle netop har advokeret for polerne, som det ideelle sted til en månekoloni.

 • 4
 • 0

Så vidt jeg er orienteret så findes der ved polerne bjergtinder med konstant sollys.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029...

[1] The sunlit conditions of the lunar polar regions were estimated by using a digital elevation model made by the laser altimeter data onboard the Japanese lunar orbiter KAGUYA (SELENE). The result shows that i) there are no peaks of eternal light in either north or south polar regions, ii) most continuously lit surfaces are 89% for north and 86% for south, iii) there are permanently shadowed regions. These information will be useful for the long-durable landing experiments on the Moon and possibly for the human activity on the Moon in the near future.

 • 0
 • 0

Hvor mange årtier vil Johann-Dietrich så bruge på det projekt? En bebyggelse og et teleskop på Månen, vil forsinke en bemandet Mars mission med mindst 20 år. Tænk på hvor lang tid der er blevet brugt, på at bygge ISS (første modul opsendt i 1998).

Var det ikke en ide for ESA at arbejde sammen med NASA og komme til Mars i stedet? Jeg tænker at de 150 Mia Euro kunne bringe os lidt videre, i fællesskab med Kina og USA. Og måske Rusland, hvis de har lyst.

Tænk stort!

 • 3
 • 4

Vil en bemandet station på månen til udforskning af Universet være en fordel fremfor udforskning fra Jorden eller rummet? Hvis ja - så har det i det mindste et formål at bygge en månebase ud over selve det at udvikle teknologi til at kunne.

Hvad med Mars? Hvorfor skal vi sende mennesker til Mars? Forskning? Hvor meget forskning ville vi kunne få baseret på ubemandet teknologi for de samme penge. Er det mhp at starte en udvikling mod en permanent beboelse af Mars? Eller er det bare forestillingen om at "noget vil vise sig"?

Er der overhovedet noget pointe i at udvikle teknologier som i bedste fald og for enorme omkostninger kan understøtte en lille håndfuld menneskets overlevelse i rummet? Som om der er en fremtid for mennesket i at bevæge sig væk fra Jorden. Hvad er perspektivet? Er der noget? Er bemandede rumrejser ikke bare en blindgyde.

 • 2
 • 3

Fordelen med en base på den fjerne side af månen, er at det er afskærmet fra jorden. Perfekt til astronomiske observationer, uden støj fra atmosfære. Der er "kun" solen. Men en konstant bemanding på månen er sikkert "overkill", det skulle være tilstrækligt ved opbygning og vedligehold.

 • 3
 • 0

Hvorfor skal vi sende mennesker til Mars?

Det er der to grunde til. Er der, eller har der været liv på Mars. Hvis vi kan finde spor af liv på Mars må vi konkludere at liv ikke er unikt for jorden, men vil opstå når forholdene er til det. Hvis livet er opstået spontant to steder er vi altså ikke et unikt tilfælde, men vi kan forvente at liv findes på mange andre planeter hvor forholdene er der til.

Den anden grund er overlevelse. Vi er som art programmeret til at overleve, og det betyder vi må sprede os til andre planeter. For 65mio år siden blev 70% af jordens arter udslættet. Det er ikke et spørgsmål om, men hvornår det vil ske igen. Samtidig vil en kolonisering af Mars accelerere udviklingen. Intet andet projekt vil på samme måde inspirere og motivere. Den viden vi vil få vil vi også få glæde af her på jorden.

 • 4
 • 1

ad 1. Der er andre måder at lede efter liv end at sende mennesker til Mars. Ubemandede fjernstyrede laboratorier f.eks. Studier af andre solsystemer (med månebasede instrumenter måske). Og desuden, selvom vi finder spor af liv på Mars vil det måske vise sig at have fælles oprindelse som liv på Jorden og så er vi jo lige vidt.

Jeg forstår rationalet bag en massiv udforskning af Mars. Men jeg er ikke sikker på at forskningen blive bedre af at der sendes mennesker derop. Tværtimod kan det vise sig at være et gigantisk spild af resourcer. Men hvis du kan forklare hvad det er man kan opnå vha mennesker på stedet i stedet for - menneske kontrollerede - mobile instrumenter, værktøjer, sanseorganer og laboratorier, så lytter jeg gerne.

Ad2. Det andet argument er jeg meget skeptisk overfor. At "terraforme" Mars er under alle omstændigheder et meget langsigtet projekt og formentlig ovenikøbet dødfødt fra begyndelsen. Mars ligger jo uden for den "beboelige zone" omkring solen for planeter. Det kan vi ikke lave om på med mindre marskolonierne da skulle leve i 100 % kunstige enklaver - som i rumskibe.

Hvis vi skal sprede os til andre planeter bliver det ikke uden hjælp fra kunstig intelligens. Vi kan ikke som biologisk væsen rejse mellem stjernerne - skal vi kolonisere planeter i andre solsystemer bliver det gennem transmission af vores genetiske kode - assisteret af intelligente rumskibe som van Neumann probes.

(Alternativet ville være at sende menneske kolonier af sted på 10.000 år lange rumrejser til en ukendt skæbne og uden udsigt til nogensinde at få at vide hvad der sker med dem. Meningsløst. Hvem skulle investere i den slags?)

Det forudsætter altså at kunstig intelligens og bevidsthed er en mulighed, det ved vi ikke. Vi har endnu ikke set skyggen af dens slags maskiner. Men hvis de kommer er det nok slut med os. Vi kan måske få en statue som skaberen af den nye livsform. Men vores rolle er udspillet.

I mellemtiden skulle vi måske bruge krudtet på at forhindre at Jorden bliver ubeboelig. Vil et Mars projekt kunne bidrage til det? Hvis ja har du min fulde støtte.

 • 2
 • 0

I mellemtiden skulle vi måske bruge krudtet på at forhindre at Jorden bliver ubeboelig.

for at citere: "under alle omstændigheder et meget langsigtet projekt og formentlig ovenikøbet dødfødt fra begyndelsen." Skulle en "klump" på et par km finde vej til jorden, er det lidet vi kan gøre. Det som jeg forstår hvad Flemming skriver, er at lægge "æggene i flere kurve". Jorden kan sikkert blive beboelig, kort tid efter.

De erfaringer med en delvist permanent base eller to på Månen og evt. en på Mars, vil komme menneskeheden til gode. Her er det "spin-off" vi skal regne med, som optimering af autonome systemer mm.

 • 2
 • 0

"Skulle en "klump" på et par km finde vej til jorden, er det lidet vi kan gøre."

Netop dette kan vi faktisk gøre noget ved - endda for en brøkdel af hvad vi bruger på at slås om olie og gas. At flytte en sten på et par km i diameter er naturligvis en stor mundfuld men jo større den er jo tidligere kan vi opdage den og puffe den væk. Der har været mange forslag til beskyttelse af jorden mod den slags angreb fra rummet og intet tyder på at det ikke kan lade sig gøre indenfor et moderat budget.

Men den største risiko for vor fremtid er næppe naturkatastrofer men os selv og vores stadig mere destruktive evner og adfærd. Og det kan vi gøre noget ved.

 • 1
 • 1

En vigtig funktion for militær og våbenindustri er at virke som "svinghjul" på økonomien. Den stabiliserende effekt motiveres gennem opfattelsen af en ydre trussel. Se her om permanent war economy: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Permanent_...

Man har foreslået at erstatte denne funktion med opbygning af et system til at beskyttelse mod himmellegemer med kurs mod Jorden. Kan man etablere et trusselsbillede i forb. med nedslag fra rummet på linje med det militære trusselsbillede kunne vi måske opnå den samme funktion i økonomien men uden de konsekvenser det har at have konflikter og krige hele tiden.

Der bliver skam tænkt over det Jan:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Asteroid_i...

 • 1
 • 0

For at komme til Mars skal du kun 4.5 km/s fra LEO

Har du også delta V for Venus? Ca 30 km over overfladen er der 1 bar atm tryk, og 25 grader. Det er også oven over saltsyre regning. Her kunne man bo i en flyvende by.

Hvad med køling? De tests jeg har fundet via Google vil kræve enorme kølefinner på Månen, fordi du kan jo ikke slippe af med varmen til atmosfæren.

Uden den for maskiner højkorrosive gas kaldet ilt, kan man lade kølefinerne gå til 1200 grader og slippe af med varmen ved stråling.

Grunden til at en måne base er bedre end en anden planet er for det første at den er tættere på, og at den ikke har en atmosfære.

3D printerne skal ikke bygge små parcelhuse, men derimod en industribase, der i løbet af 8 generationer (hver generation er her 1-3 år, først rafinering, så bearbejdning, etc) kan producere satelitter.

Disse kan nu smides i kredsløb om jorden med en katapult. Dette er den primære kilde til at betale for gildet.

Step 2 er konstruktion af moduler til en rigtig torus formet rumstation med 1g tyngdekraft.

Step 3 er konstruktion af moduler til en atommotor, som kan monteres på rumstationen.

HVIS så biosfære 2 eksperimentet på jorden er lykkedes i samme tidsrum med at skabe et lille begrænset økosystem, så er vi klar til at rejse til alle planeterne.

Men læs det nu igen og overvej om ikke en jernasteoride på 500 m i diameter var endnu bedre end månen.

 • 1
 • 2

Der er andre måder at lede efter liv end at sende mennesker til Mars. Ubemandede fjernstyrede laboratorier f.eks.

Ja, og det gør vi allerede, men vi er kommet så langt at det er både billigere og mere effektivt at sende mennesker til Mars. Problemet med fjernstyrede laboratorier er de er meget begrænsede i deres beslutningsevne. Hvis en mand på Mars ser noget interessant går han bare der hen og 30s senere ved han om det er værd at bruge tid på. På den måde kan han studere 100 forskellige steder på den tid en fjernstyret rover har ventet på nye kommandoer fra jorden. Vi skal stadig have fjernstyrede rovere, men de skal styres fra en Mars base hvor kommunikationen er nærmest real time.

 • 2
 • 0

Trailer http://spherebeingalliance.com/blog/cosmic...

Del 1: https://youtu.be/ukpPtzvracg

Del 1 og 2 fra gaiam tv. http://www.gaiamtv.com/seeking-truth/lp-co...

Mere om det med i september at det vidt omjring påstås at det kulminerer en galaktisk bølge der ændre vores DNA, så vi i vores kroppe kan læse meget større bevidsthed.

http://in5d.com/solar-warden-blue-sphere/

Nogle tegn på det går den rigtige vej.

http://themindunleashed.org/2015/07/25-sig...

 • 0
 • 0

Jens, jeg ved ikke hellt hvad du har gang i, men du er vist mildest talt rimeligt langt fra din målgruppe. Dem med en teknisk baggrund i dette forum vil kalde det "vrøvl" - jeg kan ikke tale for dem uden teknisk uddannelse........

Men tænk dig lige om: Vi kan ikke engang finde ud af at bygge et skaldet fusionskraftværk, endsige sende en mand tilbage til månen uden store anstrengelser. Hvordan i alverden skulle vi kunne få teknologien til at bygge rumflåder?

 • 1
 • 0

http://www.gaiamtv.com/article/corey-goode...

COREY GOODE ON SECRET SPACE PROGRAM - Q & A

Gaiam TV July 21, 2015 Gaiam TV gets an exclusive Q&A session with whistleblower Corey Goode, whose claims of a Secret Space Program are causing people to rethink what they've been told to believe. Corey will be appearing on Cosmic Disclosure with David Wilcock here on Gaiam TV.

THE SSP CAN SEEM PRETTY FARFETCHED TO PEOPLE. HOW, OR WHY, SHOULD PEOPLE BELIEVE YOUR CLAIMS? Consider for a moment that we are driving and flying around in 18th and early 19th century technology that has been dressed up with the latest in known material science and electronics to make us feel we have advanced as a civilization.

Over the last century are we to believe there have been no advancements in these technologies? We are still burning fossil fuels after we so rapidly advanced from horses and buggies to the point of combustion engine locomotion in ground and air travel, as well as controlled explosions to reach low Earth orbit. But we’ve supposedly completely stalled in our development?

I would think we would find it more difficult to believe that we came so far so quickly and then stopped innovating.

People have been programmed to trust what they are told. They have been told there are no advanced secret aircraft on many occasions, then find out decades later that they were real once they were declassified and a more advanced technology had taken their place.

It is not my job to convince anyone that what I and other whistleblowers are disclosing about the Secret Space Programs is true. It is my job to get this information planted like a seed into the consciousness of humanity to prepare them for a future full disclosure event. This full disclosure event will not only be about the Secret Space Program or if there are little green men.

This disclosure event will entail the opening of a Pandora’s Box of information that the Elite has kept hidden from the masses who have funded this huge secret infrastructure that became a secret breakaway civilization — of which we were denied life-enhancing technologies. Each person should take the time to look at the evidence and listen to the information, and then use their own discernment as to what they are willing to believe between now and a full disclosure event.

WHAT’S THE HIGHEST PRIORITY ACTION ITEM FOR HUMANITY TO DO RIGHT NOW IN RESPONSE TO THE REPORTS YOU’VE BEEN RECEIVING FROM THE BLUE AVIANS? The highest priority is to look closely at their message. The message is nothing revolutionary or new. It is the basic tenants of every religion and positive belief system.

First, we need to unplug ourselves from the mainstream media machine and stop looking at the differences that the “Elite” have used to keep us at odds with each other. Keeping us divided and at each other’s throats over things like religion, politics, and the color of our skin is ridiculous.

The message clearly states that we should focus on becoming more loving, forgiving (of ourselves and others, thus braking the wheel of karma). We should focus on becoming more in service to others on a daily basis, without becoming door mats to negative-oriented people. We must focus on raising our consciousness and vibrations through prayer, meditation, Tai Chi, yoga or any number of other ways. There is no need to change our belief systems or adopt a new religion.

We should treat our bodies as temples and adopt high vibrational diets to aid us in raising our consciousness and vibratory states. In doing this, we will change the world one person at a time, even if that one person is ourselves.

WHAT’S THE BEST WAY TO REACT OR PREPARE OURSELVES IN ORDER FOR HUMANITY TO RECEIVE MORE DISCLOSURE? It has been said by the Sphere Alliance that we will create the conditions for full disclosure with the co-creative powers of our joint consciousness. All matter, energy, and thought are states of vibration.

It has been proven that our consciousness can have a direct effect on the vibratory state of our shared realities. By doing the inner work mentioned above in the Blue Avian Message, we who are on a path of awakening can prepare ourselves now.

Those who are firmly asleep will have to be jostled awake in an uncomfortable way. There will be the need for financial collapses and revelations of crimes against humanity committed by the very “Elite” that they now trust. They will have to be angered to a point that they will open their minds to the information most of us take for granted. They will look to those of us who are awakened during this time for guidance and stability.

HOW WILL WE KNOW WHEN THE WAVE OF TRANSFORMATIONAL ENERGY WILL TAKE OVER THE PLANET? These high-energy waves have been flowing through our solar system for decades already. The signs are all around us. The planets have all showed remarkable changes in their weather, the Sun has gone through major changes, and most of all we are witnessing the people on our planet having problems adjusting to this higher density and vibratory energy. Positive people are behaving more so. Sadly, the lost and negative polarity people are behaving more so, as we see and hear on the news every day.

We have not been told if this will culminate into a sudden event that will cascade throughout the solar system and change everyone at once, or if it will continue to be a gradual process as we have witnessed for some time. We do know that it is happening. Some are fighting the new energies, and others are going with the flow.

WHAT TYPES OF GENETIC PROGRAMS ARE ET GROUPS PERFORMING ON ‒ OR WITH THE HELP OF ‒ HUMANS? There were 22 programs listed in just one ET Federation Group. Each group was convinced that they were doing positive work. Many of us would classify some of these groups as negative and others as positive. It all comes down to a point of view.

They have been taking part in this “Grand Experiment” for many tens of thousands of years. They, too, are participating in this Genetic, Sociological and Spiritual Experiment.

The Blue Avians have stated that no matter how positive some of these groups are, they are still considered “Service to Self” because they are agenda oriented. They have mixed their genetics with our own as well as mixed their souls with our societies through incarnation programs. This experiment is vast and complicated in nature. It will take most of us some time to begin to wrap our minds around the basics of it.

LIST EXAMPLES OF THE HISTORICAL EVENTS YOU’LL BE TALKING ABOUT IN DEPTH ON COSMIC DISCLOSURE ON GAIAM TV We will touch on information about:

The Ancient Builder Race that was a part of our solar system history many millions of years ago The different ET groups that have fought for dominion over our solar system resources (of which we are considered one) The history of Ancient Civilizations that moved underground and into space, forming their own “Ancient Earth Break Away Civilizations” who then pretended to be gods and ETs to the humans on Earth The present era of how the current Secret Space Programs were started in the late 1930s and 1940s and how they have developed into the breakaway civilization that we have now We will also cover the dozens of ET groups that have been interacting with our civilizations from the beginning in order to manipulate them for a certain outcome. We have quite a lot of content to cover that is all based on my direct experiences working in the SSP, as well as my access to the “Smart Glass Pads” that are similar to tablet devices and connect to both ET and SSP databases that were full of information.

 • 0
 • 2

http://in5d.com/corey-goodes-gaiamtv-inter...

"...My interpretation is that Corey firmly believes in what he is saying. He’s predominantly right brained and ego isn’t playing any kind of role in the words he speaks.

Goode has mentioned that major “data dumps” would be released that would reveal the numerous crimes against humanity that the controllers have committed, adding that numerous witnesses were being held off-planet for their own protection until these people can be tried for their crimes.

With the world on the precipice of an end times-type of global disaster, my only question is, “What are they waiting for?”

My other concerns would regard the following:

How willing would we be to accept advanced technology in exchange for the A.I. that goes along with it? In one of the new Disclosure episodes, Corey’s contact, Teir-Eir, stated, “I am Ra Teir-Eir”. Ra, from the Law of One, promotes the “Harvest” to which I am very skeptical about because we harvest things like corn and beans, not people. I find it all very fascinating and would love to see those who have committed crimes against humanity removed from power. If that were to happen, then the release of all suppressed technology would make our current way of life seem like the Stone Age. Perhaps, we could live in a world full of abundance and prosperity without the need for economic slavery similar to what Jacques Fresco envisions in the Venus Project, but with the capacity to travel throughout the galaxy?

This all needs to play out in time, but time seems to be running out. My gut tells me that a Cosmic Wildcard event will happen before we receive any outside help from extraterrestrials, but the data dumps that Corey spoke about could be a game changer as well.

We’ll see what happens, “in time”...."

 • 0
 • 2

Mulighed 1: Du har ret og der 5 rumflåder und so weiter.....

Mulighed 2: Svindel:

Occams_razor(mulighed 1; mulighed 2) = mulighed 2

Det er ikke alt på nettet der er sandhed, tværtimod......... Desuden....havde man investeret milliarder i hemmelig teknologi, så var der nok en af de "5 magter" der investerede en enkelt million i at lade sådan en whistleblower forsvinde. Bare se de resourcer der brugt på Snowdon.........

Jeg er ligeglad, hvis du vil tro på rumvæsener og en internet genereret virkelighed, så for min skyld ingen alarm - jeg syntes bare ikke at ing.dk er stedet at fyre sådan noget af, da det undergraver mediets troværdighed.

God weekend

 • 4
 • 0

Jeg kan godt forstå din analyse. Og mulighed 2 kan også være en mulighed. Det kaldes disinfo, og mange mennesker er ansat af efterretningstjenester til fylde nettet med disinfo rundt omkring sandheder. http://www.wanttoknow.info/g/disinformatio... Sådan kæmpes der fra det anglo amerikanske oligarki imod demokratiske processer. Det er en del af den måde der styres på.

Der masser af mennesker der fortæller om tilbageholdte teknologier og info omkring de hemmelige rumprogrammer. Richard Doland fx og se evt project Camelot og Alfred Webre interviews med disse mennesker.

Mit formål med denne artikel er ikke at overbevise nogen, men lindre de chock der synes at være på vej. Jeg er ikke ved at argumentere for en mening, men fremlægge materiale som jeg formoder ellers mange ikke får fat i. Det er en service og omsorg for mine medmennesker. Ligesom den mere tekniske artikel vedrørende rumskibes fremdrifts form, kunne det måske give nogle aha rundt omkring.

I går fik vi at vide fra NASA at vi har fundet en ny planet der er ligesom vores planet. http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-07-23-... Og det har man vidst i mange år, denne viden er holdt tilbage. Ligesom der er lys på månen Ceres og der måske hedder det nu i det styrede offentlige rum "er vegetation på Mars". http://www.thelivingmoon.com/43ancients/02...

Dvs at vi er i en disclosure proces, som der er en konflikt om, da der er på sydpolen af mars er en koloni i rumprogrammet, siges der.

Gode kræfter vil have alt det issenkram frem der kan løse vores problemer og slave tilværelse. Og så må det vel komme an på fakta og indhold og ikke en antagelsesreligion om Jorden er rund eller flad; og dermed afvise informationer om at Jorden synes rund.

Der skal noget info frem før at man kan lande disse stjerneskibe på Jorden ellers går mennesker fuldstændig i chock. Og oligarkiet/kabalen vil kun give lundser så de fortsat kan have parasit system.

Og derfor er en proces igang presset af højere intelligente væsner, som hedder.. I mange år har det oligarki som leder vesten samarbejdet med skumle rumvæsner (kilde fx Præs Eisenhowers oldebarn Laura Eisenhower)

Det er min hensigt når der kommer noget viden frem at give andre informationer på denne viden. Det er en pandoras æske og det må live være noget for en fagmand.

 • 0
 • 2

Jeg har svært ved at se nogen fordel i en ekspedition til Mars? Hvad kan en sådan ekspedition give os?

En base på månens "bagside" tror jeg er en bedre idé. Den er billigere at komme til, end til en base på Mars. Og vil kunne bruges i flere/mange år.

En rumstation, som den internationale rumstation, giver os formentligt mere end en månebase kan give os. Med mindre, at vi ønsker at drive minedrift på månen, for at få He3 til fremtidens fusionskraftværker.

 • 1
 • 0

En base på månens "bagside" tror jeg er en bedre idé. Den er billigere at komme til, end til en base på Mars.

Læste du overhovedet noget der var skrevet tidligere? Det er dyrerer at komme til månen end Mars. Ikke mindst da vi gerne vil tilbage igen. På månen skal vi medbringe brændstoffet til at komme tilbage til jorden. Rejsen retur er dog noget billigere end der op da vi jo kan aerobreake ved ankomst til jorden.

Det kan lade sig gøre at lave mangt og meget med (medbragt) brint og CO2, bl.a. methan til brug for returfartøjet og en Mars-rover.

Som Jesper skriver: Ved en rejse til Mars skal vi kun medbringe ca. 8000 Kg brint. Fra atmosfæren kan vi udvinde CO2. Det kan vi så omdanne til metan og ilt. [latex]CO_2 + 4H_2 \to CH_4 + 2H_2O[/latex] Metan og vand. Vandet spaltes i Ilt og brint. Både ilt og metan køles til det er flydende. Selve sabatier processen er exoterm og sker spontant med en katalysator af nikkel eller ruthenium. En metan / ilt raket motor kan opnå en specific impuls på 380s Det bliver selvfølgelig endnu bedre hvis vi kan finde vand på Mars da vi så ikke behøver medbringe brint.

 • 0
 • 0

Du skrev ovenfor:

"Ja, men først skal vi til månen, og det koster mere."

og gør rede for hastigheder og dermed energi forbrug.

Selve rejsen, 3 dage versus 6 måneders rumrejse Sætter du åbenbart til samme omkostning. Svært lige at forstå. Et Mars skib ville nok være 10-100 gange så tungt og dermed falder energi argumentet vel til Jorden.

At skippe retur rejsen hjælper en hel del men alligevel. Der er kulstof, brint og ilt på Mars, der samme er der på Månen omend det måske er mindre let tilgængeligt.

Men i stedet for min snik snak kan du måske hjælpe med at finde en samlet beregning på prisen for hver af de to koncepter.

 • 0
 • 0

Selve rejsen, 3 dage versus 6 måneders rumrejse Sætter du åbenbart til samme omkostning. Svært lige at forstå. Et Mars skib ville nok være 10-100 gange så tungt og dermed falder energi argumentet vel til Jorden.

Ja, og selvfølgelig ikke helt fair da de resourcer mandskabet skal bruge undervejs ikke er de samme, men da vi taler om en base skal begge mandskaber bruge en bolig når de når frem. Den bruges også som beboelse på vej til Mars. Et måne mandskab kan naturligvis klare sig med mindre da de kun er 3 dage undervejs, men hvorfor? De skal stadig bruge en beboelse når de når frem. Det er dog muligvis ikke godt nok på månen. Da der ingen atmosfære er til at beskytte mod strålingen skal de graves ned hvis de skal opholde sig der i længere tid. På Mars kan mandskabet nøjes med at smide sandsække på taget. Månen har også den fordel at du ikke behøver vente 18 måneder før du kan tage hjem, men hvis vi ønsker at få noget for pengene er 18 månder på Mars jo netop hvad vi har brug for.

Der er kulstof, brint og ilt på Mars, der samme er der på Månen omend det måske er mindre let tilgængeligt.

Det sidste er netop problemet. Der er store mængder ilt på månen, men det er bundet i regolith. Det kræver store mængder energi at frigøre det. Du skal smelte jorden. Vand kan findes ved polerne i små mængder, og i bunden af kratere er der fundet spor af vand. Op til 5,5%. På Mars får du det fra luften. Det er lang nemmere at få fat i. Forslaget er at sende en raket til Mars med kun 6300 kg brint. Når den er landet går den i gang med at tanke op, og først når vi ved den er klar til at retunere til jorden sender vi astronauter afsted. For en sikkerheds skyld sender vi endnu en raket afsted inden astronauterne men på en langsomere rute så den ankommer efter dem. Astrunauterne lander ved siden af deres ERV ( Earth Return Vehicle ) og når de har konstanteret at alt er som det skal være kan den anden ERV lande ved et nyt site 800 km væk. Skulle der være problemer med den første landes anden ERV så de kan bruge den til hjem rejsen. De halvanden år inden de skal hjem er rigelig tid til at tanke op, og det giver en hidtil uset sikkerhed for mandskabet. Vi antager et mandskab på 4, og NASA standarder for Ilt mad og vand, men erstatter den fryse tørrede mad med ikke fryse tørret. Det er næsten gratis da den ekstra vægt kompensere for den tabte vand i genvindings systemet. Nuværende systemer har en virknings grad på ca 80%. Går der noget galt så de ikke kan lande er der en mulighed for en gratis tur tilbage til jorden, men turen hjem vil tage 600 dage. Til den del får de fryse tøret mad. Vand til hjem turen må de udvinde af det brændstof de nu ikke skal benytte til at lande på Mars.

 • Ilt 1 Kg / mand-dag. Genvinding 80%. 200 dage úd. Total 160 Kg.
 • Frysetørret mad. 0,5Kg / dag-mand 600 dage hjem. 1600 Kg.
 • Mad 1 Kg/ mand-dag 200 Dage ud. 800 Kg. Mad til tiden på Mars sendes med ERV
 • Drikke vand. 4 Kg / mand-dag. Tabet fra genvindings systemet kompenceres af den ikke frysetørerede mad. Total 0 Kg.
 • Vaske vand 26 Kg / mand-dag. Genvinding 90%. 200 dage 2080 Kg.

Total 4,5 ton. Det er mindre end du skal bruge på at bremse ned til en LLO. Resourcer på overfladen antages at være de samme på Månen og Mars, bortset fra Ilt som udvindes fra atmosfæren. På månen skal du medbringe det fra jorden. Totalt anslås vægten af en beboelses modul, mars rover, astronauter mm at veje 25200 Kg. Ikke mere end en Saturn 5 kunne levere til Mars. ERV med brændstof reaktor og Brint anslåes at veje 28600 Kg.

Planen heder Mars Direct og er udtænkt som svar på NASAs SEI (Space Exploration Initiative) som krævede enorme rumskibe der skulle bygges i orbit, kostede åre lange rejser i rummet og kun 14 dage på Mars. SEI var så dyrt og afkastet så lille at projektet døde selv om det i lang tid var NASAs officielle plan.

Jeg kan anbefale bogen The case for Mars af Robert Zubrin. Den er oprindelig fra 1996 men udkom i en revideret og opdateret udgave i 2011.

 • 1
 • 0

Først Månen, dernæst Mars - og senere... Mennesket vil uden tvivl lære en masse ved at opbygge en station på månen, og lærepengene vil alt andet lige være billigere når stedet ligger nærmere på Jorden. Næste station bliver Mars, og begrundelsen den samme.... Altså i etaper, og hver gang bliver mennesket mere vidende - måske også klogere. Og især vil vi finde mange udfordringer undervejs som det er bedst at løse inden afstandende tilbage bliver alt for store. Måske vi endda finder en løsning på transporthastighed og vægt. - og sådan kan vi fortsætte rejsen mod menneskets overlevelse i tilfælde af kæmpemeteorer eller andre kosmiske katastrofer.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten