Seks år efter at IDAs seneste klimaplan ramte energidebatten i Danmark, sender Ingeniørforeningen nu ud med en ny analyse af, hvordan det danske energisystem mest effektivt kan omstilles til at klare sig uden fossile brændsler i 2050.
I forhold til sidst tager den nye plan, IDAs Energivision 2050, dog et noget anderledes udgangspunkt, fastslog professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet ved fremlæggelse af planen i Ingeniørhuset tirsdag:
»I dag spiller usikkerheden om fremtidens el- og brændselspriser en stor rolle. Derfor har vi designet et effektivt energisystem uden fossile brændsler, der er robust over for disse uforudsigelige parametre,« sagde han.
Læs også: IDA: Smart energisystem bringer os effektivt i mål i 2050
Det betyder i praksis, at energivisionen, der er udarbejdet af energiforskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med IDAs fagtekniske selskaber, opererer med, at vi i Danmark selv skal kunne anvende eller lagre en meget stor del af den grønne strøm og dermed kun behøver at sælge og købe på elmarkedet, når det er fordelagtigt. Samtidig prøver planen også at reducere brugen af biomasse så meget som muligt for at eliminere usikkerheden om brændselspriserne.
Vi må have en stor elkapacitet, hvis vi skal kunne agere uafhængigt på det nordeuropæiske elmarked.
--Brian Vad Mathiessen, professor, Aalborg Universitet
For at opnå dette er integration af energisektorerne lidt af et kodeord i rapporten, hvor man arbejder med udstrakt samspil mellem el-, varme-, køling-, gas- og transportsektoren. Altså at vi lagrer VE-strøm i fjernvarmen eller omdanner den grønne strøm til gas eller flydende brændsel til transportsektoren – såkaldte elektrofuels. Det nye begreb dækker omdannelse af brint fra elektrolyse plus kulstof fra biomasse eller CO2 fra forbrænding af biomasse til forskellige flydende brændsler.
Brug for stor elkapacitet
For at opnå robusthed i systemet skal både forbrug og produktion af el (og varme) være så fleksibelt som muligt, og derfor vil den installerede elkapacitet i 2050 komme til at ligge relativt højt, ligesom en del af de biomassebaserede værker ikke vil blive brugt ret tit, påpegede professor Brian Vad Mathiessen, ligeledes fra Aalborg Universitet:
»Vi må have en stor elkapacitet, hvis vi skal kunne agere uafhængigt på det nordeuropæiske elmarked. Det kan godt lyde dyrt i investering, men når vi ser på det samlede system, er det en økonomisk fordel at gøre sådan,« sagde han ved præsentationen af rapporten.
Brian Vad Mathiessen tilføjede, at det konkrete behov på 30.000 MW elkapacitet i 2050 baserer sig på analyser af samspillet mellem de mange komponenter i energisystemet time for time.
Ved konferencen tirsdag var der ros til IDA-visionen fra de inviterede opponenter. Blandt dem var overvismand og formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, som kaldte IDAs Energivision 2050 ‘et godt input til Klimarådets arbejde’, mens Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd kaldte det ‘en stor styrke’, at rapporten netop tager fat på udfordringen med at sikre forsyningssikkerheden i et Europa med masser af vedvarende energi.
Grøn el skal dække 60 procent
Som nævnt påviser IDAs Energivision 2050, hvordan et effektivt dansk energisystem kan strikkes sammen udelukkende med vedvarende energikilder:
60 procent af energiforsyningen i 2050 kommer fra grøn el fra store mængder land- og offshore-vindkraft samt solceller og en lille smule bølgekraft. Hertil kommer 8 pct. solvarme og jordvarme. Resten af energiforbruget skal klares af biomasse, der konverteres til biogas eller flydende brændsler.
På forbrugssiden er energibesparelser en vigtig del af planen, hvor man opererer med totale energibesparelser på 25 pct. inden for både el, varme og i industrien. Fjernvarme skal dække 66 pct. af varmebehovet mod dagens 52-53 pct., fjernvarme og -køling skal tænkes sammen, og boliger uden fjernvarme skal opvarmes med solvarme og små varmepumper.
Transportens energibehov dækkes af batteridrevne køretøjer, opladelige hybridkøretøjer, elektriske sporvogne og tog samt varevogne og busser, der kører på el. Tunge lastbiler, fly og skibe drives af elektrofuels.
IDAs nye bud på et energisystem på 100 pct. vedvarende energi præsenteres i øvrigt ved COP21 i Paris 10. december.
