Ny energikommission skal levere 'gratis' anbefalinger frem mod 2030

31. marts 2016 kl. 12:595
Otte medlemmer af en ny energikommission skal analysere det danske energisystem frem til 2030 og komme med anbefalinger om virkemidler med mere, der dog ikke samlet set må koste statskassen penge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med Danfoss-topchefen Niels B. Christiansen i spidsen skal otte medlemmer i regeringens nye energikommission nu i gang med en analyse af det danske energisystem frem mod 2030. Analysen skal være færdig primo 2017.

Det meddeler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i dag og løfter hermed sløret for både kommissorium og sammensætning af den energikommission, som allerede blev varslet som en del af regeringsgrundlaget.

Læs også: Minister: Ny energikommission er lige på trapperne

Ifølge kommissoriet skal analysen føre frem til anbefalinger til rammer og virkemidler, som kan sikre en omkostningseffektiv indfrielse af de EU-klimamål, som Danmark er pålagt i 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionen skal endvidere ’komme med anbefalinger samt overordnede overvejelser om mål på de forskellige områder, vurdere virkemidler og identificere udviklingstendenser, herunder eventuelle barrierer for at realisere ellers hensigtsmæssige tiltag'.

Læs også: Regeringen: Ny energikommission skal gøre grøn omstilling billigere

Det fremgår dog også, at kommissionens samlede forslag ikke må have statsfinansielle konsekvenser og ikke må øge de samlede samfundsøkonomiske omkostninger.

En plan for 2030 er for kortsigtet

Netop det sidste kalder professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen én af tidslerne i et ellers godt oplæg til – igen - at få kigget på, hvordan man omstiller energisystemet til en fossilfri fremtid så billigt som muligt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det bliver en meget svær opgave, hvis anbefalingerne ikke må have statsfinansielle konsekvenser. Se bare på transportsektoren, hvor staten får rigtig mange afgifter ind, og hvor det derfor vil være rigtig svært at gøre noget,« siger han.

Læs også: Fossilfri transport bliver i fremtiden en samfundsøkonomisk gevinst

Brian Vad Mathiesen mener ligeledes, at kommissionen bør kigge længere frem end til 2030, fordi mange af de anlægsbeslutninger, som tages indtil 2030, vil få betydning helt frem til 2050:

»Der er kun 34 år til 2050, så vi er nødt til at undersøge, hvor meget man skal nå i 2030 for at nå målet om fossilfrihed i 2050. Det vil også give industrien mulighed for at forberede sig på de produkter og den virkelighed, den skal opererer i på længere sigt,« siger han.

IDA savner transport-ekspertise

IDAs formand, Frida Frost, er glad for, at kommissionen nu kan komme i gang med de vigtige analyser. Men hun mener også, at den vil få brug for rådgivning, når det handler om samtænkning af sektorerne.

Især inden for systemtænkning og transportområdet er kommissionen svag, mener Frida Frost:

»Hvis vi ønsker et omkostningseffektivt energisystem, skal vi tænke trippel-smart, så ikke bare husholdninger og industrien, men også transportsektoren bliver en del af løsningen. Det er vigtigt, at vi tænker på tværs af sektorerne, for det er især her, at der er potentialer for økonomisk optimering af energisystemet,« siger hun.

Hun tilføjer, at Folketinget til de kommende energiforhandlinger netop har brug for input, der bygger på konkret viden om det danske energisystem og de muligheder, der ligger i at bruge de installationer og ressourcer, som vi allerede har investeret i i Danmark.

Frida Frost henviser her til den IDA Energivision 2015, som Ingeniørforeningen lancerede i november 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ny energiplan fra IDA anbefaler udstrakt integration af energisektorerne

Den gav et netop et bud på et robust og fleksibelt dansk energisystem, som bygger på et omkostningseffektivt energisamspil på tværs af sektorer.

Mangler forsyningssektoren

Forsynings-organisationer som Danva, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme er knap så begejstrede for sammensætningen af kommissionen, fordi der ikke er nogen repræsentanter for forsyningssektoren, hvilket organisationerne ellers havde opfordret ministeren til at sørge for:

»Det er ærgerligt, at energi-, forsynings- og klimaministeren i sin nye energikommission ikke griber den bold, der blev kastet, da forsyningerne blev samlet i det nye ministerium,« siger Carl-Emil Larsen, der er direktør i Danva.

»Vi synes, det ville have været oplagt at give de folk, der arbejder med de berørte områder til daglig, en stemme i kommissionen. Her forspilder man en oplagt chance,« siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme har dog fået plads i den følgegruppe, som etableres i forbindelse med energikommissionen.

Medlemmerne af energikommissionen er:

  • o Formand Niels B. Christiansen, adm. direktør for Danfoss
  • o Per Heiselberg, professor ved Aalborg Universitet
  • o Jacob Østergaard, professor ved Danmarks Teknisk Universitet
  • o Birgitte Sloth, prodekan ved Københavns Universitet
  • o Peter Møllgaard, professor ved Copenhagen Business School
  • o Peter Brixen, chefanalytiker hos Muusman
  • o Søren Eriksen, Vice President for Schneider Electric
  • o Morten Springborg, temaspecialist Carnegie Asset Management
  • o Marianne Dahl Steensen, adm. direktør for Microsoft Denmark
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
31. marts 2016 kl. 15:34

Den kan simpelthen ikke lade sig gøre. Slut.

Selvom det ikke var ny og potentielt dyrere teknologi der skulle i brug, så ville man være i den situation at noget eksisterende kapital (de gamle kraftvarmeværker, tog, busser mm.) skulle afskrives hurtigere end ellers for at erhverve noget nyt. Alene dette vil gøre at det koster et eller andet.

Politikerne burde få fingeren ud og afvikle/omlægge de grønne afgifter for at give luft til omstillingen.

4
31. marts 2016 kl. 14:52

Alverdens lande konkurrerer om, hvor fremtidens robotter skal placeres. Den fysiske placering er jo et af de steder, hvor der kan opkræves skat. Man nedsætter virksomhedsbeskatningen og giver div. tilskud. Man presser lønningerne nedad og gør i det hele taget, hvad man kan, for at gøre det gunstigt for virksomhederne at etablere sig netop i land x elle y.

Men fremtidige parametre bliver også infrastrukturen (ikke kun motorveje i Jylland) og adgang til billig, grøn energi. De visioner mangler i oplægget, idet det hele jo "ikke må koste noget". Hvor meget har der egentlig været skrevet her på ing.dk om intelligente net? Ikke småting, men det er altså udspillet fra Danfoss-direktøren. Er det virkelig nødvendigt med en kommission for så "lidt"?

http://www.dr.dk/nyheder/politik/danfoss-direktoer-vi-skal-bruge-energi-paa-en-smartere-maade

3
31. marts 2016 kl. 13:48

men hvad med de øvrige aktører på markedet?

Burde bredden i denne Energikommission ikke være mere bredt favnende?

Hvorfor er det Grundfoss, Schneider Electric og Microsoft der skal være med i denne kommission? Jeg forstår godt, hvis andre aktører (læs firmaer) er sure over at de ikke må være med ved bordet.

Risikoen for at mele egen kage er stor, når man som firma får lov til at sidde med ved bordet og jeg forstår da godt at Rønnebærerne er sure hos dem der står udenfor døren.

2
31. marts 2016 kl. 13:29

Det virker som et meget snævert - alt for snævert - kommissorium. Men sikkert forventeligt fra en Venstreregering. Jeg savner et udspil, som kan styrke dansk eksport af viden om energi.

1
31. marts 2016 kl. 13:25

Hvis et tiltag er samfundsøkonomisk en fordel for danskerne, så er det et rimeligt forlangende fra os danskere at det bliver gennemført, uanset om det må genere nogen politikere, fordi de som konsekvens skal til at lægge skatter om. At forlange at gode tiltag der betaler sig for samfundet, skal holdes tilbage fordi statskassen ellers vil gå glip af indtægter, er politisk dovenskab!

Vil må forlange af vores politikere, at de får fingeren ud, og løbende får tilpasset skatte- og afgiftssystemet. Kravet om at forslag ikke må påvirke statskassen negativt, skal ud af kommissoriet!