Ny energiaftale sender 700.000 ton mere CO2 ud af skorstenene

Det er ikke helt uden konsekvenser for vores CO2-udledning, når en ny delaftale til vækstpakken udskyder vindmølleudbygning, fjerner forsyningssikkerhedsafgiften og skærer i PSO-støtten.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) skriver ellers i sin pressemeddelelse, at 'Vi har lyttet til virksomhederne uden at gå på kompromis med vores grønne ambitioner,' men selvom ambitionerne muligvis stadig er intakte, så er den direkte konsekvens af den nye aftale en højere CO2-udledning end oprindelig planlagt i energiaftalen.

Tal fra Klima- Energi og Bygningsministeriet viser, at omkostningen for klimaet bliver på 0,70 mio. ton CO2 i forhold til den samlede reduktion på 9 mio. ton som politikerne og Energistyrelsen oprindelig havde håbet, energiaftalen ville skære af udledningen i 2020.

Kigger man nærmere på tallene ser de således ud:
- PSO-lempelser og finansieringspuljer øger udledningen med 0,55 mio ton
- Tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften øger udledningen med 0,53 mio ton
- Udskydelsen af vindmølleparken Kriegers Flak øger udledningen med 0,90 mio ton
- Færre kystvindmøller øger udledningen med 0,30 mio ton

Men så har ministeriet til gengæld undersøgt deres skøn for, hvordan udbygningen af biogas og landvindmøller påvirker CO2-udledningen, og her er der overraskelser. Skønnet for biogasudbygning var desværre for optimistisk, så efter det nye skøn øges CO2-udledningen med 0,50 mio. ton. Men øjensynligt er udbygningen af landvindmøller totalt undervurderet. Nu forventer ministeriet en så massiv udbygning frem mod 2020, at det sænker udledningen med 1,7 mio ton CO2 mere end forventet. Det nye skøn redder næsten alle de negative virkninger i den ændrede vækstpakke, men ikke helt.

Samlet set (og der er langt flere tal i aftalen end de ovenstående) ender det med en CO2-udledning, der er 0,70 mio ton højere end planlagt. Ødelægger det så ministeriets drøm om at reducere CO2-udledningen med de magiske 40 procent i 2020? Nej, lyder svaret.

Mere effektive vindmøller

Ifølge Klima- Energi og Bygningsministeriet kan de 0,70 mio. ton hentes ved klimatiltag på områder som transport og landbrug. Og årsagen til Rasmus Helveg Petersens optimisme skal da også findes i, at vindmøllerne har vist sig mere effektive:

'53 procent af den strøm, som danskerne vil bruge i 2020, kommer fra vindmøller. Da energiaftalen blev indgået, regnede man med, at 50 procent af strømforbruget ville blive dækket af vind. Den højere vindprocent skyldes blandt andet, at vindmøllerne har vist sig at være mere effektive, og at der forventes en højere udbygning af landvind frem mod 2020,' skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen om Vækstpakken er indgået af samtlige partier, undtagen Konservative og Liberal Alliance. Konservative stemmer imod, fordi afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften bliver finansieret ved en forhøjelse af bundskatten.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det giver 2.300.000 ton efter min regnestok. Derudover vælger man at være heldig for 1.700.000 ton -- men det giver vel ikke mere vind til resten af møllerne at man udskyder nogle mølleparker, eller hvad?

 • 3
 • 0

Så længe man lever i den fortvivlede tilstand at tro fordi man opstiller møller som producerer x antal megawatt at så modsvares denne produktion af en reduktion af brændselsforbruget i de danske kraftværker. Intet kunne være mere forkert.

 • 1
 • 2

At Danmark sender mere CO2 ud i atmosfæren betyder vel bare, at andre så sender mindre ud? I følge Energinet så ser regnskabet ud således d. 16.7. kl 9.45: Vindmøller leverer ca. 20% af forbruget af strøm (ca. 5% af energiforbruget) Import af strøm fra Sverige ca. 30% (tak til Ringhals) Solen leverer 6% af el-forbruget ( tak til skattevæsenet)

En fin forretning for Staten - danskerne betaler jo PSO-afgift af al den import. Lad os snarest få gang i Kriegers Flak, selv om der sikkert bliver problemer med at få al den strøm ind i land jfr. tyskernes problemer med deres havvindmøller.

 • 3
 • 1

Jeg bliver mere og mere glad for at bo midt i Nationalpark Thy. Hellere bo nær løsgående ulve end flere brystkasseskadelige landmøller ,som er essensen af det her. Vindmøllebeskæftigelsesprojektet får sit og vort tidligere åndelige forbillede i øst kan sælge mere gas . Hvor pokker skal det ellers komme fra?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten