Ny DVD-type betyder digitale biografer

Et nyt format for DVD-skiver kan optage udsendelser og data fra digitale tv-sendere direkte. I biograferne kan skiverne, som kaldes Blu-ray, betyde gennembrud for digital distribution og visning. Panasonic, Philips og Sony står bag formatet.

Kapaciteten på en Blu-ray DVD-skive bliver seks gange højere end de nuværende skivers 4,7 Gbyte. I stedet for 123 minutter indeholder en enkelt 27 gigabyte DVD-skive i Blu-ray-teknologi derfor mere end 13 timer video i god kvalitet.

Den nye DVD-type får sin store kapacitet ved at halvere sporafstanden til 0,32 µm og reducere bølgelængden på laseren til 405 nm, så der pakkes op til 31 Mbit på en kvadratmillimeter. Laserstrålen er blåviolet i stedet for rødlig, og det har givet teknologien sit navn.

Fysisk ligner Blu-ray en almindelig DVD, men skiven er omsluttet af en kassette for at beskytte mod støv og snavs.

MPEG-2 transportstrøm

Blu-ray-teknologien anvender en almindelig MPEG-2 transportstrøm til at optage multiplekset video og lyd, og dermed lægger den nye skive sig klods op ad standarden for digital tv-transmission.

En datarate på op til 36 Mbit/s gør samtidig Blu-ray hurtig nok til at tappe transportstrømme direkte fra digitale tv-sendere i sand tid. Man kan optage MPEG-2-programmer og data parallelt og uden tab på en Blu-ray - og det kan også gøre formatet interessant som udvekslings-, afviklings- og arkivmedie for tv-stationer.

En Blu-ray kan alternativt indeholde over to timer komprimeret video i høj opløsning. Det vil bringe de tekniske og økonomiske betingelser på plads for at projicere spillefilm digitalt i biografer. De digitale projektorteknologier eksisterer i forvejen, mens det har knebet med at kopiere, distribuere og afspille de enorme datamængder billigt nok.

Erstatning for film

En traditionel tre km lang filmkopi af en undertekstet biograffilm koster 15-18.000 kroner at fremstille. Den holder typisk et par måneder, er dyr at sende og kræver en kvalificeret operatør - det løber let op i et par hundrede kroner for hver visning. Til sammenligning koster en digital 1.080-linjers high-definition storskærmsprojektor (DPL-teknologi) i øjeblikket 0,7-1,0 mio. kroner og benytter en uopslidelig digital "film", der kan afvikles fuldautomatisk uden operatør.

Bag det nye format står et bredt industrikonsortium med Hitachi, LG Electronics, Matsushita (Panasonic), Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony og Thomson. Den endelige specifikation for Blu-ray skal ligge klar i løbet af foråret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten