Ny DTU-verdensrekord i datahastighed: 661 terabit igennem ét fiberkabel

22. juli 2016 kl. 11:077
Forskere på DTU har med en specialdesignet chip og et fiberkabel med 30 kerner skruet hastigheden så højt op, at det kan bære hele verdens internettrafik to gange.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere på DTU Fotonik har sat endnu en verdensrekord i, hvor hurtigt data kan sendes gennem et fiberkabel.

Det lykkedes forskerne at skrue hastigheden op på ufattelige 661 terabit per sekund, skriver Videnskab.dk, som har omregnet det til 52.240.310 gange hurtigere end den gennemsnitlige danske internetforbindelse på 12,9 Mbit/s.

»Det svarer til mere end det dobbelte af verdens samlede internettrafik, som i dag ligger på omkring 300 terabit pr. sekund,« siger professor Leif Katsuo Oxenløwe, der leder grundforskningscentret Silicon Photonics for Optical Communications (SPOC), til Videnskab.dk

Kan erstatte tusindvis af komponenter og sænke strømforbruget

Datahastigheden er banket i vejret med specialdesignet komponenter udviklet sammen med partnere i industrien. Der er for eksempel ikke tale om et almindeligt fiberkabel som dem, der binder verdens internet sammen. I sådan et kabel er der kun en enkelt kerne. Det kabel, som DTU-forskerne benyttede, er produceret af japanske Fujikura på baggrund af et forskningssamarbejde mellem EU og Japan og har 30 kerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DTU slår verdensrekord for datatransmission

Chippen, som indgik i forsøget, er udviklet af DTU-forskerne selv. De fremstillede den af aluminium-gallium-arsenid, der forkortes AlGaAs. Materialet er yderst velegnet til at sprede signalet over mange infrarøde farver. Samme kabel kan altså sende mange forskellige datasignaler.

Sådan fungerer dagens lasere også, men DTU Fotonik har optimeret det hele til det ekstreme. Målet er ikke så meget at bane vej for internettets vækst. Den kan godt føres videre med de eksisterende teknologier og dagens enkernede fiberkabler. Men prisen er et strømforbrug, der ifølge Leif Katsuo Oxenløwe vokser med 30 procent af året. Når hver laser står og blinker gennem hver sit fiberkabel, skal mængder af elektroniske komponenter have strøm.

»Med den hastighed, vi har formået med én laser, kan vi skrælle tusindvis af de nuværende lasere fra. Det er én måde at reducere energiforbruget på,« siger Leif Katsuo Oxenløwe til Videnskab.dk.

Måske egnet til nye kabler

Det kommer dog ikke til at ske i nærmeste fremtid. For det første er dagens komponenter fremstillet i materialer, som industrien er vant til at arbejde med, først og fremmest silicium. For andet vil det være en uoverskuelig opgave at udskifte de nuværende fiberkabler med nye kabler med flere kerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DTU-professor slår rekord: Sender en petabit i sekundet gennem en optisk fiber

De steder, hvor kapaciteten er ved at være brugt op, og der skal nye fibre ned, er det dog værd at overveje at lægge kabler med flere kerner. Det mener den britiske professor Andres Ellis, professor i optisk kommunikation på Aston University, som ikke selv har været med i forsøget.

Samtidig advarer han dog over for Videnskab.dk om, at det vil kræve mere backup-udstyr end i dag, hvis kommunikation bliver samlet på få enheder.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
2. august 2016 kl. 11:15

er i ikke lidt gode til overskrifter ? ET fiberkabel med 30 kærner er jo det samme som 30 enkelt kærner, dvs i skal dividere total hastigheden med kærner for at oplyse hastigheden pr kærne.

6
22. juli 2016 kl. 18:39

Forklar lige det her med multi-core fiberkabel - i forhold til de kabler som lægges Idag OG som har mange parallelle tråde.

Hvorfor kan disse, eksisterende, tråde ikke anvendes på samme måde ? Dvs. Ikke nyt kabel men samtidig brug af mange core ?

4
22. juli 2016 kl. 15:55

Argumentet er strømforbrug:

Sådan fungerer dagens lasere også, men DTU Fotonik har optimeret det hele til det ekstreme. Målet er ikke så meget at bane vej for internettets vækst. Den kan godt føres videre med de eksisterende teknologier og dagens enkernede fiberkabler. Men prisen er et strømforbrug, der ifølge Leif Katsuo Oxenløwe vokser med 30 procent af året. Når hver laser står og blinker gennem hver sit fiberkabel, skal mængder af elektroniske komponenter have strøm.

Men industristandarten er 10 gigabit SFP+ moduler der max kan trække 1 watt eller 100 gigabit CFP4 moduler der max kan bruge 6 watt.

Med DWDM kan man have 96 bølgelængder med 10 gigabit på hver og det giver så næsten 1 terabit med 100 watt. Eller man kan have 24 gange 100 gigabit som giver 2,4 terabit for 150 watt.

Det er jo ingenting i forhold til effektforbruget i en router der kan håndtere sådanne datamængder. Der er desuden ikke ret mange steder hvor man har så meget trafik koncentreret.

3
22. juli 2016 kl. 15:01

Nu undere jeg mig, først skriver i at 661 terabit er ny rekord.

Længer nede er angivet en artikel hvor der sendes 1 petabit, igennem 12-core multicore optical fiber.

Detter er igennem 30 Kerner som vel er det samme som 30-core multicore optical fiber??

Er der nogen der kan forklare hvordan det kan betragtes som en ny rekord.

2
22. juli 2016 kl. 14:49

Formodentligt det samme som at splidse en fiber med en kerne, bortset fra at du skal rotere den korrekt.

1
22. juli 2016 kl. 14:05

Hvordan er det at splejse et kabel med 30 kerner?