Ny DR-sender giver støj på TV2

Helt nye FM-sendere, der skulle forbedre modtagelsen af DR Radios programmer på Lolland-Falster, generer i stedet modtagelsen af fjernsynsprogrammerne fra DR og TV2. Signalet fra FM-senderne kan nemlig overstyre ældre antenneforstærkere, der ikke havde problemer med det tidligere DR-signal.

Den nye FM-hovedstation er den 14. i Danmark og har især været nødvendig, fordi der efterhånden udelukkende bruges transportable eller mobile modtagere til FM. Derfor var den beskedne feltstyrke fra den eksisterende FM-sender i Næstved – der skulle række op til 70 km væk – ikke længere nok.

»Det var uundgåeligt, at der ville komme forstyrrelser i et eller andet omfang, og det beklager vi naturligvis,« siger ingeniør Jørn Andersen fra DR Teknologi.

Forstyrrelserne opstår typisk, fordi det nye kraftige FM-signal sniger sig ind i signalvejen til TV-modtageren. Derved kan der ske overstyring af ældre antenneforstærkere eller videobåndoptagere, og det påvirker fjernsynssignalet. Forstyrrelsen opstår altså hos seeren selv, og skyldes kun indirekte DR's nye FM-sendere.

Problemet løses enklest ved at koble en eventuel FM-antenne ud. Den teknisk mest korrekte løsning er dog at nedføre FM-signalet separat, så det ikke kan påvirke antenneforstærkeren til fjernsyn.