Ny dom: Hemmelige jobklausuler er ulovlige

Ny dom: Hemmelige jobklausuler er ulovlige
Arbejdsretten fastslog fredag, at det strider mod hovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO, at to virksomheder indgår aftaler om at undlade at hyre hinandens medarbejdere - i hvert fald uden at medarbejderne ved det.

Arbejdsretten afgjorde fredag, at arbejdsgivere ikke må indgå aftaler om at undlade at ansætte hinandens medarbejdere, uden at medarbejderne ved det.

Dommen faldt i en sag, hvor et vikarbureau hemmeligt havde aftalt med en kunde ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Men den gik ikke, og ifølge dommen er brugen af de hemmelige jobklausuler i strid med overenskomstens hovedaftale.

Denne aftale gælder i princippet kun for ansatte, der er organiseret af LO - og ikke AC-ansatte som ingeniørerne hører under. Imidlertid forventer formanden for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen, at både offentligt og privat ansatte ingeniører de facto vil mærke de positive konsekvenser af dommen.

»Ellers bliver spørgsmålet jo, hvor mange sagsanlæg der skal til, for at arbejdsgiversiden opfatter det som naturligt. Selv de mest træge arbejdsgivere med denne dom må indse, at det er slut med jobklausuler,« siger Morten Thiessen til ing.dk.

Han henviser til, at undersøgelser fra USA har vist, at jobklausuler hæmmer erhvervsudviklingen.

DA: Kun hemmelige klausuler er ulovlige

De hemmelige jobklausuler blev tidligere i år debatteret meget i Folketinget, hvilket førte til, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) først fremsatte og senere trak et forslag om lovgivning på området tilbage.

Sagen startede med, at Ingeniøren viste, at IBM brugte jobklausuler over for deres medarbejder. Brugen af de hemmelige jobklausuler var så udbredt, at også fagforeninger og offentlige myndigheder uforvarende havde underskrevet kontrakter med hemmelige jobklausuler, der dermed stavnsbandt medarbejderne til deres virksomhed.

Ifølge Børsen hæfter Dansk Arbejdsgiverforening, DA, sig ved, at det kun er det hemmelige ved brugen af jobklausulerne, der er faldet dom om. Arbejdsgiverorganisationen har hele tiden ment, at de ikke skulle være hemmelige, siger Povl Christian Jensen, vicedirektør i DA.

»Men vi er overraskede over, at det er en følge af hovedaftalen,« fortsætter han.

LO: Dommen gælder alle klausuler

Til gengæld opfatter LO dommen som en »total sejr«, som kun kan tolkes, som at både de hemmelige og ikke-hemmelige jobklausuler strider mod hovedaftalen, siger næstformand i LO, Tine Aurvig-Huggenberger.

Hun henviser i Computerworld til, at præmissen for dommen er hovedaftalens § 9 stk. 2, der lyder: "Der må ikke fra nogen side lægges hindringer i vejen for, at en arbejdstager udfører så meget og så godt arbejde, som hans evner og uddannelse tillader ham".

Ifølge næstformanden sondres der ikke her mellem hemmelige og ikke-hemmelige hindringer. Fagforeningen Business Danmark tvivler dog.

»Selvfølgelig er det ulovligt at lave aftaler hen over hovedet på folk. Men afgørelsen tager ikke fat om nældens rod. Det skal være helt ulovligt at lave jobklausuler, fordi de modsat kunde- og konkurrenceklausuler frarøver medarbejderne retten til økonomisk kompensation efter funktionærloven,« siger landsformand Jens Neustrup Simonsen til Computerworld.

Emner : Rekruttering
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Sagen startede med, at Ingeniøren viste, at IBM brugte jobklausuler over for deres medarbejder"

Dels har IBM mere end een medarbejder, dels er det ikke dokumenteret at IBM har gjort brug af de jobklausuler, som de beviseligt har haft, i forbindelse med at andre virksomheder har forsøgt at ansætte deres medarbejdere.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten