Ny dating-app blokerer folk med 'dårlige' gener

Det "forkerte" genmatch risikerer at bringe børn med alvorlige sygdomme til verden. Det vil ny app lave om på. Illustration: photosvit/Bigstock

Sjældent er det lykkedes en forsker at ophidse så mange minoritetsgrupper på én gang, som Harvard-genetiker George Church gjorde efter sin nylige medvirken i tv-programmet 60 Minutes.

På Twitter haglede kritikken ned over ham fra døvesamfundet, trans-samfundet osv. Og ét ord blev gentaget i en uendelighed: eugenik, også kaldet race- eller arvehygiejne.

Hvad George Church havde gjort, var at løfte en flig af sløret for hans arbejde med en app, der bruger genetiske data til at finde den rette partner.

Den kan integreres i eksisterende dating-apps og går under navnet digiD8, der også er navnet på den nystartede virksomhed, som har mottoet: »Science is your wingman«, skriver Technology Review.

Læs også: Russer vil også skabe CRISPR-babyer: »Eugenik er uundgåeligt«

Ideen går i al sin enkelthed ud på, at folk kan få sekventeret deres genom og fodre appen med de genetiske data. På den måde kan værktøjet helt fjerne potentielle partnere, som har genetiske variationer, der i kombination med ens egne gener vil give stor sandsynlighed for at få børn med alvorlige sygdomme.

»Vi prøver at forhindre smerte og lidelse«

Ifølge George Church er der tale om, at hans dating-app vil udelukke omkring fem procent af ens potentielle match.

Han nævner blandt andet Tay-Sachs sygdom og cystisk fibrose som eksempler på sygdomme, hvor der er 25 procent chance for, at ens barn får det, hvis begge forældre er bærere af et bestemt gen.

»Der er masser af sygdomme, som ikke er særligt alvorlige, som muligvis er en gevinst for samfundet i form af diversitet, for eksempel hjerne-diversitet. Det slags ønsker vi ikke at ændre på ... Men hvis en baby har en meget alvorlig genetisk sygdom, som giver smerter og lidelse og koster samfundet millioner af dollars at helbrede, og barnet stadig dør i en tidlig alder, så er det den slags, vi prøver at håndtere,« siger George Church i en kommentar til Washington Post.

Inspireret af jødisk screening

George Church er kendt for en lang række kontroversielle ideer, som han arbejder på, herunder genfødslen af en mammut og en kur mod alderdom, som han ifølge et interview med CBS er i gang med at teste på hunde på Harvard University.

Læs også: Nu kommer de første menneskefostre med redigerede gener

Ideen om et slags screeningværktøj for genetiske sygdomme er dog langtfra ny, og George Church indrømmer da også, at han er inspireret af en praksis i nogle jødiske samfund, hvor netop Tay-Sachs sygdom er mere udbredt.

I disse samfund er det almindelig praksis at screene teenagere, før de gifter sig, for at nedbringe antallet af sygdomstilfælde.

Grænse eller ej?

Men som sagt har et utal af minoritetssamfund reageret stærkt mod George Churchs nye planer, som de frygter vil blive et værktøj til eugenik:

»Har du nogensinde hørt om genetisk diversitet? Har du nogensinde overvejet, at det at have en sygdom ikke betyder et liv, der er 100 procent tragisk eller fuldt af lidelse?«, spørger grundlæggeren af Disability Visibility Project, Alice Wong, på Twitter.

Disability Visibility Project er en forening for folk med forskellige handicap.

George Church understreger, at han kun vil få app'en til at fjerne matches, der risikerer at føre til sygdomme med meget tidlig død og lidelse. Men spørgsmålet er, hvor den grænse skal trækkes, og om der er en:

»Der er ingen grænse ... men du er nødt til at trække en, og læger er ret gode til at trække den streg i praksis,« siger George Church til The Guardian.

Emner : DNA