Ny danskudviklet strømforsyning på vej ind i 50.000 LED-pærer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny danskudviklet strømforsyning på vej ind i 50.000 LED-pærer

En danskudviklet strømforsyning, der er op til 80 pct mindre, væsentligt billigere og mere holdbar end dem, vi kender fra elektronik i dag, har ifølge opfinderne potentiale til at blive brugt i alt fra fladskærme til satellitter. Den første ordre på 50.000 strømforsyninger fra det nystartede Nordic Power Converters skal dog bruges i LED-armaturer.

Det er virksomheden HeSaLight, der har købt de første 50.000 strømforsyninger af Nordic Power Converters til levering i Kina, hvor de derfor også skal produceres. Samtidig får virksomheden en investering på 13 mio. kr. og forventer at kunne udvide med en stribe ansatte til at udvikle konceptet.

Det sker, efter at virksomheden i begyndelsen af året flyttede fokus fra at sælge licensen til teknologien til en af de helt store elektronikvirksomheder på grund af den omstændelige beslutningsproces, en ny teknologi skal igennem før de helt store elektronikproducenter tør benytte det.

»I starten gik vi udelukkende efter de helt store virksomheder. Men bare det at få en kontrakt tog gerne seks måneder. De arbejder i meget store hierakier, som teknologien skal igennem. Det tager alt for lang tid,« fortæller direktør og medstifter i Nordic Power Converters Mickey Madsen.

Læs også: LED-lys får strømforsyning med antenneteknologi

Han understreger, at licensen stadig kan sælges videre på et senere tidspunkt. Virksomheden havde blandt andet kontakt til Osram, Philips og GE.

Ordren på de 50.000 enheder er den første, efter at virksomheden valgte at fokusere på business-to-business-salg. Og med den har teknologien, der blev opfundet for kun fire år siden som en del af et kandidatspeciale på DTU, nu fået kommerciel vind i sejlene.

Strømforsyningen fra Nordic Power Converters kan ifølge virksomheden selv benyttes i langt det meste forbrugerelektronik og spare plads og penge i forhold til de kendte typer strømforsyninger.

Læs også: Ny tech-pris går til firma bag ny type strømforsyning

Den væsentligste begrænsning er ifølge Mickey Madsen, at teknologien egner sig bedst til en effekt mellem 5 og 500 watt. Det betyder, at den indtil videre ikke er egnet til at blive brugt i de mindste stykker elektronik samt til helt store applikationer som eksempelvis vindmøller.

Størrelsesforskellen i forhold til en konventionel strømforsyning til eksempelvis en LED-pære opnås primært ved at kunne fjerne kernen i de spoler, der findes i en konventionel strømforsyning. Derfor kan man blandt andet lægge spolerne ned i printet og dermed spare plads. Herudover kan elektrolytiske kapacitorer i kredsløbet udskiftes med keramiske.

Begge disse udviklinger skyldes, at switch-frekvensen i strømforsyningen er væsentligt anderledes end de normale 100-200 kHz. I den nye strømforsyning kommer frekvensen helt op på 30-60 MHz.

Netop størrelsen og holdbarheden er blandt årsagerne til, at LED-belysning er en oplagt første udnyttelse af teknologien, påpeger Mickey Madsen. Det skyldes, at LED-pærer i dag primært begrænses af strømforsyningens levetid, ikke selve diodernes. Det er en af tre hovedårsager, fortæller Mickey Madsen.

Læs også: 500.000 kroner på vej til Danmarks mest lovende iværksætter

»Teknologisk set er det et godt match, fordi vores strømforsyninger leverer en meget konstant strøm. På sin vis er det snarere en strømforsyning end en spændingsforsyning. Derudover er vi kommet af med de mest upålidelige elementer, hvilket giver lang levetid,« siger han.

»Derudover er størrelsen ret vigtig i belysning. Den meget mindre størrelse giver mulighed for at lave nogle meget flottere designs uden at skulle tænke på klodsede strømforsyninger.«

Mickey Madsen håber, at konceptet inden for fem år er blevet så gennemprøvet inden for LED-belysning og en anden sektor, at det er klar til at blive solgt til et selskab, der har kræfterne til at tage det videre.

Præcis hvilket område der skal komme efter LED-belysning, ligger dog ikke fast endnu. Skærmteknologi og opladere er blandt de applikationer, Mickey Madsen har i kikkerten.

Lyder som en fornuftig løsning, når nu alt kina knaldet, konsekvent benytter elektrolytter med kort levetid... Men hvor meget støjer de så, skal de indkapsles, og filtreres fra net-spændingen?

  • 5
  • 1

Kan man virkelig overholde EMC direktivet med åbne luftspoler uden nogen form for afskærmning?

Nogle af de aller største støjkilder idag er netop de mange switch-mode forsyninger til f.eks. LED belysning, lavenergipærer og diverse ladere. Mange radioamatører har måttet konstatere, at det har givet en voldsom støj på HF båndene, og med en switch frekvens på 30-60 MHz med diverse højere harmoniske kunne turen godt komme til VHF og UHF området, så det f.eks. forstyrrer TV-modtagelse og DAB radioer.

  • 9
  • 1