Ny dansk ultralydsscanner står foran et gennembrud

Forskerne bag et af Innovations­fondens største projekter lige nu står foran et afgørende gennembrud i udviklingen af en helt ny type ultralydsscannere. De er klar til at gennemføre kliniske tests med en ultralydsscanner baseret på den femtegenerations CMUT-transducer­teknologi, som den syv virksom­heder store projektgruppe har arbejdet på i de seneste tre år.

En transducer kan bedst oversættes som det lydhoved, der skaber ultralydsbølgerne. CMUT står for Capacitive Micromachined Ultrasound Transducer og er en teknologi, der blev udviklet på Stanford University for over 20 år siden.

Det er altså langtfra en ny teknologi – men den har endnu ikke opnået sit kommercielle gennembrud inden for ultralydsscannere, hvor piezo­elektriske transducere er det mest almindelige.

Måler blodtryk via ultralyd

Men CMUT-teknologien er interessant, fortæller projektleder Henrik Koch fra ultralydsspecialisten BK Medical, fordi den kan fremstilles i en litografisk chipproces, hvor en siliciumchip opbygges lag for lag og ætses ud i de ønskede former – ligesom man ville gøre med en IC-chip. Dermed ser metoden ud til at være billigere at opskalere til masse­produktion end piezo-transducere.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik

Projektgruppen er nu kommet så langt, at man kan generere scanninger i 2D og 3D/4D med en prototypescanner baseret på femte­generations-transduceren og den bagvedliggende elektronik. Blandt andet er det lykkedes at måle blodtryk langs årer med ultralydsscanning, hvilket på sigt kan eliminere brugen af katetre.

»Du kan spørge, hvorfor vi er nået så langt med de her CMUT-chips. Vores forklaring er, at det ikke er nok bare at kunne konstruere chippen; det kan andre fysikere også. Det handler også om at forstå alle de andre discipliner: fysikken, billederne, algoritmerne og elektronikken,« forklarer Henrik Koch, der tilføjer, at resultaterne allerede har fået opmærksomhed fra nogle af de store spillere ude i industrien.

Andre pakker på vej

Det er det vellykkede og fremskredne udviklingsarbejde på transducerfronten, der nu gør det muligt for forskergruppen at søge om tilladelse til at lave kliniske tests. En højere indtrængningsdybde – så ultralydsbølgerne kan passere gennem tykkere lag fedt end hos en gennemsnitspatient – er noget af det, der skal arbejdes videre på.

Imens fortsætter udviklingsarbej­det i projektets øvrige pakker, der bl.a. omfatter cloud computing, autoalgoritmer til mere intuitiv betjening, forskellige brugerinterfaces og videostreamning i 4D – altså 3D-scanninger opløst i tid.

»Vi synes selv, vi er nået ret langt her efter tre år. Og vi stopper jo ikke efter de fem år. Vi har en masse forhåbninger om, at de her CMUT- og TFUT-transducere skal blive en del af BK Medicals transducer-portefølje,« siger Henrik Koch.

Projektet har et samlet budget på 150 mio. kr. over i alt fem år. De mange millioner skal bruges på radikalt at nytænke det lidt støvede og klodsede ultralydsscannerkoncept ved at flytte processorkraften fra maskinen og op i skyen, erstatte dyre koaksialkabler med USB-kabler eller trådløse interfaces samt udvikle autoalgoritmer, der vil gøre scannerne langt mere simple og intuitive at betjene end i dag.