Ny dansk solteknologi kører drivhuse i den australske ørken

4. maj 2015 kl. 10:267
Kæmpe drivhuse skal producere grøntsager midt i den australske ørken. Konstruktionen er i gang, og til opgaven leverer danske Aalborg CSP en avanceret solfanger-løsning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jordens stigende efterspørgsel på fødevarer sætter allerede i dag et voldsomt pres på ressourcerne. Derfor betaler det sig at udnytte de egne af jorden, der i forvejen er golde. Både for at spare unødig skovrydning og samtidig drage fordel af den åbenlyse energiforsyning, solen kan bidrage med.

I Australien har virksomheden Sundrop Farms forsøgt netop dét - dyrkning af kvalitets-afgrøder i et ørkenområde ved hjælp af solenergi og saltvand fra det nærliggende hav som eneste energikilder.

Læs også: Svensk/norsk samarbejde om tekniske kurser

Nu er konstruktionen af den første ørkendrivhus-farm i gang i byen Port Augusta i det sydlige Australien med EPC som totalentrenør. Snart vil det 20 hektar store ørkenområde lægge sand til soldrevne drivhusanlæg med en årlig produktion på 15.000 ton grøntsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I december sidste år modtog danske Aalborg CSP ordren på solteknologien på mere end 200 millioner kroner til anlægget i Port Augusta. Solenergianlægget de her skal opføre, bliver på mere end 140.000 m2, og skal levere strøm til både fødevareproduktionen, pumperne og den saltvandrensning, der hvert år skal bearbejde de 250.000 m3 mængder vand til drivhusene.

Aalborg CSP har 25 års erfaring inden for traditionelle dampkedelsystemer, men har siden udvidet området til også at specialisere sig i soltårne og solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion.

CSP står for ‘concentrated solar power’. Teknologien går ud på at reflektere og koncentrere solens stråler på et vakuumisoleret rør, hvori vand opvarmes. I forhold til traditionelle solfangere er fordelen ved CSP-solfangerne, at de ikke er afhængige af sydvendt sol og lavere temperaturer. CSP-solfangerne udnytter solens lys hele dagen og kan uden problemer operere ved højere temperaturer. I den lille nordjyske by Tårs installerede firmaet for to år siden med succes et kombineret solcelleanlæg, hvor man gjorde brug af både CSP-teknologien og traditionelle, flade plansolfangere.

Læs også: Kombineret solvarmeanlæg skærer en femtedel af varmeregningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når fundamentarbejdet i Australien står færdigt, begynder leveringen af den danske solcelleteknologi. Anlægget skal fra foråret 2016 leverer strøm til afsaltning af saltvand og forsyning af vedvarende elektricitet til de fødevareproducerende drivhuse. Solsystemet bidrager til en årlig CO2-besparelse på mere end 14.700 ton.

En del af Aalborg CSP's underleverandører til den australske opgave er fundet blandt andre danske virksomheder. I takt med at projektet kommer i gang, er flere grønne jobs i sigte. Både i hovedkvarteret i Aalborg og på den anden side af kloden, oplyser Aalborg CSP i deres pressemeddelelse.

»Vi er stolte over at opleve den vækst Sundrop-projektet har medført i Danmark, både for os og vores leverandører. Projektet forløber som planlagt, og vi ser frem til at tidens mest spændende grønne initiativ idriftsættes,« siger Svante Bundgaard, administrerende direktør ved Aalborg CSP i pressemeddelelsen.

I delstaten South Australia regner guvernør Jay Weatherill med, at drivhusprojektet med solteknologi i alt kan skabe op mod 300 nye stillinger i forbindelse med anlæg og drift. Også udviklingsministeren Geoff Brock er begejstret for de teknologiske og bæredygtige fordele, projektet ser ud til at bidrage med.

»Dette projekt handler om, at afprøve grænserne for bæredygtig produktionsteknologi i et tørt klima ved hjælp af vedvarende ressourcer. Det er en kæmpe tillidserklæring til regionen South Australia, at firmaet Sundrop Farms har placeret sit banebrydende virke her for at udforske fremtidsorienterede teknologier til havebrug-industrier i tørre klimaer,« udtaler han til det australske nyhedsmedie ABC.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. oktober 2016 kl. 11:14

Hvad gror de tomater i? Er det hydroponic?

2
20. november 2015 kl. 12:56

Tror det er de færreste firma der satser på at drive en underskuds forretning, da der kan dyrkes flere gange om året, bliver anlæget mere effektivt end traditionelle landbrugs arealer, grønsagerne kan faktisk produceres til samme pris (måske enda lavere) så ja.....det kan godt betale sig....

2
5. maj 2015 kl. 16:46

Det er jo overordentlig interessant, hvis den slags anlæg kan producere grønsager på konkurrencedygtig vis uden støtte.

Der ligger en del besparelse,i det mindre behov for pesticider, som der er i ørkenområder, ligesom nogle måske gerne vil betale mere for en vare, der har et mere "økologisk fodaftryk".

I Mendoza Argentina, er produktionen stort set økologisk (Ørken med overrisling med vand fra Andes).

Her vasker man dæk og undervogn på alle biler, der kører ind i provinsen, for at sikre sig mod skadedyr, ligesom det er forbudt at indføre frugt og grønsager.

2
5. maj 2015 kl. 10:18

I takt med jordens stigende befolkning, og generelt stigende velstand, vil fødevare priserne også stige.

Teknologien rejser også mulighed for at kolonisere de områder der idag er for golde for beboelse, og derigennem bremse lidt på strømmen af bådflygtninge.

2
4. maj 2015 kl. 14:13

Overraskende og interessant historie. Men ét afgørende spørgsmål er: Kan det løbe rundt? Jeg spotter ikke i artiklen, at projektet er drevet af offentlig støtte. Det er jo overordentlig interessant, hvis den slags anlæg kan producere grønsager på konkurrencedygtig vis uden støtte.

2
4. maj 2015 kl. 14:02

Sådan set er teksten rigtigt, men som RF påpeger, irrelevant.

2
4. maj 2015 kl. 10:43

I artiklen: "at de ikke er afhængige af sydvendt sol"

Nu da artiklen omhandler Australien skal man lige huske på at det kun er på den nordlige halvkugle at sol-paneler vender mod syd. I Australien skal de vende mod nord.