Ny dansk halvleder kan gøre solceller til hvermandseje
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny dansk halvleder kan gøre solceller til hvermandseje

En computer til reparation samt ren og skær nysgerrighed har ledt til, at Martin Aagesen stødte på et nyt halvledermateriale. Han forventer, at det øger solcellernes effektivitet med mindst 30 procent, og samtidig gør produktionen væsentlig billigere.

»Det har en perfekt krystallinsk struktur. Det ser vi meget, meget sjældent, og da vi så undersøgte halvledermaterialet, opdagede vi, at det også absorberede al lys. Der var simpelthen helt sort,« fortæller Martin Aagesen, som er ph.d-studerende på Nano Science Center på Københavns Universitet.

Silicium er i dag grundmaterialet i solceller. Prisen på den vedvarende energiform dikteres stort set af, at siliciumet skal være ultrarent og derfor har været udsat for en støt stigende efterspørgsel med eksploderende priser som følge.
Dertil kommer, at det helt rene silicium uafværgeligt har urenheder i krystallernes struktur. Hver gang energien støder på sådan en urenhed, sker der et tab af effektivitet.

Netop de forhold kan det nye halvledermateriale vende op og ned på.

Skrotter gammel produktionsteknologi

»Vi behøver måske kun en procent rent silicium. Resten af solcellen kan være beskidt silicium-substrat ved at bruge halvledermaterialet, som med dets perfekte struktur dæmmer op for energitab. Potentialet er ikke til at tage fejl af, og patenterne er på plads,« siger Martin Aagesen.

I dag har den 31-årige studerende ph.d-studerende stiftet firmaet Sunflake, der skal producere solceller med det nye materiale. At hans forskning førte til, at han kan skrive administrerende direktør på CV´et, var utilsigtet. At materialets fordelagtige solmæssige egenskaber blev opdaget lige så.

Martin Aagersens forskning handlede om dyrkningsbetingelserne for endimensionelle nanostrukturer blandt andet beregnet til at måle kvantemekaniske effekter med. Det arbejde blev forsinket, da hans computer gik ned og måtte en tur til reparation.

Siddende på sit kontor tænkte nano-forskeren, at han da egentlig lige så godt kunne se nærmere på, hvad det der halvledermaterialer egentlig bestod af. Her opdagede han den perfekte krystallisering og lys-absorberende evne.

»Der gik noget tid, før jeg forstod værdien. Jeg tænkte jo slet ikke i applikationer, men hvilke type prøver man kunne måle med materialet. Det var først, da jeg stod med prøven i hånden og tænkte, den er jo fuldkommen sort.. Aha! Det er jo lige til en solcelle,« beretter Martin Aagesen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Prisen på den vedvarende energiform dikteres stort set af, at siliciumet skal være ultrarent og derfor har været udsat for en støt stigende efterspørgsel med eksploderende priser som følge.
Dertil kommer, at det helt rene silicium uafværgeligt har urenheder i krystallernes struktur."

 • 0
 • 0

Hvad er det for et materiale denne solcelle benytter? Man forstår at det er silicium i en eller anden form, måske med et "rent" lag, måske noget andet. Det er meget uklart...Det ville være rart hvis de tekniske forklaringer og beskrivelser var forståelige i et fagblad som Ingeniøren.Ellers er det utrolig interessant når der sker ting som disse sker i Danmark.Er der nogen som egentlig ved, hvad det nye er i disse solceller? mvh Gert

 • 0
 • 0

Kære GertVi forsøger natuligvis at gøre beskrivelserne så konkrete og detaljerede som muligt. At det ikke blev tilfældet denne gang, skyldtes, at Sunflake på tidspunktet for interviewet ønskede at holde nogle af deres kort tæt til kroppen. Det gjorde sig også gældende med publiceringen af fotos af deres teknologi.Jeg har i dag mailet med adm. direktør Martin Aagesen, hvor jeg bad ham forsøge at besvare dit indlæg. Hans svar lød:”Det nye i teknologien er at den er baseret på dyrkede nanostrukturer og ikke et bulk materiale, som det er for typiske krystallinske siliciumbaserede solceller. Tykkelsen på laget af nanostrukturerne vil være nogle få tusindedele af en millimeter.  Kravene til overfladen som krystallerne fremstilles på, er færre end de krav, der er til de allerede kendte siliciumbaserede solceller. Det væsentligste krav til overfladen er, at den skal kunne lede den strøm, der bliver produceret i nanostrukturerne, samt naturligvis at den er egnet til at producere strukturerne på. Det anvendte silicium behøver således ikke have en perfekt krystallinsk struktur, hvilket mindsker behovet for renhed i grundmaterialet væsentlig. Det vil sige at mindre rent– og dermed billigere - silicium vil være attraktivt at bruge.     Materialet som det aktive lag består af er desværre stadig en forretningshemmelighed.MvhMartin AagesenSunFlake A/S” 

 • 0
 • 0

Skrotter gammel produktionsteknologi»Vi behøver måske kun en procent rent silicium. Resten af solcellen kan være beskidt silicium-substrat ved at bruge halvledermaterialet, som med dets perfekte struktur dæmmer op for energitab. Potentialet er ikke til at tage fejl af, og patenterne er på plads,« siger Martin Aagesen.Hvis patenterne er på plads, kan vi så ikke få patentnumrene så vi kan studere nyheden 

 • 0
 • 0

Når jeg leste "En computer til reparation samt ren og skær nysgerrighed har ledt til, at Martin Aagesen stødte på et nyt halvledermateriale " ble jeg enormt nysjerrig siden jeg studerte i mange år den kreative prosessen!
www.jf-doucet.com
Hva skjedde under reparasjon ? Hvordan kom idée om en ny solcelle (koblingen mellom den reparerte PC'n og vanlige solceller ) Kan Magne Aagesen skrive litt om detajlene av oppfinnelsen ?
mvh
creativity@jf-doucet.com

 • 0
 • 0

Sol celler der bliver så billige så det ikke giver menig ikke at bygge dem ind i alle bygge matrialer sammen med mindre billige fælles "naboskabs" vindmøller.
i fremtiden der bliver imellem 70-99% af den nødventige energi producetet helt tæt på borgeren der frit vil kunne bruge af sin egen energi uden nogen beskatning. Vi nærmer os den elektriske tidsalder med storm skridt. den elektiske tidsalde vil rejser sig fra asken af forsil samfundet som fulg phonix,når den forsile økonomi kolapser om ganske få år. den første til i overgangs fasen bliver en krise tid men i samme takt som at samfundet tilpasser sig den nye virkelighed hvor det ikke længere er muligt opkræve skatter via energi forbruget da vi alle ejer vores eget kraftværk på taget eller i form af fælles vindmøller og bølge kraft anlæg.Der vil økonomien hurtigt rejse sig igen.Samfundet vil desvære nok ikke undgå et par år med hyber inflasion i den svære overgang fra forsil samfund til at være et samfund drevet med vedvarende energi. Det tager i mellem 10-20-30 år at skifte energi system, vi har desvære hverken 10-20 eller 30 år før at olie produktionen begynder at falde med 2-5% om året.

http://www.netl.doe.gov/publications/other...

hele visionen om den globale økonomi vil hurtigt erstattes af global genlokalisering.

for den faldede olie og senere både naturgas og kul produktion det, vil knuse forsil samfundet totalt dermed den logik som der har været logisk i forsil samfundet.

i samme grad og takt som vores poltikere forstår at det ikke er muligt at bevare et samfund som vores nu er indrettet og derefter ændre financeringen af samfundet behørigt der efter. der vil den elektriske tidsalder begynde helt naturligt for teknologien existere det enste det kræver det er politisk vilje til at gennemføre en energi refom.
Men det bliver svært for i mellem 50-60% af samfundes financering det kommer enten direkte eller inddirekte fra forbruget af forsil energi og dermed de afgifter det medføre.

overgangen fra forsil økonomi til vedvarnde elektrisk økonomi kræver en totalt samfunds reform

jeg afslutter dette indlæg med den indledningen på hirsh rapporten der konluderer at peak oil er en realitet.

EXECUTIVE SUMMARY
The peaking of world oil production presents the U.S. and the world with an unprecedented risk management problem. As peaking is approached, liquid fuel prices and price volatility will increase dramatically, and, without timely mitigation,
the economic, social, and political costs will be unprecedented. Viable mitigation options exist on both the supply and demand sides, but to have substantial impact, they must be initiated more than a decade in advance of peaking."

Citalt hirsh rapportens endelige konklusion en rapport der blev bestilt af det amrikanske energi ministerium

 • 0
 • 0

Kan man ikke kombinere:

Jul 14, 2011, Inkjet printing produces high-performance transistors:
http://physicsworld.com/cws/article/news/4...
Citat: "...
A new inkjet-based printing technique for making high-performance, single-crystal thin-film transistors has been developed by a team of researchers in Japan.
..."

med artiklens fund og dennes?:

 1. apr 2010, Plastictransistorer baner vejen for billigere solceller:
  http://ing.dk/artikel/107853
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten