Ny cocktail nær Grindstedværket: Kviksølv, medicin, olie og opløsningsmidler i jorden

Illustration: Scanpix

Gamle lossepladser over hele landet er kilde til forurening, men da Region Syddanmark ville undersøge, om Grindstedværkets kemikalieaffald også var endt på byens losseplads, viste virkeligheden sig værre end man havde forestillet sig, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Lossepladsen, der blev brugt frem til 1970’erne viste sig nemlig at have lagt jord til både fast affald og spildevand fra grindstedværket og andre virksomheder i området. Stofferne fra blandt andet Grindstedværket blev deponeret i et særligt grube-område på lossepladsen.

Forureningen strækker sig i dag over et område på 32.000 kvadratmeter, der indeholder omkring 179.000 kubikmeter forurenet jord, konkluderer regionen. I området er deponeret såvel faste stoffer som flydende affald og regionen har fundet blandt andet kviksølv, medicinske stoffer, oliestoffer og klorerede opløsningsmidler i jorden.

»Grubeområdet er lidt større, end vi havde forventet. Og omfanget af forureningsmængderne er også større. Så der er ingen tvivl om, at vi igen står med en meget stor forureningssag,« siger Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark ifølge pressemeddelelsen.

Kan blive den 11. generationsforurening

Danske Regioner lancerede tidligere på året en plan for oprensning af de såkaldte generationsforureninger, som ikke inkluderer lossepladsgrunden i Grindsted.

»Lossepladsen er ikke en del af Danske Regioners plan for en oprensning af de 10 nuværende type-1 generationsforureninger, som alle med sikkerhed udgør en risiko for overfladevand, værdifuldt grundvand eller menneskers sundhed. Næste skridt bliver derfor at få undersøgt, om forureningen fra lossepladsen på sigt kan udgøre en risiko for Grindsted Å,« siger Jørn Lehmann Petersen ifølge meddelelsen.

Hvis forureningen ved nærmere undersøgelse viser sig at udgøre en risiko for Grindsted Å, vil den bliver klassificeret som en såkaldt type 1 generationsforurening og blive den 11. forureningssag på listen, der i dag blandt andet tæller Grindstedværket , Cheminova-forureningerne og Collstrupgrunden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Husk lige de virkelige syndere er de politikere som ikke har levet op til deres ansvar og lavet lovgivning som sikre at de ansvarlig bliver straffet i grad, så det aldrig må kunne betale sig at forurene. Selv i dag kan du slippe af sted med det. Min nabogrund er lige blevet stærkt forurenet af en vognmand som ulovligt flyttede forurenet jord. Han fik en bøde på 20.000 og kan fortsætte sin vognmands forretning. Jeg formoder hans indtjening ved at bortskaffelse af jorden har været højere. Han får ikke engang lov til at betale for oprydningen, det hænger egionen på. Suuuupeeeeer!

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten