Ny chip lader lægen lytte til cancer

24. september 2007 kl. 11:56
Amerikanske forskere mener at kunne gøre det langt billigere at diagnosticere kræft med en ny biochip. Den vibrerer og skifter frekvens, når molekyler i kræftpatienternes blod binder sig til den.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et forskerhold på Georgia Tech har udviklet en eksperimentel chip, der giver lyd fra sig, når der er tegn på cancer i en blodprøve.

Opfindelsen blev præsenteret på en konference afholdt af American Association for Cancer Research i sidste uge.

Chippen, der rent faktisk er en akustisk sensor, fungerer ganske enkelt ved, at små mængder af molekylet mesothelin sætter sig fast på sensoren. Molekylet findes i blod hos patienter med flere forskellige former for cancer.

»Det er en ting at kunne finde biomarkører for en sygdom, men det er noget helt andet at kunne finde dem hurtigt i blod, når de optræder i små koncentrationer«, siger Anthony Dickherber fra forskerholdet hos School of Electrical and Computer Engineering på Georgia Tech i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chippen hedder Acuray, hvilket er en forkortelse for Acoustic micro-array. Den består af en tynd film af zinkoxid, hvor på der er monteret en række elektroder. Når der sættes strøm til chippen, vibrerer den og udsender en bestemt frekvens. Efterhånden som biomarkørerne sætter sig fast på chippen, ændres frekvensen.

Ifølge forskerholdet er chippen under det tynde zinkoxidlag baseret på silicium, hvorfor det ikke skulle være et problem at fremstille chippen på præcis samme måde som andre halvledere.

Det betyder, at diagnosticering af mange former for cancer vil blive betydeligt billigere, samtidig med at det i mange tilfælde ikke vil være nødvendigt med unødige operative indgreb.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra American Association for Cancer Research

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger