Ny chip får energi ved at stikke et par elektroder i et ahorn-træ

Illustration: University of Washington

Ved at stikke et par elektroder i et træ er det for første gang lykkedes forskere art skaffe energi nok til at få en halvleder til at fungere.

Forskere fra University of Washington i USA har for første gang fremstillet en sensor, der alene drives af den energi, som de tapper ved at stikke elektroder i et træ.

Det betyder, at sensorerne placeres, bare der er et træ i nærheden. Og de bliver meget billigere at fremstille, end hvis de skal forsynes med et solpanel.

Sidste år viste forskere fra Massachusetts Institute for TEchnology (MIT), at de kunne opnå et spændingspotentiale på 200 mV ved at stikke en elektrode ind i et træ og samtidig placere den anden elektrode i den omgivende jord.

MIT-forskerne konkluderede, at træet genererer elektricitet som følge af syreindholdet i miljøet omkring træet. Ubalancen mellem træet og jorden resulterer i en elektrisk opladning - i alt cirka 59 millivolt, hver gang misforholdet i pH-værdi øges med 1

Det er denne opdagelse, som forskerne i Washington drager nytte af til deres nye sensor. Det fremgår af en artikel, som snart offentliggøres i publikationen Transactions on Nanotechnology, der udgives af IEEE, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Det er så vidt vi ved første gang, det er lykkedes forskere at fremstille en halvleder, som udelukkende får sin energi fra et træ,« siger professor Babak Parviz, der er medforfatter af artiklen.

Han kom sammen med sine kolleger frem til, at et af de mest egnede træer er ahorn, som heldigvis findes i rigt mål på universitetets eget campus.

Forskerne har udviklet en såkaldt boost-converter der tager en spænding på helt ned til 20 mV og konverterer den op til omkring 1,1 V, som direkte kan driver sensorer. Sensoren selv har et meget lavt strømforbrug, der typisk ligger på omkring 10 nW.

Sensoren er i øvrigt fremstillet i en 130-nm-procesteknologi.

Dokumentation

Pressemeddelelsen fra University og Washington

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det ikke netop pga. pH-forskellen, at der kan skabes en potentialeforskel? Siden galvaniske celler godt kan fremstilles udelukkende med en koncentrationsforskel (koncentrationscelle) af elektrolyt-ionerne - så må det jo kunne virke for H3O+ eller OH- såvel som fx Fe3+?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten