Ny chip afslører fugleinfluenza på en halv time

Institute of Bioengineering and Nanotechnology i Singapore har udviklet en chip, der kan afsløre den dødelige variant af fugleinfluenza, H5N1, på en halv time. Det er ti gange hurtigere end nuværende metoder.

Samtidig vil chippen i masseproduktion kunne udføre de nødvendige test til en pris, der er mellem 40 og 100 gange billigere end de nuværende prøver, skriver forskerholdet fra Singapore i en pressemeddelelse og i en artikel i bladet Nature Medicine.

Den nye chip er unik, da de små dråber, som skal undersøges, bliver overtrukket med et lag af siliciumoxid, der gør det muligt for dråberne at udføre forskellige specialiserede opgaver, hvor de fungerer som pumper, ventiler med mere.

Til Nature Medicine siger dr. Jürgen Pipper fra Institute of Bioengineering and Nanotechnology, at forskerne gør det muligt at fremstille et helt laboratorium i ministørrelse, så det kun fylder en enkelt chip. Det giver billig masseproduktion af et komplet laboratorium til en specifik opgave.

Institute of Bioengineering and Nanotechnology har planer om at videreudvikle laboratoriet, så det også kan anvendes til at detektere andre sygdomme som sars, HIV og hepatitis B. Instituttet har anmeldt fem patenter, som skal sikre den rettigheden til chippen.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Institute of Bioengineering and Nanotechnology

Emner : Chips