Ny cement skal nedsætte Danmarks CO2-udledning

Lige nu er Aalborg Portland ved at teste nogle klinker - grundbestanddelen i cementproduktion - som om et år meget gerne skulle reducere virksomhedens udledning med 40.000 ton, hvilket svarer til knap to procent af virksomhedens udledning i dag.

Samlet står Aalborg Portland for hele tre procent af den samlede danske CO2-udledning.

»Vores mål er, at vi inden for et års tid får det implementeret i hele produktionen af grå cement, hvis den færdige cement lever op til vores forventninger,« siger direktør for Aalborg Portland Jesper Sand Damtoft.

Direktøren fortæller, at virksomheden tager små skridt, fordi cementproduktion er en tung produktion, hvor små ændringer kan have stor betydning for kvaliteten.

I den første fuldskalaproduktion af en ny type CO2-besparende klinke, er netop færdig og i gang med at blive undersøgt i laboratoriet. Det er produktion på 14.000 ton klinker, hvilket svarer til cirka tre dages almindelig produktion.

30 procent mindre CO2

Cement fremstilles ved at brænde råmaterialerne kridt, sand og flyveaske i en cementovn ved 1.450 grader celsius. Herved fremkommer et mellemprodukt, såkaldt klinker. Disse formales herefter sammen med andre materialer i en mølle, hvorved det endelige produkt - cement - fremkommer.

Aalborg Portlands igangværende forsøg er en del af et projekt, Futurecem, der begyndte i 2007 og i løbet af de næste seks-syv år kan resultere i ny cementtyper, der fremstilles med CO2-udslip hele 30 procent lavere end i dag sammen med udvikling af nyt produktionsudstyr.

Fremtidens cement skal baseres på nanoteknologi og udvikles i et samarbejde mellem Aalborg Portland, iNANO ved Århus og Aalborg Universiteter og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). Det samlede budget for samarbejdet er 20 millioner kroner, hvoraf Højteknologifonden finansierer halvdelen.

Totrinsraket

De første 14.000 nye klinker er specielt optimeret til brug i de ny materialer, men kan også anvendes til de nuværende produkter.
Det betyder, at blandingen er inden for de normale produktionsparametre og umiddelbart kan overføres til produktionsapparatet, når det er testet færdigt om et års tid.

»Med produktionsforsøget tager vi et lille, men vigtigt skridt i retning af fremtidens cementprodukter. Resultaterne skal vurderes nøje i projektets fortsættelse før de overføres til den daglige drift. Det vil vi gøre i nært samarbejde med vore kunder,« siger Jesper Sand Damtoft, udviklingsdirektør hos Aalborg Portland.

Det næste skridt er langt større.

I Futurecem skal nye, aktive pulvermaterialer - fremstillet på basis af almindeligt forekommende råmaterialer i Danmark som glasmaterialer eller ler, der er brændt ved 'kun' 600-700 grader - erstatte en del af de energikrævende klinker. De særlige klinker er skræddersyet til brug sammen med de ny, aktive materialer. Resultatet er et lavere energiforbrug og reduceret udledning af CO2 pr. ton cement, men det kræver også nyt produktionsudstyr.

»Fremtidens cement, og her taler vi omkring 2013-2020, er en væsentlig ændring, så der skal alle parter i vores fødekæde inviteres med, så produktet lever op til alles standarder og behov,« siger direktøren.

Nødvendigt projekt

På trods af krisen, der kradser særligt hårdt i byggebranchen, holder Aalborg Portland fast i, at det er en nødvendig udvikling, Futurecem er i gang med.

»Vi har en klimastrategi, der byder os at yde vores til at løse klimaudfordringerne. Vi mener det er vigtigt at have en cementindustri i Danmark og ønsker fortsat at udnytte de gode danske råstoffer til at levere cement i den høje kvalitet. Samtidigt er de nye cementtyper et konkurrenceparameter, som er interessant for hele branchen,« siger Jesper Sand Damtoft.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi mener det er vigtigt at have en cementindustri i Danmark og ønsker fortsat at udnytte de gode danske råstoffer til at levere cement i den høje kvalitet

En meget rammende og ekstrem vigtig udtalelse, idet der ikke er nogen tvivl om, at virksomheder som Portland er under kraftigt pres grundet stort energiforbrug. Såfremt Portland skulle betale fuld grøn national afgift var det forlængst lukket, og hermed er Portland et heldigvis meget levende eksempel på, at vi skal passe på vores danske virksomheder, så de ikke flager ud.

  • 0
  • 0

og ønsker fortsat at udnytte de gode danske råstoffer til at levere cement i den høje kvalitet

Er der nogen, der ved om man på grund af afgifter stadig kører spildevandsslam til Tyskland i stedet for at bruge det til cementproduktion?

  • Søren
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten