Ny bydel med duft af Nimbus
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny bydel med duft af Nimbus

Alene navnet Nimbusparken kan nok få mange til at interessere sig for det nye bykvarter, der skal skabes på Frederiksberg mellem Finsensvej og Peter Bangs Vej, tæt ved stationerne Lindevang og Solbjerg.

Her flyttede støvsugerfabrikken Nilfisk ud i 1912 - og her så de første Nimbus-motorcykler dagens lys syv år senere. I 1989 blev virksomheden overtaget af NKT, der i 1995 flyttede produktionen til Brøndby.

De vil nu omdanne bygningerne til kontorer, servicevirksomheder, undervisning og måske en større butik. Det sker i samarbejde med JM Danmark, der bliver bygherre for cirka 100 nye boliger, der skal passes ind mellem de eksisterende bygninger.

De to selskaber bag projektet har netop udskrevet en idé- og projektkonkurrence om en helhedsplan for arealet og et konkret forslag til ca. 40 ejerboliger. Præmiesummen er på 600.000 kr., og forslag skal indleveres senest 10. maj 2000.

Flere produkter

I udstillingscentret hos NKT i Brøndby kan man (efter aftale på tlf. 43 48 32 28) se en stor model af Nilfisk-området. Desuden fortælles historien om fabrikken i konkurrence-programmet.

Det hele begyndte i 1906, da P.A. Fisker og H.M. Nielsen startede produktion af støvsugere på Vesterbro. Salget steg hastigt i de følgende år, så firmaet måtte flytte flere gange, til det i 1912 rykkede ind i egne nybyggede lokaler på Peter Bangs Vej. I 1913 nåede produktionen op på 1700 støvsugere, hvoraf de 1000 gik til udlandet. Prisen var så høj som 380 kr., så det var kun virksomheder og velhavere, der anskaffede den avancerede støvsamler.

Under første verdenskrig gik salget tilbage, hvorfor fabrikken i 1914 slog sig på kakkelovnsregulatorer. To år senere begyndte den også at fremstille boremaskiner, som der året efter blev solgt 1000 af. Og i 1919 startede produktionen af motorcykler under mærket Nimbus - med øgenavnet Kakkelovnsrøret. Året blev fabrikken udvidet og omdannet til aktieselskabet Fisker & Nielsen.

Nimbus går sin sejrsgang

I starten af 1920'erne blev der igen solgt masser af støvsugere, bl.a. fordi det var blevet muligt at købe på afbetaling, så "almindelige" mennesker kunne være med. Det gik også godt for Nimbussen, der vandt sejre i motorløb rundt om i Europa og blev taget ind i varmen hos både politi og postvæsen.

Men de gode tider varede ikke ved, og produktionen af Nimbus lå en overgang helt stille, til fabrikken i 1934 sendte en ny Nimbus på markedet med en epokegørende konstruktion. Den blev revet væk, ganske som støvsugerne, så bygningerne måtte udvides igen.