Ny bredbåndschip efterligner det menneskelige øre

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology har fremstillet en bredbåndschip, der modellerer det indre øre. Chippen kan lynhurtigt danne sig et overblik over, hvilke frekvenser der er aktive. Det sker ved anvendelsen af 3500 parallelle kanaler, hvilket ligner den måde, som det indre øre fungerer på.

Traditionelle chips kan ikke benytte parallelle kanaler og er derfor meget længere om at scanne samtlige de frekvenser, som benyttes til bredbånd af teknologier som wi-fi, 3G og trådløs USB.

Opfindelsen er blevet offentliggjort i den seneste udgave af IEEE Journal of Solid-State Circuits, skriver MIT i en pressemeddelelse.

MIT's radiochip, der efterligner det menneskelige øre, her koblet til en antenne. (Foto: Donna Coveney/MIT) Illustration: Donna Coveney/MIT

»Traditionelle forskere, der arbejder med design af radiochip, ville aldrig være kommet på denne ide, der efterligner det menneskelige øre med et meget bredt frekvensspektrum,« siger professor Rahul Sarpeshkar, der leder forskerholdet på MIT.

Forskerteamet har udviklet chippen, der kun fylder 1,5 gange 3 mm i en effektiv procesteknologi, hvilket ifølge deres pressemeddelelse holder effektforbruget nede på omkring en procent af en traditionel chip.

Det lave effektforbrug vil give anledning til en lang række nye anvendelsesmuligheder, da der kun skal ganske små batterier til at få chippen til at fungere. Det gør den velegnet til indlejrede systemer.

Dokumentation

´Pressemeddelelse fra MIT: Drawing inspiration from nature to build a better radio

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Altid fedt at se så store fremskridt upstå, ved at der tænkes uden for de vante rammer.

 • 0
 • 0

Det lyder fantastisk. Jeg kan ikke læse mig til i artiklen, hvad det nye helt teknisk består i. Man kommer det en lille smule nærmere ved at læse MIT link'et. Hvordan/hvornår digitaliseres signalerne, og hvordan multiprocesseres de? ADSL gør jo det samme (send på mange frekvenser samtidig, blot på et kabel), men ADSL chip bruger vel mere traditionel frekvens analyse og har nok ikke specielt lavt strømforbrug. Så helt præcist, hvad er nyheden her

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke de vil ud med hvordan de helt præcist har gjort det før deres patentansøgning er gået igennem. Der er muligvis derfor det er sparsomt med information omkring selve teknikken.

 • 0
 • 0

Næ, der er virkelig ikke meget info det, heller ikke om hvad han mener når han siger 3500 parallele kanaler, er der tale om 3500 centerfrekvenser, er det 3500 rene digitale on/off kanaler? Mit bud er han har lavet 1 eller 2 lattice konstruktioner og hiver data ud fra knudepunkterne, men det er i bund & grund ligegyldigt da amerikansk patentlovgivning ikke tager højde for opfindelseshøjde...i sidste ende virkede videoen nærmest som en form for selvpromovering både for 'fessoren og hans institut.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten