Ny brandskat på sunde nødder ryster eksperter

Et flertal i Folketinget vedtog i sidste uge at hæve en 87 år gammel afgift på en af de sundeste fødevarer på supermarkedernes hylder, nødder, med 25 procent. Det skete, samtidig med at afgiften på sukkerholdige varer blev sat i vejret.

Den nye lov betyder, at afgiften på behandlede hasselnødder ryger fra 14,2 kroner per kilo til 17,75 kroner per kilo i afgift. Hasselnøddekerner med skal går fra 7,10 til 8,90 kroner i afgift per kilo, mens afgiften er endnu højere på andre typer af nødder.

Regeringen har dækket sig ind under, at afgiften på sukker og chokoladevarer skal forhøjes for at øge folkesundheden og komme fedmeepidemien til livs. Alligevel nægtede flertallet at fritage de sunde nødder og mandler fra afgiftsforhøjelse.

Ernæringsprofessor: Det må være en fejl

Det er professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitet, tidligere formand for Ernæringsrådet, meget forbløffet over.

»Det lyder, som om det er en fejl,« lyder hans første indskydelse, men den er altså god nok.

»Det er meget uhensigtsmæssigt, for hvis man skulle se på det på en fornuftig måde, burde nødder og mandler falde ind under frugt og grøntsager,« lyder det fra ernæringsprofessoren.

Han er ikke i tvivl om, at forbruget af nødder er styret af prisen, som i forvejen er meget høj.

»En øget afgift vil alt andet lige vil medføre et mindre forbrug,« siger Bjørn Richelsen.

Nødder bedre til at forebygge hjertesygdomme end fisk

Nødder kan beskytte mod hjertesygdomme, viser en undersøgelse fra Canada. Her har forskeren Andrew Mente undersøgt spisevaner og sammenlignet det med antallet af blodpropper i hjertet igennem mere end 57 år, fra 1950 til 2007.

Studiet viste, at nødder og grøntsager specielt beskytter mod hjertesygdomme, og at for eksempel fisk i langt lavere grad kan bryste sig af at have sammen forebyggende virkning.

Ud fra et sundhedsmæssigt aspekt er afgiften helt hen i vejret, fastslår Bjørn Richelsen.

Industrien råbte og skreg men blev ikke hørt

Industrien har også brokket sig højlydt til skatteminister Kristian Jensen (V).

»Det er bekymrende og bemærkelsesværdigt, at der pålægges øgede afgifter på nødder, mandler m.m., da disse produkter har et højt indhold af det såkaldt sunde, umættede fedt, og er et sundt og nærende alternativ,« skriver Dansk Erhverv i sit høringssvar.

Men protesterne blev ignoreret af skatteministeren, siger Gitte Hestehave, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

»Vi synes ikke, at afgiften på nødder og mandler bør hæves, men det har der ikke været lydhørhed over for,« konstaterer hun og frygter nu øget grænsehandel.

Gitte Hestehave fremhæver, at chokolade- og sukkervareafgiften blev indført i 1922 for at pålægge luksusvarer som chokolade afgift. Afgiften har intet som helst med sundhed at gøre.

Nøddeafgift med til at lette personskatten

Kristian Jensen har skriftligt besvaret et spørgsmål fra skatteudvalget om, hvilke sundhedsmæssige overvejelser der ligger til grund for at nødder og kerner også skal pålægges yderligere afgift:

»Hensigten med forhøjelsen af chokolade- og sukkervareafgiften har været at lave en generel afgiftsforhøjelse og dermed reducere det samlede danske forbrug af chokolade og sukkervarer, herunder også af de råvarer, som indgår i produktionen af disse produkter, samt indhente provenu til nedsættelse af indkomstskatterne. Det har ikke været hensigten at ændre lovens nugældende anvendelsesområde eller at ændre den forholdsmæssige fordeling af afgifterne i loven,« skriver Kristian Jensen i svaret.

Afgiftsforhøjelsen på 25 procent på nødder giver omkring 30 millioner kroner ekskl. moms årligt i den danske statskasse. Afgiftsforhøjelsen er et led i regeringen Forårspakke, som financierer lettelser på personskatten.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor er politikkere dog bare nogle tankeløse fjolser, hvorfor er det at man ikke bare laver en fast afgift pr kg sukker der bruges, på f.eks. 20kr, som enten skal betales i tolden eller når det raffinere her i landet. så slipper man for at lave alle de tåbelige fejl som man ellers gør..

jeg har virketlig ingenting til overs for gode intentioner når det udførte arbejde er så mangelfuldt

 • 0
 • 0

Hvor er politikkere dog bare nogle tankeløse fjolser ...

jeg har virke(t)lig ingenting til overs for gode intentioner når det udførte arbejde er så mangelfuldt

Nu støbes de fleste "lovindgrebsmæssige kugler" jo i kulissen, så det er vel næppe politikerne, som vi skal rette vores kritik imod?! - for det kan jo være svært at spille på "Store Scene", når rekvisitørerne fjoller rundt i kulissen!

 • 0
 • 0

Jeg fatter det stadig ikke. Hæve afgiften på sunde ting, og sænke afgiften på tobak og spiritus. Er de ude på at lægge landet øde, eller hvad har de gang i? Ok, der er ikke lige nu de har sænket afgiften på tobak og sprit, men alligevel!!!!

 • 0
 • 0

Nu støbes de fleste "lovindgrebsmæssige kugler" jo i kulissen, så det er vel næppe politikerne, som vi skal rette vores kritik imod?! - for det kan jo være svært at spille på "Store Scene", når rekvisitørerne fjoller rundt i kulissen!

jamen når der bliver udtalt:

Hensigten med forhøjelsen af chokolade- og sukkervareafgiften har været at lave en generel afgiftsforhøjelse og dermed reducere det samlede danske forbrug af chokolade og sukkervarer, herunder også af de råvarer, som indgår i produktionen af disse produkter, samt indhente provenu til nedsættelse af indkomstskatterne

så er der satme også noget galt med politikerne.. siden hvornår er det lige at man udvinder sukker af mandler... og hvad er meningen med at gøre chokolade dyrere, det er jo en sund fødevarer der blot indeholder en masse usundt sukker..

hæv den vedtægtsmæssig beskatning på sukker såfremt det sælges som en fødevare, og så drop alle andre meningsforstyrrende og irrelevante direktiver og regulativer..

 • 0
 • 0

Jeg er forbeholdende overfor om nødder er sunde. Mandler indeholder lige så meget fedt som kulhydrat og protein til sammen, og for hasselnødder er det over tre gange så meget fedt som kulhydrat og protein tilsammen. Hvis du ellers spiser en varieret kost med fisk og grøntsager har du ikke brug for de vitaminer og umættede fedtsyrer som nødder indeholder, til gengæld så indeholder denne sunde snack en større andel af fedt end fx kartoffelchips og mere energi end vingummi! Så at fremhæve nødders sundhedsfremmende egenskaber er som at fremhæve mængden af c-vitamin i sodavand! Nødder skal være noget man indtager en gang om ugen ligesom fisk, men også slik og sodavand.

 • 0
 • 0

Dit indlæg giver jo slet ikke mening... Nødder som indeholder ligeså meget fedt som kulhydrat og protein...?!?

Nødder indeholder umættet fedt, det er altså ikke noget man skal være bange for, tværtigmod.

 • 0
 • 0

Jeg har svært ved at forstå at du i den ene sætning kan brokke dg over fedtindholdet i nødder og så i den anden sætning snakke om en "varieret kost med fisk". De fisk du snakker om er vel også fede, så du kan få de meget eftertragtede fiskeolier? Hvor usundt fedt er afhænger af, hvilken slags fedt det er og hvor meget man indtager af det. Raffineret sukker er til gengæld næsten altid usundt.

Hvis du ved et enkelt måltid indtog den samme mængde energi enten i form af sukker eller i form af fedt, ville du i sukker-tilfældet få hævet dit blodsukker væsentlig mere end i fedttilfældet.

Hvis man sammenligner kulhydrater generelt med Fedt (igen på basis af den samme energi) vil fedt stadig have den fordel at det først omdannes til sukker når der er brug for det, mens kulhydrater altid omdannes til sukker som et led i behandlingen i kroppen (inden evt overskydende energi så deponeres som fedt).

Så at hævde at fedt generelt er usundt er noget vrøvl. For meget fedt er usundt fordi det generelt er usundt at indtage for meget energi.

 • 0
 • 0

Nu hvor nødder er steget så gevaldigt i afgift kun i DK, så vil grænsehandlen jo stige imod uhørte højder! Jeg kan lige se jydetrailernes hjul gløde på vej hjem fra Tyskland efter indkøb af adskillige hundrede kilo nødder!

Det er forfærdeligt, betalingsbalancen bliver negativ!

Himlen falder ned etc.

//ironi

 • 0
 • 0

Hvad skal jeg så bruge på mine havregryn om morgenen?

Det næste bliver vel også en større afgift på rosiner.

 • 0
 • 0

det er det der knaser i orangechokolade, ja og poppede ris sesam havregryn kokos rosiner vanilie osv osv.

men smart måde få penge ind trods skattestop

 • 0
 • 0

Christian Fiil Nielsen du kan ikke være mere forkert på den!

Der er forskel på fedt, selvom det er lige energirigt. Nødder indeholder masive mængder af de sunde umættede fedtsyrer(som iøvrigt også er med til at modvirke overvægt, da de er med til at stimulere forbrændingen og stofskifte processerne). Faktisk har nødder været en af de vigtigeste kilder til sunde fedtsyrer lige siden vi boede i huler.

 • 0
 • 0

Hvis man mener regeringen har indført afgifterne for folkesundhedens skyld er man naiv. Det er alene en kopskat og dermed er det vigtigt at også sunde fødevarer får afgiften. Regeringen og DF er så velmenende i alt hvad de laver, men når man så klager over manglende resultater giver de bare socialdemokraterne skylden. Og så siger "Alle": "At det er jo også rigtig nok"

Venlig hilsen Jørgen

 • 0
 • 0

Ja, kunne staten ikke bare blande sig udenom med sin detailstyringsmani!

Det hoerer ingen steder hjemme !

 • Jesper
 • 0
 • 0

Så meget tror jeg nu ikke jeg tager fejl...

Jeg ved godt at sundhed er en kompleks størrelse, og mit argument er at ud fra en ren energibetragtning er nødder ikke sunde overhovedet(og energi er ikke uvæsentlig for folkesundheden idag).

Det er også rigtigt at der er en effekt på blodsukkeret som følge af hvidt sukker, som har uheldige effekter ved overdrevet forbrug

Det er en hel anden snak hvis man har mangel på vitaminer, det er jo ikke mange grøntsager om vinteren, protein eller umættede fedtsyrer.

Men sammenlignet med almindelig rapsolie er der ikke meget at hente...

 • 0
 • 0

hvad er meningen med at gøre chokolade dyrere, det er jo en sund fødevarer der blot indeholder en masse usundt sukker..

Hmm! Noget af det chokolade jeg har liggende, indholder 85% kakao. Dét kan da ikke være usundt, eller indholde særlig meget sukker.

Så hvis afgiften rammer alt chokolade, uanset kakaoindhold, så rammer man jo også den meget sunde kakao. http://www.hjerteforeningen.dk/sw46272.asp

http://www.sdu.dk/Om_SDU/Institutter_centr...

 • 0
 • 0

Forstår ikke hvorfor du sammenligner rapseolie med nødder - ligesom du i dit første indlæg skriver om fedtindhold i kulhydrater og proteiner - det giver jo slet ingen mening....

Så jo, du tager fuldstændig fejl.

 • 0
 • 0

Så meget tror jeg nu ikke jeg tager fejl...

Jeg ved godt at sundhed er en kompleks størrelse, og mit argument er at ud fra en ren energibetragtning er nødder ikke sunde overhovedet.

Det er en hel anden snak hvis man har mangel på vitaminer, det er jo ikke mange grøntsager om vinteren, protein eller umættede fedtsyrer.

Men sammenlignet med almindelig rapsolie er der ikke meget at hente...

"Hjerteforeningen anbefaler, at vi spiser 20-30 g nødder (½ dl) om dagen på grund af de sunde fedtstoffers gavnlige effekt på forhøjet kolesterol og åreforsnævring. Holder du dig på dette niveau til daglig, skulle det ikke give udslag på badevægten, fordi nødder også har et stort indhold af fibre og proteiner, der mætter godt" http://www.hjerteforeningen.dk/sw87898.asp

 • 0
 • 0

Hjerteforeningen anbefaler, at vi spiser 20-30 g nødder (½ dl) om dagen på grund af de sunde fedtstoffers gavnlige effekt på forhøjet kolesterol og åreforsnævring.

Det er så op til 53 øre i afgift pr dag med de nye regler. Svarende til ca. prisen på en halv smøg. Ulogisk, men ligegyldig lov.

 • 0
 • 0

...der i øvrigt også har at gøre med at mandler sænker optagelsen af kulhydrater i kroppen.

Kakao er jo ikke usundt, og fedtet i kakaosmør falder også i samme kategori som nødderne. Desværre har vores vane med at blande usunde mængder af sukker i "chokolad", givet os i disse tilfælde den korrekte opfattelse at chokolade er usundt. Som nævnt før, hvorfor ikke bare sætte en fast afgift på sukker, der i mindre grad vil gå ud over produkter med lavt sukkerindhold

 • 0
 • 0

Nødder er den sundeste måde at indtage de fedtstoffer vi har brug for, og man finder også et højt indhold af proteiner, og de kan på næsten alle områder erstatte den indtagelse af lig mange nyder. Lig efter landmandes dyr har indtaget 10-100 gange vegetabilske produkter opvæksten, så hver gang man indtager kød svarende til en måltid, kunne op til 100 vegetabilske måltider være tilberedt af de fødevare der er blevet brugt til fremstillingen.

Nødder koster allerede mellem 100-200kr per kg, så en stigning på 3,50kr er naturligvis ikke meget, bare et tydeligt bevis på at vi skal finde nogle bedre politikere der ikke siger en ting og gør det modsatte.

 • 0
 • 0

Hvad skal jeg så bruge på mine havregryn om morgenen?

Jeg har i flere år brugt bananer på havregryn om morgenen. Det smager meget bedre end sukker.

 • 0
 • 0

Du kan slet ikke sammenligne det med rapsolie, medmindre du altså spiser rapsolien fra flasken, da de sunde umættede fedtsyrer bliver nedbrudt af varme ved tilberedningen i olie.

 • 0
 • 0

hver gang man indtager kød svarende til en måltid, kunne op til 100 vegetabilske måltider være tilberedt af de fødevare der er blevet brugt til fremstillingen.

Spiser du meget græs, Casper? - Eller kløver, eller lucerne?

Dét gør køer!

 • 0
 • 0

Hørt!

Så vidt jeg husker er der ikke afgift på sukker til industrielt brug - kun på det vi køber i butikkerne.

Når regeringen så ikke vil omfordele den forholdsmæssige fordeling af afgifterne, ja så er der kun det sunde til at holde for.

Kristian Jensens svar lugter da også fælt af at der 'bare' skal bruges et provenu til skattelettelser.

Hvordan finansgeniet så har regnet ud at han ved at lægge afgift på slik kan reducere forbruget, og samtidig bruge provenuet til skattelettelser, det skal vi vist spørge en ejendomsmægler om...

 • 0
 • 0

Vorherre bevars! Et provenu på 30 mill kr, men hvad koster det så i administration og sundhedsmæssige følgeomkostninger (grænsehandel har også været nævnt)?

Kristian Jensen minder efterhånden om en rendyrket ungdommelig idiot med sin alt-andet-lige økonomifilosofi og gentagne hovsa-sager.

Stop dog flueknepperiet. Hvis der mangler beløb i millionklassen, der ikke koster i administration, så sæt momsen op med nogle få promiller - gerne sammen med differentieret fødevaremoms. Hvor svært kan det være, at gøre det ukompliceret? Og få så ved samme lejlighed at få gjort op med oldnordiske punktafgifter og andet lovgivningsmæssigt vraggods fra en fjern fortid - (cykeltyverier fx) - der er mange eksempler på lovområder, som tiden og økonomien for længst er løbet fra.

 • 0
 • 0
Visse nøddesorter bliver brugt til bla. at udvinde lecitin, - et yderst gavnligt stof for den menneskelige organisme-- der er ikke kendte bivirkninger, der kendes kun positive resultater. Lecitin nedbryder bla. det forharskede lag af "fedt" i blodårene, og er en væsentlig del af cellemembranen i menneskelige celler, samt indgår aktivt i protein-omsætningen i kroppen.
 • De "gode olier" må ikke: opvarmes, helst stå i køleskab. Ikke blive for gamle-- smid dem ud og køb nyt. Ikke iltes. Ikke få sollys.
 • At kaste flere afgifter på en sådan føde er kun totalt udueligt arbejde-- ren ommer.
 • 0
 • 0

Et provenu på 30 mill kr, men hvad koster det så i administration og sundhedsmæssige følgeomkostninger (grænsehandel har også været nævnt)?

Det er sådan set irelevant så længe "vi" sikrer en permanent vækst i den offentlige sektor på 5% p/a.

PS: Jeg kan ikke finde ud af om skatteminstre er kloner eller bare chippede - de opfører sig alle som arketypen Ole Stavad ;-)

 • 0
 • 0

Forhøjelsen af nøddeafgiften vil give 30 mil kr. ekstra skatteindtægter!

Jamen argumentet var at forbruget skulle ned, hvis vi reagerer som de siger de ønsker, så falder forbruget af nødder med 20%, og indtægten er væk.

De 20% som nu må drysse sukker på deres havregryn, eller skipper morgenmåltidet for nu er det da for kedeligt, må igang med noget brandslukning, vi tager en sukkerbombe til formiddagskaffen, og redder regeringen.

Nøddeafgiften giver ikke noget i kroner men skaber indirekte et ekstrasalg af sødevarer, godt for statskassen, knap så godt for sundheden.

 • 0
 • 0

[quote]Hvad skal jeg så bruge på mine havregryn om morgenen?

Jeg har i flere år brugt bananer på havregryn om morgenen. Det smager meget bedre end sukker.[/quote]Rosiner! De indeholder også mange antioksidanter. - Faktisk kun overgået af svesker.

 • 0
 • 0

Bare et forslag.

Stem på nogle andre end VOK-partierne ved næste valg.

Akademikere inklusive ingeniører hører til de traditionelle konservative/liberale kernevælgere.

 • 0
 • 0

Sikke dog en opstandelse over en afgiftsstigning på 3,50 kr/kg af noget som de fleste spiser under et halvt kilo af om året...

De 3,50 kr. er så "dråben" der får urimeligheden til at flyde over. Der er i forvejen 12,50/kg i afgift for nødder og 22.75kr/kg for mandler. Dertil skal lægges avance til diverse handelsled og til sidst 25% moms oveni det hele. En anseelig mer-pris - sammenlign selv med priser i tyskland og sverige f.eks.

Tak for opfordring til at sende en protest. Dette skete da Mette skrev mailadressen ovenfor. Idag kom der svar - et standardsvar fra minister-sekretæren. Jeg har udbedt mig uddybende oplysninger, inden jeg går videre, med denne molbo-historie (at financiere en skattelettelse ved at reducere folkesundheden, og derved øge udgifterne til behandlinger i sundhedssystemet)...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten